Obavijesti

News

Komentari 17

Građani pokazali veliki interes: Otvoren Advent u vili Prekrižje

Građani pokazali veliki interes: Otvoren Advent u vili Prekrižje
7

Predsjednica je najavila da će iduće godine nastojati obuhvatiti i ostale dijelove Hrvatske te da će vila Prekrižje biti otvorena dulje od dva dana u tjednu za posjetitelje.

VIDEO

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je u subotu manifestaciju "Advent u vili Prekrižje" za sve zainteresirane građane koji će svaki petak i subotu, sve do 23. prosinca, moći bez predhodne najave obići vilu i vidjeti tradicijske običaje u sklopu najvećeg i najuspješnijeg adventa u Europi.

U vili Prekrižje vili, koja je u sklopu njezina Ureda, za tu su prigodu postavljena četiri velika božićna drvca, okićena s više od 1000 tradicijskih ukrasa.    

"Advent koji smo pripremili možda je malo drugačiji nego što se može vidjeti u ostatku grada i ovdje se uglavnom mogu vidjeti tradicijski običaji i način na koji su naši stari kitili bor i slavili Božić te kako se u Slavoniji gostilo za Božić. Nadam se da ćete posjećivanjem kompleksa na Pantovčaku, odnosno Prekrižju osjetiti onaj pravi istinski duh Božića, a to je zajedništvo, toplina obitelji i obiteljskog druženja, prijateljstva i iskrenog darivanja", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović u prigodnom obraćanju.

11
| Foto: Borna Filic/PIXSELL/ilustracija

Već prvoga dana, za Advent u vili Prekrižje bili su zainteresirani brojni Zagrepčani, posebice obitelji s djecom. 

Predsjednica je zahvalila svima koji su sudjelovali u ostvarenju tog projekta, posebno zagrebačkom gradonačelniku MiIanu Bandiću, Gradu Zagrebu, Turističkoj zajednici grada Zagreba, Etnografskom muzeju i svim vrijednim izvođačima kulturnog programa koji će dočarati tradicionalni Božić u Hrvatskoj - od onog zagrebačkog, agramerskog do slavonskog i kontinentalnog Božića. 

Najavila je da će iduće godine nastojati obuhvatiti i ostale dijelove Hrvatske te da će vila Prekrižje biti otvorena dulje od dva dana u tjednu za posjetitelje.

"Vjerujem da ćete i na ovaj način osjetiti veću blizinu prema hrvatskoj tradicijskoj baštini i da ćemo se zajedno družiti s vremena na vrijeme u vili Prekrižje", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je predsjednici što je otvorila dio svog Ureda za posjetitelje u vrijeme Adventa te je svima poželio malo više osmijeha i zagrljaja.

U prigodnom programu nastupili su zbor Izvor, dječji zbor Bajka, KUD Turopolje i ansambl Strauss.

Vila Prekrižje izgrađena je kao novi gradski ljetnikovac 1942. prema projektu glasovitog arhitekta Ivana Zemljaka, graditelja najsuvremenijih škola hrvatske moderne arhitekture u međuratnom razdoblju, a primjer je arhitektonskog stila koji naglašava uporabu elemenata hrvatske tradicijske arhitekture.

U opremanju interijera sudjelovalo je niz lokalnih obrtnika i proizvođača, a posebno je dizajniran i izrađen namještaj u narodnom stilu: svjetiljke od kovanog željeza, dekorativni komadi narodnog veza, drvene rezbarene seljačke škrinje te zidane peći s keramičkim pećnjacima. Zidovi su ukrašeni i opremljeni radovima niza hrvatskih umjetnika s temama i prizorima iz seoskog života, a drveni kosi dvostrešni krovovi prekriveni su slamom. Danas se ljetnikovac upotrebljava za protokolarne potrebe, a zbog smještaja unutar kompleksa Ureda Predsjednice također i za raznovrsne aktivnosti Ureda.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.