Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Građani se bore za američke vrijednosti koje su ugrožene'

None Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Obama je podržao prosvjede koji su protiv Trumpova ukaza organizirani diljem Amerike navodeći kako se demonstranti bore za američke vrijednosti koje su dovedene u pitanje

U ponedjeljak se, prvi put od napuštanja dužnosti predsjednika, putem priopćenja oglasio i donedavni američki predsjednik Barack Obama.

Podržao je prosvjede koji su protiv Trumpova ukaza organizirani diljem Amerike navodeći kako se demonstranti bore za američke vrijednosti koje su dovedene u pitanje.

- Predsjednik je dirnut interesom građana u zajednicama diljem zemlje. U svojim službenim izjavama dok je bio na dužnosti, predsjednik je uvijek isticao važnost uloge građana te je navodio kako svi Amerikanci imaju odgovornost biti čuvari naše demokracije, ne samo u izborno vrijeme, nego svakodnevno, stoji u priopćenju koje potpisuje Obamin glasnogovornik Kevin Lewis.

- Građani koji koriste svoje ustavno pravo na mirno okupljanje, organiziranje i dizanje glasa prema svojim izabranim predstavnicima rade upravo ono što se od njih očekuje kada su američke vrijednosti dovedene u pitanje, navodi se u priopćenju.

- Predsjednik se suštinski protivi s diskriminacijom pojedinaca na temelju njihove vjere ili pripadnosti određenoj religijskoj zajednici, zaključuje se u Obaminom priopćenju koje se ovom posljednjom rečenicom neizravno referiralo na Trumpovu uredbu.

Američki diplomati protiv Trumpove zabrane imigracije

Dužnosnici State Departmenta u ponedjeljak su dali na uvid diplomatsku bilješku kojom izražavaju svoje neslaganje izvršnom uredbom predsjednika Donalda Trumpa o imigraciji, a američka veleposlanstva izvještavaju o nezadovoljstvu međunarodne zajednice tom mjerom. 

Mjera koju je Trump potpisao u petak zabranjuje imigraciju u SAD iz Irana, Iraka, Sirije, Libije, Somalije, Sudana i Jemena te privremeno zaustavlja ulazak izbjeglica. Ta je odluka već izazvala kaos na granicama i carinama, a zaposlenici ureda za imigraciju teško su ju provodili uz velike prosvjede u najvećim američkim zračnim lukama. 

"Krajnji rezultat ove zabrane neće biti pad broja terorističkih napada u SAD-u, nego pad dobre volje prema Amerikancima i prijetnja našoj ekonomiji", stoji u bilješci objavljenoj putem "kanala neslaganja" State Departmenta koji zaposlenicima dopušta iznošenje drugačijeg mišljenja od službene politike. 

State Department je svjestan te bilješke i uvažava korištenje kanala koji "dopušta zaposlenicima da višim dužnosnicima iskreno i privatno izraze drugačije poglede na mjere", priopćio je glasnogovornik Mark Toner. 

Američki dužnosnici su u odvojenoj objavi rekli kako su primili više izvještaja američkih veleposlanstava o zaprepaštenosti međunarodne zajednice tom odlukom.

Njihove države domaćini su izrazile nezadovoljstvo, a američka veleposlanstva su pitala kako da implementiraju ono što su dužnosnici domovinske sigurnosti i ostalih agencija nazvali loše zamišljenom mjerom. 

Glasnogovornik State Departmenta nije htio komentirati te izvještaje, no istaknuo je kako ostaju u kontaktu s veleposlanstvima. Dodao je kako neće govoriti o njihovoj "unutarnjoj komunikaciji". 

Komentari (45)
  • Klempavi je isto ukidao vize drzavljanima iz nekih muslimanskih zemalja. Jos se javlja Nobelovac za mir sa 4 rata na grbaci. Pa on je i kriv za masovni egzodus naroda i katastrofu sa milionima izbjeglica. Dzon obraz!!!!!

    30. 1. 2017,   21:36
  • Baracku Huseinu Obami prijeti izgon iz države

    30. 1. 2017,   21:15
  • napravio si ti dobar posao za ljude tvoje vjeroispovjesti...zakuhao si moguci treci svjetski rat..

    30. 1. 2017,   21:11