Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gospodarskim kriminalom su pribavili najmanje 45 mil. kuna

Utvrđena je sumnja da je šestero osumnjičenih od početka 2012. do veljače 2016. godine na području Splitsko-dalmatinske i Istarske županije počinilo pet kaznenih djela na području gospodarskog kriminala

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u koordinaciji i suradnji s USKOK-om i Županijskih državnim odvjetništvom iz Splita proveo je kriminalističko istraživanje nad šestero hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta, čime su pribavili imovinsku korist od najmanje 45 milijuna kuna.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je šestero osumnjičenih (1966., 1977.,1968.,1983.,1970. i 1969.) od početka 2012. do veljače 2016. godine na području Splitsko-dalmatinske i Istarske županije počinilo pet kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, prijevara u gospodarskom poslovanju, prouzročenja stečaja, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te ovjeravanja neistinitog sadržaja, navodi se u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Dvoje osumnjičenika su u ime trgovačkog društva u vlasništvu prvoosumnjičene preuzeli upravljačka prava u trima trgovačkim društvima te njihovim direktorima imenovali dvojicu suradnika. 

Sklapanjem ugovora o kriznom upravljanju, pod krinkom financijskog oporavka triju društava, osmisliti su program kriznog upravljanja odnosno program spašavanja i ozdravljenja tih društava, a na taj način pribavljali su protupravnu imovinsku korist i izvlačili financijska sredstva iz tih društava.

Nakon što u postupku predstečajne nagodbe nisu uspjeli preuzeti vlasništvo nad jednim od tri društva s ciljem preuzimanja cjelokupnog poslovanja iskoristili su, uz pomoć još dvoje osumnjičenih, ovršni postupak nad udjelima tvrtke kćeri spomenutog društva te trgovačkom društvu, usko povezanom s vlastitim trgovačkim društvom, omogućili kupnju 100 posto vlasničkog udjela tvrtke kćeri financijskim sredstvima društva kojeg su preuzimali.

Tim radnjama trgovačkom društvu u vlasništvu prvoosumnjičene pribavili su imovinsku korist od najmanje 45 milijuna kuna, a na štetu tri ranije navedena trgovačka društva u koja su ulazili s lažnom namjerom kriznog upravljanja, ostavljajući ih u još većim dugovanjima.

Sumnja se i da je jedan od okrivljenika kao odgovorna osoba u poslovne isprave unio neistinite podatke.

Četvero osumnjičenih uhićeno je i predano pritvorskom nadzorniku PU splitsko-dalmatinske, navodi se u priopćenju MUP-a.

Komentari (14)
  • A imena? Zašto ne smijemo znati tko su ti lopovi? Ne krijete ime babe kad ukrade paštetu

    6. 9. 2017,   19:03
  • Uh, ovi će gadno nahebat. Vjerujem da će dobiti svaki bar 5udaraca šibom po guzici i neka im

    6. 9. 2017,   19:24
  • Tako je to kad mazneš paru, a nisi donirao za predizbornu kampanju.

    6. 9. 2017,   19:41