Obavijesti

News

Komentari 0

Gospodarstvo Azije raste, dolar je pao, a cijene nafte su porasle

Gospodarstvo Azije raste, dolar je pao, a cijene nafte su porasle
1

Na valutnim je tržištima dolar oslabio nakon poruka Feda. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,076 bodova

VIDEO

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica dosegnule najviše razine u mjesec dana, nakon što je američki Fed naznačio da će njegova monetarna politika ostati popustljiva, no trguje se oprezno zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,8 posto i dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,8 i 1,4 posto. Burzovni indeksi u Šangaju i Australiji pali su, pak, između 0,2 i 0,6 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon što su na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici čelnici američke središnje banke ostavili ključne kamatne stope nepromijenjene, u rasponu od 1,50 do 1,75 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Trgovinske tenzije pritisnule cijene dionica na burzama
Trgovinske tenzije pritisnule cijene dionica na burzama

To se i očekivalo, s obzirom da gospodarstvo solidno raste i da je Fed već u tri navrata ove godine smanjio kamate.

Fed je poručio i da u idućoj godini očekuje nastavak umjerenog rasta gospodarstva i nisku razinu nezaposlenosti.

Poručio je, također, da će u odlučivanju o kamatnim stopama i dalje pratiti prigušene inflacijske pritiske i razvoj situacije u svijetu.

- Fedova popustljiva monetarna politika podržava tržišta dionica. No, neizvjesnost u vezi američko-kineskih trgovinskih pregovora i parlamentarnih izbora u Britaniji drži ulagače na oprezu, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

U četvrtak bi, pišu mediji, predsjednik SAD-a Donald Trump trebao razgovarati sa svojim savjetnicima o tome treba li 15. prosinca uvesti najavljene dodatne carine na kineski uvoz ili ih odgoditi.

Washington već danima poručuje da trgovinski pregovori teku dobro i da je dogovor blizu, dok je Kina poručila da želi što prije postići dogovor o prvoj fazi sporazuma, ali i traži da se ukinu dosad uvedene carine.

Ulagači se, pak, nadaju da će Washington odgoditi odluku o uvođenju dodatnih carina na kineski uvoz, najavljenih za 15. prosinca.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se u četvrtak održavaju parlamentarni izbori u Britaniji, koji bi mogli utjecati na način na koji će Britanija izaći iz Europske unije.

Posljednje ankete upućuju na tijesnu pobjedu Konzervativne stranke.

Dolar pao nakon poruka Feda

A na valutnim je tržištima dolar oslabio nakon poruka Feda. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,076 bodova, blizu najnižih razina u četiri mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,490 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 108,75 na 108,60 jena.

Oprez na burzama, a SAD razmatra povlačenje carina
Oprez na burzama, a SAD razmatra povlačenje carina

Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura dosegnula 1,1140 dolara, najvišu razinu u gotovo pet tjedana, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1095 dolara.

Danas se održava posljednja ovogodišnja sjednica čelnika Europske središnje banke, no ne očekuju se nikakve promjene po pitanju monetarne politike.

Cijene su nafte, pak, porasle, nadoknadivši jučerašnje gubitke. Na američkom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,2 posto, na 58,90 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 64,00 dolara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag