Obavijesti

News

Komentari 27

Na glupe srbijanske optužnice, uzvraćamo jednakim zakonom

Na glupe srbijanske optužnice, uzvraćamo jednakim zakonom
2

Damir Kajin (IDS) je rekao da je bolje da raspravljaju o nogometu nego o deklaraciji. Rekao je da je naš interes jaka BiH, jaka Srbija i C. Gora, samo ne u nogometu

VIDEO

Zastupnici su počeli raspravu Deklaracijom o suradnji sa Srbijom koja prati Zakon o ništetnosti pravnih akata Srbije i bivše SFRJ. Ministar uprave Davorin Mlakar rekao da je to odgovor na činjenicu da je Srbija proširila svoju jurisdikciju na prostor Hrvatske.

- Mislimo da smo time poslali jasnu poruku Republici Srbiji i međunarodnoj zajednici da je ovako postupanje u internom zakonodavstvu jedne države neprihvatljivo. Pozivamo da se zaključi međunarodni ugovor da se riješe otvorena pitanja - rekao je Mlakar. 

Damir Kajin (IDS) je rekao da je bolje da raspravljaju o nogometu nego o deklaraciji.

- Jasno je da je naš nacionalni interes jaka Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija kao i jaka Slovenija. To nam je svugdje interes, osim u nogometu - rekao je Kajin. Nastavio je da na 'stupidne srbijanske optužnice, uzvraćamo jednako stupidnim zakonom i deklaracijom'. Ustvrdio je također da se Šeksu 'pakuje' optužnica, ali da za jednog među optuženima na srbijanskoj listi, ipak ne bi dao ruku u vatru.

Mlakar mu je odgovorio da se s njim samo u tome da je Kajin trebao govoriti o nogometu, ali da se boji da on ni za to nije kvalificiran.

Gradnju kanala Dunav-Sava oporba smatra izbornim trikom

Hrvatski sabor u srijedu je nastavio sjednicu raspravom o prijedlogu Odluke o donošenju Prostornog plana za izgradnju kanala Dunav-Sava. Zlatko Koračević (HNS) rekao je da je samo riječ predizbornoj priči, kao što je i gradnja Pelješkog mosta.

- Od projekta nema ništa osim javne namjere i želje. Vratili smo i Pelješki most, no s kojim iznosom je on ubačen u predizborno vrijeme? Sa svega pet posto cjelokupne investicije. Je li to ozbiljno? - upitao je Koračević. Poručio je Vladi da ljudima ne daje lažnu nadu da će se kanal izgraditi te je dodao da 'Vlada Sanader-Kosor od projekta nema ništa, pa ni solidnu ekonomsku analizu'.

Davor Huška (HDZ) je odgovorio da nije istina da se projekt vadi iz ladice u predizborno vrijeme jer je trebalo pet godina da se riješi prostorno-planska dokumentacija te imovinsko-pravni odnosi za ovaj projekt.

'Nije ozbiljno sada donositi ovakav projekt'

Mirela Holy (SDP) također smatra da je riječ o predizbornoj kampanji, no da se oko najave projekta ne uzbuđuju više niti eko aktivisti jer znaju da od kanala nema ništa. Ustvrdila je da projekt ide na ruku zemljišnim špekulantima te je upozorila i na goleme ekološke posljedice koje bi mogli imati ako se kanal izgradi.

- Ubili bi kravu da bi ispekli jednu šniclu – rekla je Holy. Zaključila je da SDP podržava izgradnju sustava navodnjavanja i odvodnjavanja, ali da dvoje o koristi plovnog puta te da smatraju neozbiljnim da ovakav projekt donose pet sekundi prije kraja saziva Sabora.

Kanal bi koštao 950 milijuna eura, bio bi dug 61,4 kilometara i prolazio bi kroz dvije županije. Planirana je izgradnja pet luka i pristaništa, 23 mosta. Njime bi se omogućilo navodnjavanje 35.750 hektara zemljišta.

Zastupnici bi nakon rasprave o kanalu Dunav - Sava trebali započeti raspravu o Deklaraciji koja se naslanja na Zakon o ništetnosti pravnih akata bivše SFRJ i Srbije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.