Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Govore nam: Vi iz Palovca ste sad poznati, ali kome to treba?

None Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL 11

TRUPLO U ŠKRINJI: Mještani se ljute na spomen škrinje i kažu da im 'takva slava ne treba'. Kažu da selo nije krivo za njezinu smrt. Jasmini obitelj redovito posjećuje grob

O vratili ste se! Dugo vas nije bilo!, srdačno nas je pozdravila konobarica kafića u Palovcu. Dobro nas se sjeća, kao i drugi mještani ovog malog međimurskog naselja u kojemu je 16. veljače u obiteljskoj kući u ledenoj škrinji pronađeno tijelo Jasmine Dominić (23), nestale 2000.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zbog njezina ubojstva sumnjiče njezinu sestru Smiljanu Srnec (45), kojoj su u petak u Varaždinu produljili istražni zatvor. U kafiću je mirno, tek nekoliko gostiju za šankom i stolovima pije svoje piće. Smiljanu ondje dobro poznaju. Početkom ovog stoljeća radila je tamo kao konobarica dok je kafić imao drugo ime i drugog vlasnika. Tamo je i kladionica, u kojoj su Smiljanu znali viđati kako ispunjava listić. Nasuprot kafiću, na kraju Tihe ulice, nalazi se mjesno groblje. Tamo je u obiteljskoj grobnici uz svog oca Martina Dominića Fredija, omiljenog nogometaša kluba NK Dinamo Palovec, pokopano Jasminino tijelo.

Foto: Ilustracija/Matija Habljak/PIXSELL

Ondje smo zatekli jednu stariju mještanku na biciklu. Kaže nam da Jasmini obitelj redovito posjećuje grob.

Ujak: Otad ne živim

- Viđala sam ovdje njezinu majku i njezina ujaka Dragu. Dođu, zapale svijeću, pomole se i odu - govori zamišljena pogleda. Otkriva da mještani u selu o ubojstvu ni ne pričaju, pokušavaju zaboraviti što je bilo i nastaviti sa svojim životima.

- Imamo rodbinu u Varaždinu pa kada dođemo, znaju nam reći: ‘Vi ste iz Palovca sad poznati’. Iskreno, bude nam neugodno, da smo barem poznati po nečemu drugome, a ne tome - pozdravlja nas i odlazi.

Nadgrobna ploča još nije vraćena na grob Jasmine i Fredija. Nije uklesano ni njezino ime, a uz grobnicu gori nekoliko lampaša.

Odlazimo potom do kuće Jasminina ujaka Drage Sabola u Glavnoj ulici. Upravo je on još 2005. u potrazi za informacijama o nestaloj nećakinji angažirao vidovnjaka, koji je rekao da je Jasmina ubijena i da je njezino tijelo premještano u blizini kuće.

- Je li Drago doma - pitamo mladića na vratima.

- Samo malo, sad će doći - govori mladić. Ubrzo nam prilazi ujak Drago. Kapom je prekrio sijede vlasi, odjeven je u radnu odjeću i gumene čizme. Djeluje mirnije nego posljednji put kad smo ga vidjeli.

SLUČAJ TIJELA U ZAMRZIVAČU Suočio se sa Smiljanom? Tatu Fredija 2004. osudili za nasilje

Redovito idu na grob

- Još sam u šoku. Nemrem doći sebi. Kaj da vam velim, ne živim život otkad se to dogodilo. To je sve kaj vam mogu reći - kaže nam Drago i nemoćno sliježe ramenima.

Sa sestrom Katarinom, Jasmininom i Smiljaninom majkom, i dalje ne komunicira, kao ni sa Smiljaninim kćerima i suprugom Ivicom.
Put nas dalje vodi kraj stadiona NK Dinamo Palovec. Tamo u Novoj ulici 29 živi Smiljana s obitelji. Vrata obiteljske kuće otvara djevojčica. Pitamo ima li odraslih, a ona odgovara: “Ne!”. Zahvaljujemo i odlazimo.

PRODULJILI JOJ PRITVOR Smiljana Srnec ostaje još dva mjeseca u istražnom zatvoru

Susjeda iz ulice kaže nam da se mjesec dana od događaja život za mještane Palovca polako vraća u normalu.

- Mama im je doma, ne može se vratiti prije nego što je ispitaju kao svjedoka. Ni sama ne zna kad će to biti. Jako je teško razgovarati s njom o tim stvarima. Ona je praktički izgubila dvije kćeri, jednu na takav ružan način, a drugu... - zastaje pa nastavlja.

'Kako mogu tamo biti?'

- Dijete je dijete. Vjernik sam, pa vjerujem da će joj i Bog suditi. Svi smo mi bili dobri i sa Smiljanom. Nemrem reći da nam nije bila dobra. Tko je kriv, odgovarat će pred zakonom - govori susjeda. Otkriva da se tih dana ni na poslu nije mogla usredotočiti. Sad se i ona malo smirila.

- Život ide dalje, ne? - kaže ona.

SVEĆENIK IZ PALOVCA U SUZAMA: 'Muž je bio potišten, ali kćer nije pokazala bol, čudno je to'

Obitelj joj i dalje ne može u posjet

Smiljana Srnec u varaždinskom će zatvoru ostati još dva mjeseca. Istražni zatvor produljili su joj jer, smatra sud, i dalje postoji opasnost od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela. Doznajemo kako nitko od njezine obitelji nije tražio dozvolu za posjetu. Ne mogu je ni dobiti dok nisu ispitani.


 

Komentari (8)
  • Tragedija o kojoj će se pričati generacijama....😖😖

    16. 3. 2019,   21:53
  • Dok god se i ako salimo na satiricannacin, ima nade za nas. Al’ opet ponavljam, tu je umjesano vise osoba... jedna to nije mogla napraviti!?

    17. 3. 2019,   09:25
  • Pozdrav iz Medimurja ....od Koncara

    17. 3. 2019,   06:43