Obavijesti

News

Komentari 8

Govore nam: Vi iz Palovca ste sad poznati, ali kome to treba?

Govore nam: Vi iz Palovca ste sad poznati, ali kome to treba?
11

TRUPLO U ŠKRINJI: Mještani se ljute na spomen škrinje i kažu da im 'takva slava ne treba'. Kažu da selo nije krivo za njezinu smrt. Jasmini obitelj redovito posjećuje grob

VIDEO

O vratili ste se! Dugo vas nije bilo!, srdačno nas je pozdravila konobarica kafića u Palovcu. Dobro nas se sjeća, kao i drugi mještani ovog malog međimurskog naselja u kojemu je 16. veljače u obiteljskoj kući u ledenoj škrinji pronađeno tijelo Jasmine Dominić (23), nestale 2000.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:07

Zbog njezina ubojstva sumnjiče njezinu sestru Smiljanu Srnec (45), kojoj su u petak u Varaždinu produljili istražni zatvor. U kafiću je mirno, tek nekoliko gostiju za šankom i stolovima pije svoje piće. Smiljanu ondje dobro poznaju. Početkom ovog stoljeća radila je tamo kao konobarica dok je kafić imao drugo ime i drugog vlasnika. Tamo je i kladionica, u kojoj su Smiljanu znali viđati kako ispunjava listić. Nasuprot kafiću, na kraju Tihe ulice, nalazi se mjesno groblje. Tamo je u obiteljskoj grobnici uz svog oca Martina Dominića Fredija, omiljenog nogometaša kluba NK Dinamo Palovec, pokopano Jasminino tijelo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ondje smo zatekli jednu stariju mještanku na biciklu. Kaže nam da Jasmini obitelj redovito posjećuje grob.

Ujak: Otad ne živim

- Viđala sam ovdje njezinu majku i njezina ujaka Dragu. Dođu, zapale svijeću, pomole se i odu - govori zamišljena pogleda. Otkriva da mještani u selu o ubojstvu ni ne pričaju, pokušavaju zaboraviti što je bilo i nastaviti sa svojim životima.

- Imamo rodbinu u Varaždinu pa kada dođemo, znaju nam reći: ‘Vi ste iz Palovca sad poznati’. Iskreno, bude nam neugodno, da smo barem poznati po nečemu drugome, a ne tome - pozdravlja nas i odlazi.

Nadgrobna ploča još nije vraćena na grob Jasmine i Fredija. Nije uklesano ni njezino ime, a uz grobnicu gori nekoliko lampaša.

Odlazimo potom do kuće Jasminina ujaka Drage Sabola u Glavnoj ulici. Upravo je on još 2005. u potrazi za informacijama o nestaloj nećakinji angažirao vidovnjaka, koji je rekao da je Jasmina ubijena i da je njezino tijelo premještano u blizini kuće.

- Je li Drago doma - pitamo mladića na vratima.

- Samo malo, sad će doći - govori mladić. Ubrzo nam prilazi ujak Drago. Kapom je prekrio sijede vlasi, odjeven je u radnu odjeću i gumene čizme. Djeluje mirnije nego posljednji put kad smo ga vidjeli.

Suočio se sa Smiljanom? Tatu Fredija 2004. osudili za nasilje
Suočio se sa Smiljanom? Tatu Fredija 2004. osudili za nasilje

Redovito idu na grob

- Još sam u šoku. Nemrem doći sebi. Kaj da vam velim, ne živim život otkad se to dogodilo. To je sve kaj vam mogu reći - kaže nam Drago i nemoćno sliježe ramenima.

Sa sestrom Katarinom, Jasmininom i Smiljaninom majkom, i dalje ne komunicira, kao ni sa Smiljaninim kćerima i suprugom Ivicom.
Put nas dalje vodi kraj stadiona NK Dinamo Palovec. Tamo u Novoj ulici 29 živi Smiljana s obitelji. Vrata obiteljske kuće otvara djevojčica. Pitamo ima li odraslih, a ona odgovara: “Ne!”. Zahvaljujemo i odlazimo.

Smiljana Srnec ostaje još dva mjeseca u istražnom zatvoru
Smiljana Srnec ostaje još dva mjeseca u istražnom zatvoru

Susjeda iz ulice kaže nam da se mjesec dana od događaja život za mještane Palovca polako vraća u normalu.

- Mama im je doma, ne može se vratiti prije nego što je ispitaju kao svjedoka. Ni sama ne zna kad će to biti. Jako je teško razgovarati s njom o tim stvarima. Ona je praktički izgubila dvije kćeri, jednu na takav ružan način, a drugu... - zastaje pa nastavlja.

'Kako mogu tamo biti?'

- Dijete je dijete. Vjernik sam, pa vjerujem da će joj i Bog suditi. Svi smo mi bili dobri i sa Smiljanom. Nemrem reći da nam nije bila dobra. Tko je kriv, odgovarat će pred zakonom - govori susjeda. Otkriva da se tih dana ni na poslu nije mogla usredotočiti. Sad se i ona malo smirila.

- Život ide dalje, ne? - kaže ona.

'Muž je bio potišten, ali kćer nije pokazala bol, čudno je to'
'Muž je bio potišten, ali kćer nije pokazala bol, čudno je to'

Obitelj joj i dalje ne može u posjet

Smiljana Srnec u varaždinskom će zatvoru ostati još dva mjeseca. Istražni zatvor produljili su joj jer, smatra sud, i dalje postoji opasnost od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela. Doznajemo kako nitko od njezine obitelji nije tražio dozvolu za posjetu. Ne mogu je ni dobiti dok nisu ispitani.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag