Obavijesti

News

Komentari 24

'Gospodarski rast bi mogao ove godine dosegnuti i do tri posto'

'Gospodarski rast bi mogao ove godine dosegnuti i do tri posto'

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je u Splitu  kako očekuje da bi gospodarski rast ove godine mogao dosegnuti tri posto te je pozvao sve mjerodavne institucije na suradnju

VIDEO

Mjerama, javnim pozivima i bespovratnim potporama koje smo naučili uzimati iz europske blagajne dali smo doprinos tome da u drugom kvartalu ove godine gospodarski rast bude 2,8 posto, a s rezultatima turističke sezone godišnji bi rast (mogao) biti negdje na razini od tri posto, a tada se događa prekretnica, poručio je ministar  Darko Horvat u četvrtak poslijepodne u Splitu na otvorenju 20. nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu koje će trajati dva dana, a održava se s temom "Poduzetništvo bez prepreka".

Objašnjavajući pojam "prekretnice", ministar Horvat je rekao kako je gospodarski rast do tri posto kvalificiran kao stagnacija, a tek iznad tri posto znači ostvarenje namjere da gospodarstvo jače i brže krene naprijed. Pritom se zauzeo za ubrzani rast gospodarstva jer se, kako je rekao, "zemlje u okruženju razvijaju daleko brže od Hrvatske".

"Uspijemo li na prostoru Republike Hrvatske dovesti u sinergiju državne investicije i strateške projekte Vlade Republike Hrvatske i uključiti privatni sektor, dogodit će se sinergija koja će ostvariti gospodarski rast onakav kakav priželjkujemo", istaknuo je i dodao kako je namjera da u sljedećih tri do pet godina dosegnemo gospodarski rast od pet posto.

Za brži gospodarski rast, po njegovim riječima, nužno je bilo pojednostavniti proceduru za poduzetničke projekte te je, kako je rekao, ukinuta dokumentacija koja je opterećivala poduzetnike koju su nazivali "marketinška studija," "feasibility studija" ili "izvedbena studija".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Horvat je najavio uskoro javni poziv kojim je predviđeno izdvajanje oko 300 milijuna kuna koje će jedinicama lokalne i područne samouprave omogućiti da nepovratnim poticajima financiraju poduzetničku infrastrukturu i tako pripreme nekretnine za potrebe poduzetničkih centara.

S tim u vezi, ministar je rekao da su predložili izmjene Zakona o unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture.  Po njegovim riječima, trenutačni investicijski potencijal maloga i srednjega gospodarstva veći je od 14 milijarda kuna, a kroz te investicije, ocijenio je, može se otvoriti deset tisuća novih radnih mjesta.

Poslijepodne su u sklopu savjetovanja održane panel-rasprave s temama "Iskorak u financiranju poduzetnika - jednaki uvjeti financiranja kao u EU" i "Za poduzetništvo bez prepreka".

Večeras će najboljim poduzetnicima biti dodijeljene nagrade. Savjetovanje se nastavlja u petak "Poduzetničkim aktualnim satom" na kojem će, kako je najavljeno, na pitanja poduzetnika odgovarati ministri: Zdravko Marić, Tomislav Panenić, Antun Kliman, Nada Šikić, Ante Šprlje, Lovro Kuščević i Darko Horvat.

Budućoj vladi poruke možete ostavljati OVDJE.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet
HDZ I MOST, ŠESTA RUNDA

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet

Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podijelu resora, Most je najavio da će u četvrtak donijeti konačnu odluku...

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru
MANDATAR VLADE

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati
Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka
USKORO NOVA VLADA

Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora