Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gotovi smo svi mi ako se slučajno probude vulkani...

None Foto: REUTERS 2

ZEMLJA NAM PRIJETI: Najjači vulkani na svijetu su oni indonezijski. Njihovom erupcijom moglo bi doći do globalne katastrofe golemih razmjera...

Erupcija vulkana Eyafjallajokulla na Islandu može trajati i do 700 godina. Tek je počela, objašnjava prof. dr. sc. Dražen Balen s Geološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu. Istaknuo je kako su islandski vulkani mnogo slabiji od onih u indonezijskom potezu, koji su poznati po najvećim erupcijama. No islandski, kako kaže prof. dr. sc. Balen, češće eruptiraju, svakih pedesetak godina.
- Indonezijski vulkani izbacuju puno više pepela od islandskih. Goleme količine magme koju je izbacila Tambora u 18. i 19. stoljeću izazvale su klimatske promjene - rekao je prof. dr. sc. Balen te dodao kako su ti supervulkani aktivni non-stop, ali su geološki procesi spori, pa srećom takvi vulkani nemaju česte erupcije. Odnosno ‘probude’ se svakih 10.000 godina ili rijeđe. Prognoze za islandsko područje nisu umirujuće. Vulkan Katla uskoro bi se trebao aktivirati. Eyafjallajokull se dosad aktivirao tri puta, a svaki je put nakon nekoliko mjeseci proradila još snažnija, susjedna, Katla. Zadnji put eruptirala je 1918. godine. “Budi” se svakih 60-80 godina, a u povijesti je eruptirala čak dvadeset puta.

NA ISLANDU PRIJETI I STRAŠNI VULKAN KATLA
Svjetski vulkanolozi slažu se da prava opasnost nije ova manja erupcija Lakija nego ogromna susjeda, strašna Katla, čija bi eventualna erupcija dovela do pada globalne temperature.

SAD - YELLOWSTONE
Aktivan supervulkan. Njegovom erupcijom bi se mogla prekriti cijela britanija s naslagama pepela od četiri metra.

ITALIJA - ETNA
Stalno aktivan vulkan. u povijesti je bilo 80 erupcija. Posljednji put je eruptirao 2004.

RUSIJA - SIBIRSKI TRAPI
Erupcija se događa jednom u 10 milijuna godina. Vjerojatno bi došlo do uništenja života.

SUMATRA I JAVA - KRAKATAU
Vulkan Krakatau pobjesnio je 1883., a imao je snagu 13.000 atomskih bombi bačenih na Hirošimu. u prosjeku eksplodira svakih 100 godina.

INDONEZIJA - OTOK SUMBAVA
Aktivan vulkan tambora je Svu svoju snagu iskazao 1815. Ukupno je Poginulo 72.000 ljudi.

Komentari (34)
  • imaju 2 prednosti ako eruptiraju: 1. vjerojatno cemo svi izginit zbog erupcija . 2. necu se morat brinit zbog globalnog zatopljenja i zagrijavanja :D

    19. 4. 2010,   18:03
  • grdo nam se piše ovako ili onako sa il bez vulkana

    19. 4. 2010,   18:03
  • pa zaslužili smo koliko su ljudi iskorištavali zemlju...mora nam zemlja vratit

    19. 4. 2010,   18:03