Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nismo utvrdili na koji način i kada je Praljak nabavio otrov...'

None Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Nije utvrđeno nijedno kazneno djelo, stoji u zaključku istrage nizozemskog državnog odvjetništva o okolnostima samoubojstva generala Slobodana Praljka u haškoj sudnici

Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je u petak da istraga okolnosti samoubojstva generala Slobodana Praljka u haškoj sudnici nije pokazala kada se i kako bivši zapovjednik Glavnog stožera HVO-a domogao cijankalija.

Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je da istragom samoubojstva nije uspjelo utvrditi na koji se način i kada domogao cijankalija koji je popio nakon što je pravomoćno proglašen krivim za ratne zločine u BiH, niti je li mu netko u tome pomogao.

- Istraga smrti g. Slobodana Praljka dovršena je. Branjenik Praljak prošle je godine počinio samoubojstvo u sudnici Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nakon što je sud objavio presudu protiv njega. Istraga nije pokazala na koji je način i kada g. Praljak nabavio cijankalij koji je koristio. Nije utvrđeno nijedno kazneno djelo - navodi se u priopćenju državnog odvjetništva objavljenom na njihovoj internetskoj stranici.

Praljak je u haškoj sudnici  29. studenoga 2017., nakon što mu je žalbeno vijeće potvrdilo presudu od 20 godina zatvora za ratne zločine u Herceg-Bosni popio sadržaj bočice koju je do tada skrivao. Ubrzo nakon toga preminuo je. Po službenim informacijama to se dogodilo dva sata kasnije u bolnici Westeinde.

ICTY je zatražio od nizozemskih vlasti da i one provedu istragu.

A wartime commander of Bosnian Croat forces, Slobodan Praljak, is seen during a hearing at the U.N. war crimes tribunal in the Hague SVIMA POTVRDILI PRESUDE Popio otrov u sudnici: Praljak je preminuo u bolnici u Haagu

Nizozemci su utvrdili da posjedovanje cijankalija nije kazneno djelo u Nizozemskoj. Pregledom snimaka nadzornih kamera iz pritvora i prostorija Haškog suda nije uočeno ništa sumnjivo i nije se vidjelo niti da je Praljak nosio bočicu niti da mu je tko drugi dao.

Prema iskazima svjedoka s kojima je nizozemsko državno odvjetništvo razgovaralo Praljak je o samoubojstvu razmišljao neko vrijeme. On je već spakirao svoje stvari za slanje u Hrvatsku i s nekoliko se ljudi oprostio u nekoliko navrata no svjedoci su to povezivali s krajem žalbenog postupka.

U oproštajnom pismu obitelji napisao je da je davno odlučio okončati svoj život u slučaju osuđujuće presude.

Nizozemsko državno odvjetništvo navodi da se ne može isključiti da je Praljak bio dugo vremena u posjedu otrova jer se može spremiti u obliku suhe tvari i za samoubostvo je potrebna mala količina.

- U tom kontekstu nije čudno da je doprema ili čuvanje tvari prošlo nezamijećeno - zaključili su Nizozemci.

U prosincu prošle godine ICTY je objavio da je neovisna stručna istraga provedena nakon samoubojstva generala Slobodana Praljka utvrdila da nije bilo nikakvih propusta ili manjkavosti u pravnom okviru Haškog suda u pogledu tretmana zatvorenika i da prema tome nije potrebna nikakva izmjena pravila o njegovu radu.

Praljkova odvjetnica Nika Pinter nakon njegova samoubojstva kazala je novinarima kako je Praljak to učinio jer nije mogao živjeti s presudom ratnog zločinca.

Komentari (213)
  • Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu

    2. 11. 2018,   07:37
  • Haški sud je isključivo stvoren kako bi zapad njime kroz procesuiranje po zapovijednoj odgovornosti izmedju zaraćenih strana radio na izjednačavanje krivnje što je na ovim prostorima i dalje ostavilo nezaustavni put u mržnji i mogućim novim sukobina ! Ono što je rješenje u svemu tome je postavljanje vrlo jasne politike RH prema dojučerašnjem agresoru u blokiranju njihov pokušaja ulaska u EU i stvaranje čvrstih granica i pravila .

    2. 11. 2018,   08:30
  • Da je htio prihvatiti nepravdu sada bi hodao slobodan, ali nije on takav čovjek i zato mu vječna slava i hvala!!

    2. 11. 2018,   08:24