Obavijesti

News

Komentari 10

Grabar Kitarović predsjeda Vijećem žena - svjetskih lidera

Grabar Kitarović predsjeda Vijećem žena - svjetskih lidera
1

Tijekom sastanka u New Yorku s Grybauskaite, koja je Vijećem žena svjetskih lidera predsjedala od 2014. godine, hrvatska predsjednica preuzela je predsjedanje Vijećem, priopćeno je

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović preuzela je u srijedu u New Yorku predsjedanje Vijećem žena svjetskih lidera (Council of Women World Leaders) od litavske predsjednice Dalije Grybauskaite, priopćeno je s Pantovčaka.

Grabar-Kitarović boravi u New Yorku gdje je u utorak sudjelovala na konferenciji Ujedinjenih Naroda 'Žene na vlasti', te se sastala s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom.

Vijeće žena svjetskih lidera osnovale su 1996. tadašnja islandska predsjednica Vigdis Finnbogadottir i Laura Liswood, glavna tajnica vijeća, s ciljem da se potaknu sadašnje i bivše predsjednice država, vlada i ministrice na sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima od ključne važnosti za žene.

Kolinda na konferenciju UN-a stigla u perfektnom izdanju
Kolinda na konferenciju UN-a stigla u perfektnom izdanju

Širenje mreže utjecajnih žena važno je kako bi se potaknulo sve više žena širom svijeta da se aktiviraju na svim razinama političkog i ekonomskog odlučivanja, smatra litavska predsjednica. Nadalje, Vijeće osigurava ženama na najvišim položajima platformu kako bi mogle podijeliti zajednička iskustva i biti od pomoći jedna drugoj kao svjetski vođe.

Tijekom sastanka u New Yorku s Grybauskaite, koja je Vijećem žena svjetskih lidera predsjedala od 2014. godine, hrvatska predsjednica preuzela je predsjedanje Vijećem, priopćeno je.

Kolinda u New Yorku: Sudjeluje na konferenciji 'Žene na vlasti'
Kolinda u New Yorku: Sudjeluje na konferenciji 'Žene na vlasti'

U povodu primopredaje dužnosti, Grabar-Kitarović je kazala je kako joj je izuzetna čast preuzeti dužnost predsjedateljice Vijeća žena svjetskih lidera od litavske predsjednice, istaknute žene i političarke, te je poručila kako će nastavili raditi na svim pitanjima koja se tiču ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena i djevojaka tijekom svih svojih budućih djelovanja u svim područjima života.  

Dvije predsjednice razmijenile su mišljenja o bilateralnim odnosima, zajedničkim politikama unutar Europske unije i na globalnoj sceni te o položaju žena u visokoj politici. Pritom su bilateralni odnosi Hrvatske i Litve ocijenjeni bliskima, sa zajedničkim interesima i željom za intenziviranjem suradnje u područjima kao što su obrana i sigurnost. Hrvatska predsjednica istaknula je kako visoku razinu prijateljskih odnosa i zajednički interes za dugoročno partnerstvo potvrđuju imenovanja rezidentnih veleposlanika u Zagrebu i Vilniusu, navodi se u priopćenju.

New York: Grabar-Kitarović se susrela s predstavnicima hrvatske zajednice

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku, a tom je prigodom zahvalila svima koji su "svoje godine, strpljenje i energiju uložili u očuvanje hrvatske zajednice i koji su u svojoj drugoj domovini predstavljali najbolje od svoje Hrvatske koju uvijek nose u srcu", priopćeno je u srijedu iz Ureda predsjednice.

"Stoga sam posebno ponosna što ću dodijeliti Povelje Republike Hrvatske za doprinos očuvanju i jačanju povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske upravo hrvatskoj župi Svetih Ćirila i Metoda i Svetoga Rafaela, te hrvatskoj katoličkoj misiji Blaženog Ivana Merza, kao i Hrvatskom radiju – glasu domovine u New Yorku u povodu njegove 50. godišnjice djelovanja“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Zahvaljujući domoljubnom entuzijazmu, predanom i vrijednom radu profesionalaca i volontera, i župa i misija desetljećima su već središta susreta s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom, ponajprije zahvaljujući dopunskim školama, u kojim se održava nastava na hrvatskom jeziku, istaknula je Grabar-Kitarović te dodala kako su župa na Manhattanu i misija u Astoriji zaslužne za društveno i duhovno očuvanje hrvatske zajednice u New Yorku.

„Dopustite mi zato čestitati na svim programima Župe Svetih Ćirila i Metoda i Svetoga Rafaela, pri kojoj djeluje Hrvatska škola Blaženoga Alojzija Stepinca i Kolo grupa koja također s ponosom nosi ime tog našega blaženika. Srce nam ipak posebno zatitra kada čujemo dragu hrvatsku riječ i naše pjesme, kada vidimo naše nošnje i plesove na miljama udaljenim kontinentima“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović čestitajući svim naraštajima župljana koji su bogatu i raznoliku folklornu baštinu, svih ovih desetljeća, daleko od domovine uspjeli sačuvati i prenijeti je svojoj djeci i mladima.

„Zahvaljujem i vama djeci i mladima, jer ste pred raznim atraktivnim 'gejmerima' i 'jutjuberima' dali prednost svojim roditeljima, djedovima i bakama kako bi naučili hrvatske pjesme i plesove. Posebno sam ponosna na vas što nastupate po cijelome svijetu, kao i u najuglednijim umjetničkim središtima New Yorka kao što su Lincoln Center i Carnegie Hall“, kazala je.

„Čestitam također i Hrvatskoj katoličkoj misiji blaženoga Ivana Merza koja uskoro slavi 50 godina postojanja pri čijoj školi također djeluje folklorna skupina Hrvatska ruža, kako bi okupljala što više mladih. I vama posebno zahvaljujem na njegovanju hrvatskih folklornih običaja, entuzijazmu i volonterstvu. Proputovali ste cijelu Ameriku, a posebno je u hrvatskim medijima odjeknuo vaš nastup u Madison Square Gardenu, za vrijeme utakmice Netsa i Knicksa u sklopu Croatian Heritage Night. Nadam se da ćemo vas uskoro imati prigodu ugostiti u domovini“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Za izniman doprinos u održanju hrvatske jezične kulture i osnaživanju nacionalnog identiteta među naraštajima hrvatskih iseljenika u Sjedinjenim Američkim Državama, u povodu 50 godina rada na jačanju veza Hrvata u Domovini i iseljeništvu Povelja Republike Hrvatske dodijeljena je Hrvatskom radiju New York. Hrvatskoj katoličkoj misiji Blaženog Ivana Merza dodijeljena je Povelja Republike Hrvatske za izniman doprinos u društvenom i duhovnom očuvanju hrvatske zajednice te za održavanje nastave na hrvatskom jeziku kojom generacije hrvatskih iseljenika upoznaju nacionalnu povijest, jezik i kulturu, a hrvatskoj župi Svetih Ćirila i Metoda i Svetog Rafaela za izniman doprinos u očuvanju i duhovnoj potpori hrvatskoj zajednici u New Yorku, kao središtu susreta s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom, priopćeno je.

Grabar-Kitarović razgovarala s izvršnom direktoricom UNICEF-a i predsjednicom Nepala

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je na marginama konferencije UN-a u New Yorku sastanak s izvršnom direktoricom UNICEF-a, Henriettom Fore, a potom s predsjednicom Nepala, Bidyjom Devi Bhandari, priopćeno je u srijedu iz njezina ureda.

Kako je priopćeno, u razgovoru s izvršnom direktoricom UNICEF-a Henriettom Fore, predsjednica je izrazila zahvalnost UNICEF-u za izravnu pomoć djeci i ženama u Hrvatskoj te kazala kako se suradnja s UNICEF-om značajno razvila u istinsko i plodonosno partnerstvo, koje koristi djeci u Hrvatskoj i inozemstvu.  

Ovaj proces je olakšan našom uspješnom transformacijom da od zemlje koja je bila korisnik međunarodne pomoći postanemo zemlja donatorica UN-ovim fondovima i projektima, istaknula je Grabar-Kitarović te dodala kako danas imamo veliki potencijal pomoći drugim zemljama u krizi i djeci širom svijeta, kao i podijeliti naše primjere dobre prakse i izvan granica.

Izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore čestitala je Grabar-Kitarović na preuzimanju predsjedanja Vijećem žena svjetskih lidera, kazavši kako je to dobar način kojim se pitanja žena u politici mogu osvijestiti na globalnom planu, te ju upoznala s programima UNICEF-a koji su namijenjeni djeci, a mogli bi se primijeniti u Hrvatskoj.

Bilateralni sastanak Grabar-Kitarović s predsjednicom Savezne Demokratske Republike Nepala bio je prilika za produbljivanje suradnje dviju država na bilateralnoj i multilateralnoj razini. Odnosi između Hrvatske i Nepala su dobri i bez otvorenih pitanja, no sugovornice su zaključile kako je suradnja nedovoljno razvijena.

Razmijenile su mišljenja i o planu nepalske vlade za razminiranje. Grabar-Kitarović istaknula je da hrvatska poduzeća imaju veliko iskustvo u tome i da bi Nepal mogao razmotriti korištenje hrvatske opreme za razminiranje, navodi se u priopćenju.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor