Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Građani trebaju znati o čemu se radi u mirovinskoj reformi'

Ministar uprave Lovro Kuščević sumnja da njegov kolega Marko Pavić reklame za mirovinsku reformu financira iz proračuna već vjeruje da je to u okviru nekog EU projekta, gdje postoje novci za vidljivost projekta.

Nakon optužbi sindikata da ministar mirovinskoga sustava Marko Pavić reklame protiv referenduma o mirovinskoj reformi plaća javnim novcem i plaši građane, prokomentirali su tek rijetki ministri koji su mu dali za pravo da građanima objasni o čemu se tu radi. 

- Bitno je da naši građani znaju pravu istinu o mirovinskoj reformi, o onome što nas čeka ako referendum prođe, odnosno ono što nas čeka ako mirovinska reforma prođe. Čisto sumnjam da to ministar Pavić financira iz proračuna. Vjerujem da je to u okviru nekog EU projekta, gdje postoje novci za vidljivost projekta - rekao je ministar uprave Lovro Kuščević prije sjednice Vlade. 

Smatra da je mirovinska reforma vrlo dobra i kvalitetna reforma, a navodeći da je ona dobro ocijenjena u svim međunarodnim statistikama i pregledima. Kuščević je odbacio tvrdnje da se radi o zastrašivanju građana.

- Dužnost je Vlade pa tako i ministra Pavića da objasni našim sugrađanima što znači opcija 'A', a što opcija 'B'. Podržavam ministra Pavića - rekao je Kuščević. 

Ocijenio je kako i sindikati ulažu znatna sredstva u vidljivost projekta koja dolaze iz sindikalnih članarina te dodao da su to "sredstva svih naših poreznih obveznika". Na pitanje zašto Vlada ne poštuje preporuke Venecijanske komisije da se ne uključuje u referendum aktivno promovirajući samo jednu stranu, odgovorio je: 

- Nema ovo veze s referendumom, dapače ponavljan obveza je Vlade da građanima u detalje objasni ono što je vezano za mirovinsku reformu i što može uslijediti - rekao je. 

Na opasku nije li se s time trebalo krenuti ranije, Kuščević je uzvratio kako "nikada nije kasno". Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić podržava ministra Pavića u nastojanju da građanima objašnjava o čemu se radi u mirovinskoj reformi, koja je kaže jedna od bitnijih stvari koje radi ova Vlada. 

Skradin: Ministar Tomislav Tolušiæ otvorio 11. sajam agroturizma Šibensko-kninske županije | Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kaže da nije vidjela te spotove jer ne stigne previše gledati televiziju.  

- Ono što sada treba učiniti jest da se traže informacije, napravi izračun i pokaže je li to 45 milijardi gubitka ili nije. To je provjerljivo - kazala je. 

Na pitanje je li se trebalo ići na ovaj način kontra referendumske inicijative, uzvratila je: 

- Reforme su često bolne i tu svatko ima svoje mišljenje. Mi smo država koja vrlo teško provodi reforme, između ostalog i jer je jako puno partikularnih interesa se teško dovede na čistac i mi teško nađemo suglasje oko reformskih procesa. To govorim iz iskustva iz područja znanosti i obrazovanja. Vrlo teško to ide - kazala je Divjak.

Osijek: Blaženka Divjak održala sastanak s ravanteljima o kurikularne reforme | Autor: Dubravka Petric/PIXSELL Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Napominje kako se tu mora izdržati.

- Svi moramo staviti podatke na stol i otvoriti se prema javnosti tako da se konkretnim podacima i odgovorima daje značaj javno postavljenim pitanjima koji su legitimni. Ovo što sindikati rade to je njihovo legitimno pravo - rekla je Divjak.   

Komentari (52)
  • HDZ-evci su poslali Hrvatsku djecu da sluze Nijemcima i pune njima mirovinske fondove, a Hrvatska moze i umrijeti, sasvim nebitno. Oni su tradicionalno slabi na Nijemce, zakleli su im se '40-ih da ce im vjerno sluziti i umrijeti za njih ako treba, tako da ce se oni zrtvovati do poslijednjeg Hrvata da bi se Nijemcima ostvario njihov zivotni san da zavladaju Europom. Svi moraju umrijeti da bi 4.Reich zivio!

    2. 5. 2019,   13:03
  • Neznam dali ste primijetili, ali očito su zaposlene nove snage od strane vladajućih. Zadatak im je da lupaju minuse na sve komentare koji bi slučajno išli kontra lika i (ne)djela HDZ-a. Pa da pitam kolika je lova. Imam slobodnog vremena pa da i ja nešto zaradim.

    2. 5. 2019,   12:59
  • A zasto se preko e Gradjanina ne uvede opcija da sa svojim imenom i OIBom moze podrzati bilo koji referendum, onda nemate potrebu za provjerom vecine potpisa?

    2. 5. 2019,   12:51