Obavijesti

News

Komentari 224

Govorili su: 'Nije šteta što je sravnjen, izgradit ćemo ljepši'

Govorili su: 'Nije šteta što je sravnjen, izgradit ćemo ljepši'
5

ODLIKOVALI SU IH Nakon pada Vukovara, srpski uglednici pohitali su posjetiti grad sravnjen sa zemljom. U tom trenutku je postalo pitanje prestiža posjetiti 'oslobođeni srpski Vukovar'

VIDEO

Početkom prosinca 1991. godine u Beogradu je održana velika svečanost gdje su dodjeljena odlikovanja i priznanja vojnicima i zapovjednicima koji su sudjelovali u ‘operaciji Vukovar’ u kojem je razrušeno 90 posto grada.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:52

- Branko Kostić, predsjednik 'krnjeg' Predsjedništva Jugoslavije, nakon vukovarske bitke uručio je osamdeset medalja za hrabrost okorjelim ubojicama, govoreći: Uvjeren sam da ćete i ubuduće svoje zadatke izvršavati časno i odgovorno, na dobrobit (!) naroda na ovim prostorima' - piše autor Dušan Viro u svojoj knjizi Slobodan Milošević-anatomija zločina.

Novi Vukovar bit će sagrađen u srpsko-bizantskom stilu'

Ubrzo je, navodi autor,  među srpskim uglednicima iz kulturnog, znanstvenog javnog i političkog života postalo pitanje prestiža posjetiti 'oslobođeni srpski Vukovar'. Prvi su stigli srpski akademici. 

- S divljenjem na licu gledali su plodove svog memorandumskog projekta Velike Srbije. Bizarnost srpskog 'akademskog duha' najbolje je iskazao 'umetnički rad' akademskog slikara Milića Stankovića koji je na jednu plohu vukovarske ruševine u središtvu Vukovara naslikao motiv 'patnji svog naroda'. Središnja figura na slici je mlada Srpkinja kojoj je muž Hrvat nožem izvadio dijete iz trbuha - 'da se ne bi rodio mješanac'.Uglednici su u objektive kamera izjavljivali 'da nije šteta što je grad sravnjen sa zemljom, jer će novi biti sagrađen u srpsko-bizantskom stilu', dotad nepoznatom pravcu u arhitekturi.. Iza ovog besprimjernog cinizma odvijala se pljačka svega što je ostalo vrijedno u Vukovaru.

'Ma kakva vojska? Ne branimo Srbe, ovdje se pljačka i krade'
'Ma kakva vojska? Ne branimo Srbe, ovdje se pljačka i krade'

Mnogi Srbi poneseni Miloševićevom propagandom odlučili su se naseliti u razrušenom Vukovaru, vjerujući da će on ubrzo postati 'srpskom Atinom'. Opijenost pobjedom lišavala je 'osloboditelje' svake veze sa surovom stvarnošću ubijenog grada - opisuje stanje u Srbiji nakon pada Vukovara autor Viro.

'Pa što moj muž Slobodan ima sa rušenjem Vukovara'

Na dan okupacije Vukovara, zadovoljan dosegnutim osvajanjima, Milošević se na veliko zadovoljstvo europskih diplomata, vratio za pregovarački stol. Kao vrstan taktičar, smislio je plan kojim bi legalizirao osvajanja, koristeći naivnost i pristranost EZ-ovih diplomata. 

Slobodan Milosevic greets supporters shortly after his inauguration in Belgrade Serbia  on 23 July 1995

- Na njihovo oduševljenje ponudio je kraj neprijateljstava s Hrvatskom, uz inicijatiovu da na dosegnute crte bojišnice dođu mirovne snage UN-a:
'Danas je najvažnije da Hrvati, koji nisu nikad prestali da napadaju srpske oblasti u Hrvatskoj, prihvate dolazak mirovnih snaga i činjenicu da srpski narod ima ne samo pravo da živi slobodno u punoj bezbednosti na svojim teritorijima, već i da bude zaštićen od svakog napada i razaranja', odlučno je zborio vožd pred licima ozarenih diplomata. Namjera mu je bila da umjesto 'JNA' okupirana područja ubuduće štiti UN, čime bi ta područja došla pod određenu vrstu međunarodnog protektorata, a istovremeno bis e vojska mogla usredočiti na izradu planova i razmještaju snaga za rat u Bosni i Hercegovini, kojeg je uskoro namjeravao pokrenuti - objašnjava Viro u svom djelu.

Njegova supruga Mirjana u intervjuu beogradskom tjedniku Vreme nijekala je svaku odgovornost svoga supruga za zločine u Vukovaru: 'Pa što moj muž ima sa rušenjem Vukovara, to je radila jugoslovenska vojska, a on je bio predsjednik Srbije'.

Rade Leskovac, zamjenik ministra za informiranje u SO Slavonija, Barnja i Zapadni Srijem nakon pada Vukovara istaknuo je da se on sada mora podići iz pepela.

- U novinskom intervjuu, između ostalog je rekao i ovo: 'Vukovar je pao, a za nas on je oslobođen. Borbe su trajale više od tri mjeseca. U Vukovaru je palo više od 1000 ustaša. Moram reći da je Vukovar žrtvovan grad, jer je sav u ruševinama. Moja lična ocena je da su borbe i trajale tako dugo jer se htelo ostaviti dovoljno prostora hrvatskim formacijama da ovde dovlače nove snage. Inače, ovaj rat ne vodi se u Hrvatskoj, već na vekovnim srpskim prostorima. Posle pada Vukovara u ratu ćemo brž napredovati. Mi ove teritorije oslobađamo od ustaša, a ne od zengi i mupovaca, jer ovde su Srbi vekovima živeli. Pozivamo sve Srbe čije su kuće spaljene i porušene da mogu da dođu na ove slobodne teritorije i da naseljavaju - navodi Mirko Valentić u svojoj knjizi Rat protiv Hrvatske 1991.-1995.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 224
VIDEO

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata:  'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'
LJUBAV SVE POBIJEDILA

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata: 'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'

Kolovoz je 1995., Marijan se iz Oluje sa svojom 2. gardijskom brigadom, Gromovima, vraća u Sisak, gdje ga, na cesti uz Kupu, dočekuje njegova Ira, tada 21-godišnjakinja...

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'
NEPREŽALJENI JUNAK

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'

Prošlo je 30 godina od pogibije legendarnog Damira Tomljanovića Gavrana na Velebitu. On je bio zapovjednik koji je uvijek išao prvi i svi su ga slijedili. Njegovi suborci i danas ga oplakuju
Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'
31. OBLJETNICA

Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'

Da je brana popustila, vodni val iz akumulacijskog jezera u kojem je 600 milijuna kubika vode, odnio bi sve na svom putu...