Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gospon Fulir: Krave za njim uzdišu i žele mu roditi telad

None Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL 2

Zbog sjajnih gena simentalac Mozilla mirovinu će zaraditi dajući sjeme... Osjemenjavat će krave u cijeloj zemlji, a zainteresiranih ima i iz Austrije te Njemačke

­ On je velik i mesnat, dugih, čvrstih nogu. Njegovi muški potomci bit će njegova slika i prilika, a ženski bi trebali davati najbolje mlijeko. Mozilla je proglašen najboljim bikom simentalcem u 2015. godini.

Zvijezda je rođena na farmi simentalskih goveda u Staroj Kapeli kraj Vrbovca, a genetski testovi u Njemačkoj pokazali su izvanredne rezultate.
bik | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
- Mozilla je među rijetkim bikovima koji imaju visoke indekse za vimena i noge, inače ne bude oboje. To su geni koji se prenose na potomke i zbog toga je on poseban - kaže Damir Horvatić, njegov bivši vlasnik i nastavlja:
- Geni za jake noge su jako bitni jer kod krava najprije noge stradaju. Osim toga, indeksi za vimena su visoki, a to znači bolji oblik.

Mozilla je težak 570 kilograma. Živio je na Horvatićevoj farmi 13 mjeseci, nakon čega su ga prodali Centru za umjetno osjemenjivanje u Varaždinu. Sad je u jednomjesečnoj karanteni, nakon čega će provjeriti njegovo zdravlje.

bik | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Veterinarski su zakoni, kaže Horvatić, vrlo strogi i osjemenjivanje ne smije doći prije zdravstvene provjere. Ako i drugi krug provjere bude u redu, Mozilla će dva puta tjedno davati sjeme, kojim će se potom osjemenjavati krave u cijeloj zemlji, a zainteresiranih ima i iz Austrije te Njemačke.

- Od svake doze njegova sjemena dobivat ćemo naknadu, a može ih biti i više od 100.000 - zadovoljan je Damir Horvatić.

Komentari (22)
  • Pa valjda bi mu otelile a ne rodile , mozzilo ....Poserem ti se na diplomu.....!!

    5. 7. 2016,   20:31
  • jebes mi mater ako ovo nije najkrvavijij clanak na 24 ikad hahahaha

    5. 7. 2016,   19:34
  • Krave uzdišu... Mo'š si mislit'!!!! Samo čekaju kad će se otelit'. Jedva čekale Mozzilu Fulira! Jbt, koji članak...

    5. 7. 2016,   21:52