Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gospa od Loreta - napravili su spomenik visok čak 17 metara

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Svaki prsten spomenika priča svoju priču, a mozaik je rađen od listića zlata i srebra te 3D stakalca zbog kojeg je kip Gospe posebno efektan. spomenik je naručio Stipe Petrina

Arhitekt Aron Varga i mozaičar Milun Garčević u radionici u Zagrebu dovršili su spomenik Gospi od Loreta koji će početkom svibnja biti svečano predstavljen na brdu Gaj kod Primoštena, piše Večernji list. Bit će to jedan od najvećih marijanskih spomenika na svijetu. Spomenik je 2012. godine naručio primoštenski načelnik Stipe Petrina. Spomenik će biti visok 17 metara. Garčević je u Gospinu krunu ugradio i svoje vlastito drago kamenje. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Kupio sam ga dok sam bio u Brazilu. Čak 15 godina čekao sam prigodu da ga negdje stavim – uzbuđeno govori Garčević koji je u jedan od prstenova ugradio i obiteljsko nasljedstvo svoje supruge, umjetnice Mirjane Garčević.  

- Postament ima pet metara, a skulptura 12.5 metara. Sastoji se od šest prstenova, sedmi dio je Gospina glave na koju još dolazi starohrvatska kruna. Zvonoliki plašt Gospe riješen je mozaičnom obradom – rekao je Varga.

Svaki prsten priča svoju priču, a mozaik je rađen od listića zlata i srebra te 3D stakalca zbog kojeg je kip Gospe posebno efektan. 

Komentari (19)
  • Blago nama Hratima kad imamo novaca za pozlaćene kipove i krune.. Onda znači da smo davno nadmašili tu famoznu Švicu i da smo baš postali najbogatija država u Evropi što neko obeča sitnozubim! Svaki durgi Hrvat onda ima neki obrt i biznis, nezaposlenih nema, plaće i mirovine su duplo više od EU prosjeka i naravno na vrijeme... Školstvo i zdravstvo su besprijekorni i normalno besplatni, socijalni slučaj je nepoznat pojam, državni resursi su takvi da dajemo kredite Japanu, Norveškoj, Belgiji, USA i ostaloj sirotinji... Stvarno sam ja čorav kad to pored otvorenih očiju do sad nisam vidio!

    24. 3. 2017,   10:24
  • Još jedan diže sebi spomenik za života od tuđeg novca!!

    24. 3. 2017,   10:43
  • Samo 17 metara, premalo je to.

    24. 3. 2017,   11:58