Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gori od New Delhija: Sarajevo se guši u onečišćenom zraku

None Foto: screenshot/Youtube

Vlasti Sarajevske županije za sada nisu poduzele nikakve mjere radi zaštite zdravlja stanovništva, a jedino je za srijedu najavljena izvanredna sjednica županijske skupštine

Sarajevo je i u utorak, treći dan za redom, bio grad s ogromnom koncentracijom onečišćenja zraka opasnom po život, sudeći prema pokazateljima koji su tijekom jutra bili dostupni na mjernoj postaji postavljenoj u krugu američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini.

U 9 sati ujutro indeks kvalitete zraka (AQI) bio je na brojci 383, duboko unutar zone koja označava opasno stanje koje utječe na život i zdravlje svih ljudi.

Ta se zona kreće u rasponu AQI od 300 do 500 i oznaka je za situacije ekstremnog zagađenja koje obilježavaju visoke koncentracije čestica prašine, sumpornog dioksida i ugljičnog monoksida.

'VEOMA NEZDRAVO' Sarajevo već dva dana ima najzagađeniji zrak u svijetu

Klasifikaciju prema indeksu AQI primjenjuje američka Agencija za zaštitu okoliša (EPI), a prema njihovim pokazateljima Sarajevo je i utorak ponovo bio najzagađeniji grad na svijetu.

Drugi na toj neslavnoj ljestvici je glavni grad Indije New Delhi, gdje je indeks kvalitete zraka bio 241, u zoni označenoj kao "vrlo nezdrava", no koja je još uvijek za stupanj bolja od one u koju je svrstano Sarajevo.

Vlasti Sarajevske županije za sada nisu poduzele nikakve mjere radi zaštite zdravlja stanovništva, a jedino je za srijedu najavljena izvanredna sjednica županijske skupštine na kojoj će raspravljati o ovom problemu.

Županijski zavod za javno zdravstvo ipak je uputio preporuku građanima da što manje vremena provode na otvorenome i otrovnome zraku.

Značajno povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari, odnosno indeks kvalitete zraka veći od 200, u utorak je zabilježen i u industrijskim središtima Lukavcu i Tuzli.

Komentari (5)
  • Sarajevo je oduvijek zimi bio grad smoga. To mi nikad nije bilo jasno, ali zimi ništa ne vidiš u Sarajevu

    4. 12. 2018,   13:18
  • E tak je to kad je Golf 2 najbolje vozilo na svijetu,još kad ga krkneš ložom,milina,Jedino što djeca padaju u nesvjest kada prođeš.

    4. 12. 2018,   12:48
  • nije ni ugalj iz banovica sto je nekad bio....

    4. 12. 2018,   13:10