Obavijesti

News

Komentari 59

Grad bez zraka: Zbog rafinerije koja ih truje blokirat će granicu

Grad bez zraka: Zbog rafinerije koja ih truje blokirat će granicu
7

Brođani zrak druge kategorije udišu već osam godina. Unatoč mnogobrojnim pozivima i molbama da se nešto poduzme, do sada ništa konkretno nije učinjeno.

VIDEO

Tražimo od Vlade RH da dođe ovamo. Ako se ne pojave, blokirat ćemo granični prijelaz. Tražimo od Vlade RH da se sastane s onima preko Save i da se dogovore što će učiniti za nas jer nam je dosta svega. Tražimo da Vlada ovdje u Brodu otvori svoj ured, ako već neće doći svi oni ovamo i mirisati ovaj smrad koji mirišemo svaki dan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

Poruke su to koje je Vladi prije nekoliko dana uputilo više od 4000 stanovnika Slavonskog Broda okupljenih u novome mirnom prosvjedu protiv zagađenja grada. Brođani zrak druge kategorije udišu već osam godina. Unatoč mnogobrojnim pozivima i molbama da se nešto poduzme, do sada ništa konkretno nije učinjeno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sustavno trovanje zagađenim zrakom koji dolazi iz prekosavske rafinerije nafte u Bosanskom Brodu traje još od 2008. Udruga Građanska inicijativa svakodnevnim alarmima upozorava na trovanje zrakom, u kojemu su nađene razne supstancije koje utječu na zdravlje ljudi, a neke su i kancerogene.

Gradonačelnik Mirko Duspara nekoliko je puta inicirao sastanak s odgovornima iz Vlade RH, od kojih je tražio da s Bosnom i Hercegovinom učine nešto kako bi se ovaj problem riješio na međudržavnoj razini. Ministarstvu zaštite okoliša 2009. godine predali su peticiju “Za čist zrak i očuvanu Savu”, koju je potpisalo gotovo 18.000 Brođana.

Ni peticija ni mnogi sastanci, nažalost, nisu urodili plodom. Zagađenje zraka u Slavonskom Brodu je konstantno te zrak spada među najzagađenije u Hrvatskoj. Potvrdio je to i Akcijski plan u kojem, između ostalog, piše: “S obzirom da je riječ o specifičnoj onečišćujućoj tvari, poznato je da je najveći izvor sumporovodika Rafinerija nafte Brod. Ona je najveći industrijski izvor primarnih čestica, ali i prekursora (SOx, NOx, HOS) na ovom području. Najnoviji pokazatelji govore o rastu problema. Potvrđeno je kako je u zraku iznad dopuštene vrijednosti zabilježena i koncentracija benzoapirenoma, za koji je dokazano kako je kancerogen. Nažalost, neki, još neslužbeni, podaci govore i o porastu broja oboljelih od alergija i tumora na ovom području.

- Mi od 2008. godine upozoravamo da imamo ozbiljan problem sa zagađenjem zraka, što se rezultatima izmjerenim na našim mjernim postajama i dokazalo. Nažalost, nije se puno toga promijenilo i napravilo u pravom smjeru - rekao je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

On je pozvao Vladu neka iskoristi to što je Bosna i Hercegovina sad u fazi pred pristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju kako bi je natjerali da poštuje međunarodne konvencije i smanji onečišćenje zraka bosanskobrodske rafinerije.

- Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme jer mi već osam godina udišemo izuzetno onečišćen zrak. To nisu nikakve ucjene nego borba za zdravlje i život - rekao je Duspara. Brođanima je dosta i praznih obećanja poput onoga kako će rafinerija biti modernizirana. Kratko je trajala radost o najavljenoj plinofikaciji rafinerijskih peći jer se ispostavilo kako je to sve laž. Brođani više ne žele čekati, a najodgovornijima drže rafineriju nafte u susjednom Bosanskom Brodu, njenog ruskog vlasnika te bivše i sadašnju hrvatsku vladu.

- Tražimo od Vlade Republike Hrvatske da ovaj grad dobije poseban status, hoćemo sufinanciranje grada, plina, prijevoza, jer smo to zaslužili. Poručujemo onima iz JANAF-a koji žive od nas i našeg zdravlja da se utemelji zaklada u koju će uplaćivati svoj profit kako bi financirali liječenje naše oboljele djece, u narušavanju čijeg su zdravlja oni sudjelovali. Tražimo da Vlada zatvori one ventile ili natjera one preko Save da nešto učine jer ćemo inače to učiniti sami - poruke su s prosvjeda Brođana, koji sigurno nije i posljednji.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e