Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gotov nalaz: Dječak iz Bregane umro je od salmonele u jajima

None Foto: Željko Hladika/24sata 2

Mirko Vidović, petogodišnjak iz Bregane, umro je od posljedica salmoneloze. Potvrdila je to obdukcija čije je nalaze Markova obitelj, ali i cijela hrvatska javnost čekala čak 38 dana...

Mirko Vidović, petogodišnjak iz Bregane, umro je od posljedica salmoneloze, objavio je Jutarnji list. Potvrdila je to obdukcija čije je nalaze Markova obitelj, ali i cijela hrvatska javnost čekala čak 38 dana.

Za smrt dječaka kriva su jaja zaražena Salmonellom enteritidis. Njegova obitelj kupila ih je na akciji u Kauflandu. Jaja je iz Poljske u Hrvatsku uvezla Mesna industrija braća Pivac. 

Cijela obitelj Vidović, roditelji i troje djece, 10. listopada zarazila se salmonelom. Za maloga Mirka zaraza je bila kobna. Na poziv Vidovića, liječnici Hitne pomoći došli su 11. listopada u njihovu obiteljsku kuću i tamo konstatirali smrt dječačića Mirka kojem nije bilo spasa. Ostatak obitelji tada je hospitaliziran.

Uzorci koje su uzeli epidemiolozi su pokazali da je kuća bila kontaminirana te da je salmonela bila prisutna u više uzoraka hrane i na gotovo svim uzorcima briseva kućnih površina. 

Jaja nađena u kući pozitivna su na salmonelu, ali ona s polica iz istog trgovačkog lanca bila su zdravstveno ispravna.

Pivac: Još nismo službeno upoznati s rezultatima obdukcije

- Nakon medijskih napisa objavljenih u vezi tragične smrti pok. Mirka Vidovića, obavještavamo vas da do ovog trenutka još uvijek nismo zaprimili nikakvu službenu obavijest nadležnih tijela niti smo upoznati sa službenim rezultatima odnosno nalazom obdukcije - poručili su iz Mesne industrije Braća Pivac.

Dodaju da su u stalnom kontaktu s nadležnim službama i punomoćnicom obitelji Vidović:

Punomoćnica obitelji izvijestila nas je da još nije zaprimila nikakvu službenu informaciju o nalazu obdukcije. Mesna industrija Braća Pivac izražava duboko žaljenje u vezi tragičnog događaja koji proživljava obitelj iz Bregane te smo i dalje uz istinski pijetet na dispoziciji punomoćnici obitelji. 

Dok nalaz obdukcije ne bude poznat, naša postupanja ćemo voditi isključivo prema uputama nadležnih institucija te svi budući koraci bit će u dogovoru i prema uputama istih. 

U kontaktu s proizvođačem jaja iz Poljske te kada nam budu dostupni svi dokumenti i poznat nalaz obdukcije, odmah ćemo izvijestiti odgovornog proizvođača o istima. Budući da se prodaja proizvoda ovog proizvođača odvija na jedinstvenom EU tržištu, dužnost nam je dostaviti proizvođaču kompletnu dokumentaciju i saznanja kojima ćemo raspolagati, a koju proizvođač očekuje radi daljnjih postupanja - stoji u priopćenju Braće Pivac.

Salmonela u jajima, piletini, ćevapima...

Nakon poljskih jaja, u hrvatskoj se posljednjih dana redaju slučajevi salmonele u hrani. Tako je ona nedavno otkrivena u pilećem i pačjem mesu koje je na tržište namjeravao staviti Lidl, a u četvrtak je objavljeno kako je salmonela pronađena i u ćevapima iz Konzuma.

Posljednji slučaj zabilježen je u četvrtak navečer kada je Kaufland objavio kako povlači pileći zabatak u rinfuzi uvezen iz Poljske zbog sumnje na salmonelu. 

Komentari (154)
  • Žalosno je to da uz toliko napuštene zemlje diljem Hrvatske naročito u slavoniji gdje bi bez problema mogli uzgajati svoju domaću hranu,mi uvozimo razno "smeće"nepoznatog porijekla i da li je uopće to pravilno ispitano.

    17. 11. 2016,   20:24
  • 38 dana ??? dakle ako nastave uvoziti smeće kao do sada bez kontrola ima nade na se hrvati "istrijebe" gore nego za vrijeme rata - dok se utvrdi da je hrana zatrovana...Ovo je već zabrinjavajuće ...a oni koji vrše kvalitetu hrane koja se uvozi - obavezno nakon analize PRVI degustirati pa će valjda savjesno obavljati posao bez "plavih koverti"

    17. 11. 2016,   20:13
  • Domaće gospodarstvo smo uništili samo da bi mogli uvoziti otrovno smeće koje je zapakirano u šarenu ambalažu. Živio neoliberalni kapitalizam!

    17. 11. 2016,   20:38