Obavijesti

News

Komentari 124

'Gospa je promijenila putanju metka i spasila Ivana Pavla II.'

'Gospa je promijenila putanju metka i spasila Ivana Pavla II.'
1

Na godišnjicu ukazanja Gospe fatimske koja je još 1917. godine prorekla da će “biskup u bijelom ” biti napadnut to se i dogodilo na Trgu sv. Marka 13. svibnja 1981. U papu Ivana Pavla pucao je 23-godišnji Turčin

VIDEO

Na 64. godišnjicu prvog ukazanje Majke Božje u Fatimi na Papu Ivana Pavla II. ispaljena su četiri metka.
Na njega je pucao 23-godišnji Turčin Mehmet Ali Agca 13. svibnja 1981. godine na Trgu svetog Marka u Vatikanu. Teško ozlijeđeni Sveti Otac jedva je preživio. Operirali su ga punih pet sati. U Ivan Pavao II. vozio se u otvorenom papamobilu i rukovao se s brojnim vjernicima. Blagoslivljao je, pozdravljao, pomilovao je dijete koju su roditelji podigli prema njemu. Odjednom su odjeknuli pucnjevi.

Dok je automobil s Papom bio u blizini, Agca je pucao, a Papa je pao na ruke svog osobnog tajnika. Papu su meci pogodili u trbuh te u kažiprst i desni lakat. Ranjena su i dva vjernika koja su bila u blizini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Biskup u bijelom pogođen pada na zemlju'

Da će netko pokušati ubiti poglavara Katoličke Crkve prorekla je Blažena Djevica Marija. Naime, u trećoj fatimskoj tajni, govori se o stradanju čovjeka u bijelom, a atentat se dogodio baš na obljetnicu ukazanja Gospe u Fatimi.
‘Biskup u bijelom pogođen pada na zemlju’ - napisala je sestra Lucia de Jesus dos Santos koja je svjedočila Gospinom ukazanju 1917. godine.

Svi su mislili da će Papa umrijeti

Godinu dana nakon atentata, Papa je posjetio svetište Gospe u Fatimi u Portugalu. Htio je zahvaliti Gospi što ga je spasila. U Gospinu krunu stavio je jedan od metaka, kojeg su liječnici izvadili tijekom operacije.
On je nakon atentata, u noći između 13. i 14. svibnja 1981. bio zaista na rubu smrti. Svi su bili uvjereni da će te noći Papa umrijeti, ali dogodilo se čudo. Proročanstvo se nije ostvarilo jer je intervenirala molitva vjernika i majčinski zagovor Marije. Papa je bio uvjeren u to.

'Molitva je snažnija od metka'

Govoreći o viđenju „biskupa u bijelom“ koji pogođen pada, kardinal Angelo Amato je rekao je:
- Majčinska ruka koja je skrenula metak kako ne bi ubio papu, pokazuje kako ne postoji nepromjenjiva sudbina i kako snaga molitve i vjere može utjecati na povijest. Molitva je snažnija od metka.
Papa Benedikt XVI. čudesno preživljavanje svog prethodnika protumačio je kao dokaz da je dobro sposobno pobijediti zlo.

Djevica Marija u portugalskoj Fatimi ukazivala se učestalo od 13. svibnja do 13. listopada 1917.godine. Njezina ukazanja Crkva je službeno priznala, a katolici su joj nadjenuli ime Gospa Fatimska. U svetište je hodočastio papa Pavao VI. te tri puta papa Ivan Pavao II. U Fatimi se Majka Božja obratila trima malim pastirima, a preko njih čitavu svijetu. Gospinom ukazanju svjedočili su pastiri Lucia, Francisco i Jacinta, djeca iz obližnjeg sela Aljusters.

Gospa ih je zadužila da čovječanstvu prenesu njezinu duboku zabrinutost zbog bezbožnosti i pokvarenosti ljudi. Ako se ljudi ne obrate, poručila je Djevica, uslijedit će strašna kazna. Za izlazak moralne krize u kojoj se društvo nalazi Djevica je dala jasan izbor: obraćenje ili kazna.

Djeci je otkrila tri tajne

Francisco je samo vidio Gospu, ali ju nije čuo. Jacinta je čula njezine riječi dok je Lucia razgovarala s njom. Ukazala im se u nedjelju oko podneva iznad hrasta crnike.Gospa je djeci otkrila tri fatimske tajne. Prva tajna se odnosi na viziju pakla koju je Gospa pokazala pastirima. U drugoj fatimskoj tajni Gospa je poručila da će Rusija proganjati vjernike te je najavila širenje komunizma i Drugi svjetski rat. Proročanstvo se ispunilo.

Sama Gospa naredila je Luciji da ne odaje Treću tajnu. Međutim, kad je 1943. Lucija bila teško bolesna i sigurna da će umrijeti, fatimski biskup Correija da Silva zamolio ju je da zapiše tu tajnu na papir kako ne ne bi bila izgubljena u slučaju njene smrti. Treći dio zapisan je 3. siječnja 1944. godine , ali se kuverta s opisom Fatimske tajne nije smjela otvoriti do 1960. godine. Lucia je ozdravila, a pismo se čuvalo prvo u arhivu Biskupije iz Leirije, a zatim u Tajnom arhivu Svete stolice.

Treća tajna otkrivena tek 2000. godine

No kad je papa Ivan XXIII. otvorio omotnicu i prvi pročitao poruku, svjedoci kažu da je problijedio i zabranio njezino objavljivanje. Poruku je čitao i Pavao VI. i on je odlučio da se tekst ne objavljuje.
Vatikan je treću tajnu objavio 26. lipnja 2000. godine. U spisima je naznačeno kako je Gospa 1917. nagovijestila atentat na papu kao i komunistički progon kršćana.

Dugo se smatralo da Treća tajna predviđa apokalipsu i kraj svijeta. Nakon objave tajne na 43 stranice pod nazivom ‘Vizija iz Fatime’ vatikanski vjerodostojnici ponovili su da se tajna odnosi na događaje koji su se već dogodili.

U njoj sestra Lucia, između ostaloga, piše o „čovjeku u bijelom“ koji pogođen pada na zemlju. Poruka Fatime otkriva snažno neprijateljstvo između Marije i đavla.

U Karlovcu dio haljine natopljene Papinom krvlju

Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu odnedavno ima relikviju Karola Wojtyle. Radi se o krvi pape Ivana Pavla II na tkanini njegove reverende koju je nosio kada je ranjen 1981. Tkanina se nalazi u srebrnom relikvijaru koji prikazuje lik Pape koji drži Isusa na križu na replici štapa kojeg je nosio kada je obilazio svijet.

- Velika sam vjernica i svakog dana pohađam misu u svetištu i molim krunicu. Puno mi znači što je svetište dobilo relikviju svetog pape Ivana Pavla II. On je bio veliki čovjek, veliki katolik i svetac - rekla nam je to Anka Mihalić jedna od mnoštva vjernika koji redovito pohode misna slavlja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Relikvija prvog stupnja

Relikviju je karlovačkom svetištu darovao pater Marko Glogović u znak zahvale što je u Svetištu prije 30 godina kao osjetio svećenički poziv. 

relikvije

- Relikvija potječe od papina tajnika Stanislawa Dziwisza koji je sačuvao tkaninu kada je bio ranjen, sada već sveti Ivan Pavao II. Pater Glogović je pripadnik pavlinskog reda koji upravlja najvećim marijanskim svetištem u poljskom Czestochowu gdje je on i studirao, a relikvije je dobio preko kardinala Dziwisza -  kaže nam rektor Svetišta mons. Antun Sente. 

Prema njegovim riječima papina je relikvija prvog stupnja. 

- Relikvije su svrstane u tri stupnja. One prvog stupnja su dio tijela sveca, drugog stupnja su dio odjeće ili predmeti kojim se svetac intenzivno služio, a trećeg stupnja su predmeti koje je dodirivao – objašnjava mons. Sente. 
- Za sada s vremena na vrijeme relikviju izlažemo ispred oltara, tako da su dostupne štovateljima svetog pape Ivana Pavla II. S obzirom na to da uređujemo crkvu, a željeli bismo urediti oltarnu palu. U dogovoru s umjetnicima pronaći  ćemo prikladan prostor za relikviju, neko primjereno i dostupno mjesto gdje će biti stalno izložena – kaže rektor Svetišta. 

'Kroz život i djelo Ivana Pavla II. Bog se proslavio'

Pater Glogović je duhovnik inicijative "40 dana za život" i relikvija je prije nego što je darovana Svetištu obišla 28 gradova u Hrvatskoj. Svetište je prošle godine proslavilo 30. obljetnicu, a mons. Sente kaže  da je dosad Svetištem prošlo više od 70.000 hodočasnika. 
Dodaje da najviše vjernika dolazi srijedom na misu, dok hodočasnici najviše dolaze tijekom tri dana, kada se slave blagdani sv. Josipa zaručnika Blažene Djevice Marije, te sv. Josip radnika i sv. Josip zaštitnika Hrvatske. Subotom u Svetište često dolaze i različite organizirane vjerničke skupine, po nekoliko tisuća hodočasnika koji dolaze s 50-ak i više autobusa. 
- Ovu relikviju doživljavam kao  polugu koja ljudima pomaže da mogu jasnije doživjeti Boga. Mi uvijek častimo Boga, ne častimo nekog sveca, nego častimo Boga, ali smo zahvalni Bogu što se kroz život nekog čovjeka Bog proslavio. Kroz život i djelo Ivana Pavla II Bog se proslavio. Imati relikviju jednog takvog čovjeka koji je na tako snažan način mnogim ljudima pomogao da dožive Boga za ovo svetište je važno – poručuje mons. Antun Sente. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag