Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gotovo 40 % Rusa ne želi da Putin osvoji još jedan mandat

None Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Postotak Rusa koji ne žele da Putin ostane na vlasti nakon isteka trenutnog mandata je najveći u posljednjih pet godina, od snažnog porasta nacionalizma u zemlji 2014.

Trideset i osam posto Rusa ne želi da predsjednik Vladimir Putin osvoji još jedan mandat, objavila je u utorak najveća agencija za istraživanje javnog mnijenja u državi, Levada Centre.

Putin, koji je na pozicijama predsjednika ili premijera gotovo dva desetljeća, dostići će 2024. svoje drugo ustavno ograničenje za dva uzastopna mandata na mjestu predsjednika.

Prošle je godine ponovno osvojio izbore s više od tri četvrtine službeno prebrojanih glasova.

Rezultati ankete agencije Levada provedene ovog mjeseca u čitavoj zemlji pokazuju rast nezadovoljstva vođom.

Postotak Rusa koji ne žele da Putin ostane na vlasti nakon isteka trenutnog mandata je najveći u posljednjih pet godina, od snažnog porasta nacionalizma u zemlji 2014. kada je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim.

"Vidjet ćemo porast negativnog trenda u mišljenju o predsjedniku", rekao je čelnik organizacije Lev Gudkov u komentaru za ruski list Vedomosti.

Putinov autoritet većinom se temelji na dosadašnjim uspjesima i nedostatku alternative, kazao je Gudkov.

"Sada sve ovisi o nedostatku alternative. No, to je uglavnom negativna procjena jer je upravo taj nedostatak alternative stvoren silom", rekao je.

Više od tisuću ljudi privedeno je tijekom vikenda na prosvjedu opozicije u centru Moskve. Prema promatračkoj skupini OVD-Info, bilo je to jedno od najbrojnijih uhićenja na prosvjedima u Rusiji u proteklih deset godina.

 

Komentari (25)
  • Znaći 60% ga želi..

    30. 7. 2019,   16:23
  • Možda, ali onda to znači da ga 62% želi. Uopće mi nije jasno koja je poanta ovog članka osim da kod indiferentnih čitatelja stvori negativnu percepciju Putina. Što se mene tiče ako je Rusima dobar i meni je.

    31. 7. 2019,   17:37
  • Danas su mogućnosti manipulacije javnim mišljenjem, gotovo neograničene. Istovremeno, kritički um se smanjuje i širi se populacija zombija.

    30. 7. 2019,   13:30