Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gospodarstvenici: Europa je naivna u odnosima s Kinom

Vodeći predstavnici europskog i njemačkog gospodarstva kritizirali su naivnost Europe u odnosima s Kinom te političarima predbacili nedostatak smjernica i vizija glede razvoja europskog gospodarstva

Europa je u prošlosti bila vrlo naivna u odnosima s Kinom. Pekingu treba jasno dati do znanja da Europa nije komad sira koji svatko može grickati, rekao je u razgovoru za Bild am Sonntag Pierre Gattaz, predsjednik lobističke organizacije Business Europe koja u Bruxellesu zastupa interese 40 gospodarskih udruga iz cijele Europe.

On je ponovio prijašnji zahtjev poduzetnika za izjednačavanje investicijskih uvjeta u Kini i Europskoj uniji i pronalaženje zajedničkih europskih smjernica.

- Kinezi su vrlo sposobni kada treba pronaći rupe u propisima i zato moramo zatvoriti te rupe i ojačati zajedništvo - rekao je Gattaz.

U zajedničkom intervjuu i predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI) Dieter Kempf je upozorio na naivnost u odnosima s Kinom.

- Na smijemo biti naivni. Kina često igra po svojim pravilima, a na nama Europljanima je da jasno izrazimo svoje interese - rekao je Kempf i od Europske unije zatražio da se založi za pravedna i jednaka pravila za obje strane.

Oba predstavnika gospodarskih udruga predbacila su političkoj eliti EU-a nedostatak vizija i smjernica kad je u pitanju gospodarstvo.

- Kina ima viziju za budućnost. SAD također. No mi u Europi nemamo pojma gdje bismo htjeli biti za deset godina - rekao je Gattaz.

Komentari (22)
  • Vodeći predstavnici europskog i njemačkog gospodarstva kritizirali su naivnost Europe u odnosima s Kinom. A naši ih dopeljali kak spasioce pa nisu kinezi došli pomoć nek zaradit isto kak silne strane banke koje nas deru ogromnim kamatama kak ovce aj bok

    14. 4. 2019,   17:20
  • Banke koje su klijentima nudile i odobravale neotplative kredite su ok?

    14. 4. 2019,   19:21
  • ak zavladaju Kinezi ostajemo bez PINEZI hoooooooj - oja noja drž' se zemljo mojaaa - bom biri bom biri bom Ujs!!!

    14. 4. 2019,   17:54