Obavijesti

News

Komentari 57

'Prihvaćanje arbitraže olakšalo bi hrvatski pristup Schengenu'

'Prihvaćanje arbitraže olakšalo bi hrvatski pristup Schengenu'
9

Grabar-Kitarović, Pahor i Van der Bellen su se prvotno trebali sastati u svibnju, no taj je skup otkazan zbog pada austrijske koalicijske vlade, nakon korupcijskog skandala

VIDEO

Slovenskoj vladi bilo bi "mnogo lakše" podržati hrvatski ulazak u šengenski prostor kada bi Zagreb prihvatio odluku arbitražnog suda o granici, rekao je u srijedu slovenski predsjednik Borut Pahor nakon susreta s Kolindom Grabar-Kitarović i austrijskom predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom u Šibeniku. 

Pahor je rekao da nikakvom izjavom ne želi prejudicirati odluku slovenske vlade o hrvatskom pristupu šengenskom prostoru. "Ali mislim da bi bilo vjerojatno lakše kada bi Hrvatska ispunjavala svoju obavezu iz arbitražne presude", naglasio je.

Nakon što Europska komisija utvrdi da je Hrvatska ispunila sve kriterije za šengenski prostor, njezin ulazak u taj prostor moraju pojedinačno prihvatiti sve članice Europske unije. 

"Mislim da dijalozi poput ovog mogu doprinijeti rješenju tog pitanja. Znate da sam tom dijalogu ne samo vrlo sklon, nego je on i postojao prije deset godina", dodao je Pahor govoreći o suradnji koju je u to vrijeme, kao slovenski premijer, vodio s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. 

"Tada su okolnosti bile zahtjevne, čak su i ljudi bili posvađani s obje strane granice. Danas je lakše i doista možemo pronaći rješenje", poručio je Pahor i zaključio kako ne vidi alternativu dijalogu. 

Grabar-Kitarović je rekla kako Hrvatska ispunjava sve tehničke kriterije za šengenski prostor te kako su sve dosadašnje inspekcije pokazale da se to čini na vrijeme, u skladu sa svim propisanim elementima. 

"Vjerujem u potporu svih država članica kad se bude donosila odluka o pristupanju šengenskom prostoru jer je to u interesu sviju. To bi osnažilo hrvatsko čuvanje vanjske granice", rekla je predsjednica. 

"Uvijek ponavljam da su Hrvatska i Slovenija dvije prijateljske države, da možemo nadići ta otvorena pitanja", naglasila je Grabar-Kitarović.

Troje predsjednika je na 6. trilateralnom susretu razgovaralo i budućnosti Europske unije, hrvatskom predsjedanju u prvom dijelu iduće godine, budućnosti jugoistoka Europe, inicijativi Triju mora i klimatskim promjenama.

Iskazali su potporu što skorijem otvaranju pregovora o ulasku Albanije i Sjeverne Makedonije u euroatlantske integracije i davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini. 

Troje predsjednika smatra da je "apsolutno neophodno" da se pregovori sa Skopljem i Tiranom otvore do listopada ove godine, otkrila je Grabar-Kitarović. 

Predsjednici su nakon konferencije krenuli u posjet Etnolandu Dalmati u Pakovom Selu gdje će obići etnografsku zbirku i muzej.

Grabar-Kitarović, Pahor i Van der Bellen stigli u Šibenik

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, slovenski šef države Borut Pahor i austrijski Alexander Van der Bellen u srijedu su stigli u Šibenik gdje će održati šesti trilateralni susret čelnika triju država. 

Prvi susret predsjednika Hrvatske, Austrije i Slovenije održan je u ožujku 2014. u Beču, kada su Borut Pahor i Heinz Fischer razgovarali s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. 

Uslijedili su godišnji sastanci u Logarskoj dolini, Varaždinu, Salzburgu i Goriškim brdima, a za ovogodišnji susret odabran je Šibenik. 

Grabar-Kitarović, Pahor i Van der Bellen su se prvotno trebali sastati u svibnju, no taj je skup otkazan zbog pada austrijske koalicijske vlade, nakon korupcijskog skandala čelnika krajnje desne Slobodarske stranke Heinz-Christiana Strachea. 

Troje predsjednika u srijedu je stiglo na tvrđavu Barone, izgrađenu u 17. stoljeću na brdu visokom 90 metara koje je služilo za obranu od Osmanskog Carstva.

Nakon obilaska tvrđave, predsjednici će održati zajednički sastanak, a potom se, oko podneva, očekuju izjave za medije. 

Grabar-Kitarović, Pahor i van der Bellen će susret završiti posjetom Etnolandu Dalmati u Pakovom Selu gdje će obići etnografsku zbirku i muzej.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa