Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Grad Dubrovnik ne namjerava rješavati dug gradske bolnice'

None Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Pozvao je ostale gradove i općine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji da se uključe u pomaganje dubrovačkoj bolnici jer će time pomoći svim stanovnicima županije koji su korisnici njezinih usluga

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković izjavio je u srijedu da Grad ne namjerava izdvajati novac za rješavanje duga dubrovačke bolnice budući da nije osnivač te ustanove te od osnivača - Dubrovačko-neretvanske županije očekuje da u suradnji s Ministarstvom zdravstva riješi taj problem.

Napomenuo je da dug bolnice nije nastao zbog nečijeg lošeg upravljanja, nego zbog sustava koji je postavljen tako da proizvodi dugove.
"Potrebno je nešto promijeniti u sustavu. Uvjeren sam da će se pronaći način. Na Gradu Dubrovniku je da pomaže u rješavanju drugih usluga i pružanju nadstandardne usluge. Bolnica nije jedina zdravstvena ustanova kojoj pomažemo premda nismo osnivač. Tu su i Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu, i svima financijski pomažemo jer time pomažemo svojim građanima kao korisnicima", rekao je Franković.
 Istaknuo je kako Grad Dubrovnik kontinuirano ulaže u dubrovačku bolnicu, a to će i dalje činiti.
"Već smo u rebalansu proračuna osigurali 2,5 milijuna kuna, a novim rebalansom planiramo više od dva milijuna kuna. Time ćemo ispuniti obećanje o pomoći od pet milijuna kuna u 2019. godini. Uz to, rješavamo pitanje stanovanja medicinskog osoblja, a radimo i na projektu društveno odgovornog poslovanja i od svih gospodarskih subjekata očekujemo da se uključe", rekao je Franković i dodao kako je cilj poboljšati kvalitetu medicinskih usluga u bolnici.
"Nužna je nabava nove iznimno skupe opreme, ali sugrađani od nas očekuju veću kvalitetu usluge. Zato nam je bolnica prioritet", rekao je Franković.
 Pozvao je ostale gradove i općine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji da se uključe u pomaganje dubrovačkoj bolnici jer će time pomoći svim stanovnicima županije koji su korisnici njezinih usluga.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije istaknuli su pak na upit Hine kako su u kontaktu s dubrovačkom bolnicom kad je riječ o rješavanju duga te su podsjetili na izjavu ministra Milana Kujundžića da opskrba lijekovima neće doći u pitanje.

Sporazum o obnovi terapijskog bazena

Franković je u Dubrovniku s ravnateljem dubrovačke bolnice Marijom Bekićem potpisao sporazum o suradnji na provedbi obnove i opremanja terapijskog bazena s pripadajućim prostorijama u sklopu bolnice.
"Očekujem da ćemo kroz pola godine imati gotov projekt", rekao je dubrovački gradonačelnik.
Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić je rekao kako će na bazenu uslugu dobiti sva djeca kojoj to bude potrebno pod nadzorom fizijatara i fizioterapeuta.

"Riječ je o djeci s posebnim potrebama, ali i svoj djeci kojoj će biti potrebna neka vrsta fizikalne terapije zbog ozljede ili nekog patološkog stanja. Naravno da ćemo ovim otvoriti mogućnost zapošljavanja dodatnih fizioterapeuta", istaknuo je Bekić.
Grad Dubrovnik izradit će na temelju sporazuma projektnu dokumentaciju i osigurati novac, a bolnica će provesti javnu nabavu i potpisati ugovor s izvođačem.
Riječ je o terapijskom bazenu s pripadajućim prostorijama za lokalne, galvanske i četverojezgrene kupke, fizioterapijom, garderobom te propusnicima i sanitarnim propusnicima, smještenim na 230 metara četvornih. Premda je izgrađen kad i bolnica, taj bazen nije korišten.
Grad Dubrovnik sufinancirao je Polikliniku za mentalno zdravlje djece te izgradnju i opremanje senzornog parka, a proteklih godina financirao je nabavu mnogih nužnih uređaja i opreme.
Ravnatelj Bekić potvrdio je za Hinu da je dug bolnice 200 milijuna kuna, od čega je dospjeli dug 166 milijuna, a dug veledrogerijama nije plaćen gotovo tisuću dana.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (2)
  • Bili smo stoljecima pod okupacijom svi su nas krali i podkradali ali nitko kao mi sami sebe, Svi su nas tlacili i podkradali ali su nesto i napravili da sad imamo Dubrovnik i oste na kojima se moze zaradit pa im ni to nije dosta da uloze u bolnice, skole industriju itd, da lokalno stanovnistvo moze zivjet, radit, lijecit se, skollovat djecu itd.Taj tutun od gradonacelnika ima novca za tulume, derneke i placanje 2 mil. za pjevacekoje malo tko vise slusa i goste koji malo koga interesiraju a nema za bolnicu.Nista cudno na brdovitom balkanu navikli smo m na sve u 14 stoljeca, valjda ce jednoga dana Lijepom Nasom vladat i upravljat istinski domoljubi dwmokrati ne lazne lipberalne hijene.

    17. 7. 2019,   19:55
  • samo na zidinama za sezonu uberu da pokriju dugove svih bolnica u HR,da ne govorim o ostalome.

    17. 7. 2019,   14:10