Obavijesti

News

Komentari 82

Gotov novi zakon: Uvest ćemo švicarski model referenduma

Gotov novi zakon: Uvest ćemo švicarski model referenduma
1

Drugi bitni element prijedloga novog Zakona o referendumu odnosi se na definiranje svih “tehničkih” pitanja koja su u dosadašnjoj praksi stvarala mnogo teškoća i bila povod za sukobe

VIDEO

Radna skupina koju je vodila bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec još je u svibnju dovršila tekst novog Zakona o referendumu. Zakonski prijedlog koji je obrazložen na nekoliko stotina stranica teksta temelji se na švicarskom modelu u smislu da se referendum pretvori u mehanizam političkog dijaloga između Sabora i birača, odnosno organizacijskih odbora, piše Jutarnji list.

- Čim se pokrene inicijativa za referendum, kod nas se stvaraju dva tabora, što je nedopustivo. Referendum nije zamišljen za polarizaciju društva, nego za dijalog. U civiliziranim zemljama parlament mora imati mogućnost očitovanja na referendumska pitanja - kaže sugovornik Jutarnjeg, napominjući da je bit švicarskog modela u tome što inicijatori referenduma i parlament imaju mogućnost sporazuma. Postigne li se sporazum, nastavlja, svrha referenduma je ispunjena i on se ne mora održati.

Drugi bitni element prijedloga novog Zakona o referendumu odnosi se na definiranje svih “tehničkih” pitanja koja su u dosadašnjoj praksi stvarala mnogo teškoća i bila povod za sukobe inicijatora referenduma s vlašću. Tako bi se propisali obrasci na kojima bi se prikupljali potpisi za referendume, odredili bi se rokovi u kojima inicijatori moraju prikupiti propisani broj potpisa za pojedinu vrstu referenduma, definiralo gdje se potpisi mogu prikupljati i u kojem se roku moraju predati.

Zagreb: Dolazak ministara na sjednicu Vlade gdje je najveći interes bio za izjavu Kuščevića

Jutarnji navodi i da je zakonski prijedlog završen, ali zbog afere oko ministra Kuščevića i dalje je u ladici. 

Sever: Trebali smo sudjelovati u radnoj skupini novog zakona o referendumu

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever u utorak je komentirao navode Jutarnjeg lista da je novi zakon o referendumima završen, izjavivši kako sindikati nisu sudjelovali u radnoj skupini za izradu novog zakona o referendumu, a trebali su.

Prema saznanjima Jutarnjeg lista Ministarstvo uprave već je završilo novi zakon o referendumu kojim su nanovo određeni obrasci po kojima bi se prikupljali potpisi, odredili rokovi te bi se definiralo mjesto gdje se potpisi mogu prikupljati i u kojem se roku moraju predati. No novi zakon, navodno, već dva mjeseca "stoji u ladici".

Sever i predstavnici sindikalne inicijative prikupljali su potpise za inicijativu "67 je previše", pri čemu su prikupili i Hrvatskom saboru predali gotovo 750 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

"Mi smo iz medija doznali da postoji radna skupina koja se priprema za izmjene ovog sustava referenduma i samog zakona, tražili smo da sindikalci imaju predstavnika, dobili smo potvrdu, međutim predstavnica nikada nije bila pozvana na rad radne skupine", kazao je Sever.

Sever kao najveće probleme referenduma vidi zakonske odredbe o vremenu i mjestu prikupljanja potpisa te broj potpisa koji određuje pak broj biračkog tijela po posljednjim popisima. Naglasio je kako su u prikupljanje potpisa krenuli radi bahatosti i jednostranosti vlasti te zbog odbijanja komunikacije oko zakona i propisa.

"Mi bismo oko toga trebali debelo sjesti i razgovarati, u čemu sudjelovali nismo. Ono što bi trebalo proizaći jest na koji način će same političke vlasti gledati i modelirati takav model referenduma, nismo mi vlasti doživljavali kao protivnike, uvijek smo se odazivali na sve komunikacijske kanale, a često smo i sami tražili da nas se pozove", kazao je Sever.

Sever također vjeruje kako građani Hrvatske nisu navikli da ih se nešto pita osim na izborima: "I to je suština koju treba promijeniti u glavama politike, da su tu radi građana, a ne obrnuto. Da bi se za sve značajne događaje, zakone i propise trebalo pitati građane, a zakonom regulirati samo referendumsko pitanje".

Sever je naglasio kako institucije moraju ranije prozvati referendumske inicijative oko nezakonitosti referendumskog pitanja, kako se ne bi uzaludno krenulo u prikupljane potpisa i bacio novac, tu treba jasno odrediti i ovlasti Ustavnog suda.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21