Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gotova operacija dječaka: 'Sad je stabilno, ali se bori za život'

None Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kod dječaka ozljeda je nastala duboko u malom mozgu uz moždano deblo, gdje se nalaze centri za vitalne funkcije, poput disanja, rada srca, i svijesti

Punih četiri i pol sata je dr. Miroslav Gjurašin, neurokirurg iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, sa svojim timom operirao sedmogodišnjaka stradalog u prometnoj nesreći pokraj Koprivnice, a djetetu je uklonio čak četiri centimetra velik hematom u malom mozgu.

Kako nam je rekao dr. Gjurašin kada je izašao iz operacijske sale, zahvat su morali obaviti mikrokirurški, odnosno, uz pomoć mikroskopa. On se inače koristi kod operacija tumora i nije nužan kod traumatoloških ozljeda glave jer one najčešće nisu tako složene kao što je bila ova. Kod dječaka L.L. ozljeda je nastala duboko u malom mozgu uz moždano deblo, gdje se nalaze centri za vitalne funkcije, poput disanja, rada srca, i svijesti. Dr. Gjurašin zahvat je morao obaviti na vrhunskoj razini kako bi uklonio hematom, a da istodobno niti jedan vitalni centar ne bude oštećen. Dijete je sada stabilno, ali se i dalje bori za život. Na respiratoru će biti cijelu noć i ujutro će liječnici obaviti novo snimanje da procijene situaciju i odluče kada bi pomalo mogli početi buditi dječaka.

IZLJEV KRVI U MOZAK Dječaka kojeg je udario vozač kod Koprivnice hitno operiraju

- Neurološki se djetetu stanje ozbiljno pogoršalo još u Općoj bolnici Koprivnica. U početku je hematom bio velik nekoliko milimetara, no jutros smo nakon snimanja magnetnom rezonancom vidjeli da je narastao na čak četiri centimetra i hitno smo morali obaviti operaciju – kaže dr. Gjurašin dodajući da tako veliki hematom pritišće moždano tkivo i ponaša se vrlo agresivno.

A koliko je ozbiljna veličina hematoma, najbolje govori činjenica da kompletna dužina malog mozga kod djeteta u toj dobi, od uha do uha, iznosi oko deset centimetara. Dakle, hematom je bio velik skoro kao jedna moždana polutka. Dr. Gjurašin kaže kako je olakotna okolnost bila ta što je dječak pao u visoku travu. Zbog toga na glavi, ali ni drugdje na tijelu, nije imao vidljivih vanjskih ozljeda. Da je pao na asfalt, vjerojatno bi došlo do puknuća lubanje i ozljeda bi bila još teža.

- Moguće je da bi kaciga na glavi djeteta ublažila pad i da bi ozljeda bila manja. U svakom slučaju, apeliramo na sve roditelje da djeca, kada se voze biciklom, obavezno na sebi imaju zaštitnu opremu, osobito kacigu koja pri padu na sebe preuzima velik dio sile i zapravo puca umjesto glave - tumači dr. Gjurašin

Komentari (9)
  • Kaciga, kaciga, kaciga!!! Kad moji ne žele kacigu jer im se drugi rugaju zbog nje, kažem im da takvi ni nemaju razloga nosit kacigu jer nemaju ništa u toj glavi za zaštititi! Sretno maleni!!!

    13. 6. 2019,   19:32
  • Malac- imas najbolje sto hr moze u medicini dati, zalisno sto ti je zatrebalo ali si na pravom mjestu za daljnji zivot! Kbc zg-👍, prva liga strucnjaka! (Svima kojima smetaju rupe u podovima i stropovima-molim da se ne javljaju na temu STRUCNOSTI lijecnika, za rupe i ostale “rupe” su ljudi u odijelima, NE kutama krivi)

    13. 6. 2019,   18:59
  • Sretno ti dječače!

    13. 6. 2019,   18:31