Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Grad je pun grafita: 'Srbe na vrbe', 'Stop ćirilici u Vukovaru'

None Foto: Dubrovački dnevnik 5

Grafiti su osvanuli na Pravoslavnoj crkvi, a "Srbe na vrbe,'Ostojiću Ranko napuši se ćuke" samo su neki od natpisa. Grafiti su osvanuli i na samom ulazu u Dubrovnik

U Dubrovniku su u utorak ujutro osvanuli grafiti s porukama mržnje i ustaškim obilježjima. Grafiti su osvanuli na Pravoslavnoj crkvi, a "Srbe na vrbe,'Ostojiću Ranko napuši se ćuke" samo su neki od natpisa, javlja Dubrovački dnevnik.

Srpska pravoslavna crkva nalazi se inače u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Osim toga, na ulazu u grad osvanuo je i natpis "Stop ćirilici u Vukovaru. Opet će se gusta magla spustiti", a išarani su i ostali dijelovi grada.

Dubrovačka policija istražuje tko je kriv na natpise, a kažu i kako je o svemu obaviješteno nadležno državno odvjetništvo u Dubrovniku.

"Autori skandaloznih grafita teško se mogu smatrati Dubrovčanima"

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je kako u ime Dubrovnika i svih građana izražava najoštriju osudu i zgražanje nad porukama mržnje na dubrovačkim ulicama.

- Autori ovih skandaloznih grafita teško se mogu smatrati Dubrovčanima i nikako nisu dionici dubrovačkog duha tolerancije, razumijevanja i uzajamnog poštovanja koji se među ljudima na ovoj hridi razvijao više od tisućljeća - istaknuo je Vlahušić. Dodao je kako se čudi takvom činu netolerancije, kojeg u Dubrovniku nije bilo ni tijekom Domovinskog rata.

Komentari (174)
  • ovakve reakcijje su se mogle očekivat rane su još previše svježe nemože se jedan grad sustavno razarat od strane srpske vojske protjerat ljude i onda za par godina se ponašat kao da se ništa nije dogodilo svi se mi toga još uvjek jako dobro siječamo a što se tiče hrvatske politike to je kao da gledaš slonove u stklarnici tolika je njihova socijalna inteligencija.

    3. 9. 2013,   12:50
  • Protiv sam ćirilice , ali grafitima uništavat stoljećima stara zdanja ,što su svakako spomenici našeg Dubrovnika . Kao i u Vukovaru ,koji nije ni do kraja obnovljen to je sramotno . Vjerujem da to ne može uraditi zrela , pametna osoba već da je to djelo nedovoljno odgojenih balavandera....

    3. 9. 2013,   13:54
  • Ovakvi postupci su zaista sramotni za 21 vek.....Bez obzira sa koje strane dosli,sa Hrvatske ili sa Srpske.Ja kao Srbin se stidim mojih sugradjana koji jos uvek u svojim glavama vide rat,mrznju i nasilje.Ali je problem sto se to generalizuje,pa se takvi incidenti pripusuju Srbima i Hrvatima kao celini,iako je to mala grupica "bolesnih" ljudi. Na moje sugradjane iz Vrnjacke Banje sam ponosan,imamo dosta gostiju iz Hrvatske i hvala Bogu za sada nisam cuo da je nikada bio neki incident,niti da je bilo uvredljivih natpisa.Svi su ovde dobrosli,bilo kada.Dakle budimo ljudi,a ne da nam se cela Evropa smeje :)

    3. 9. 2013,   20:08