Obavijesti

News

Komentari 14

Plin curio na Rabu: 'Puna mi je kapa, ja ne mogu do imovine...'

Plin curio na Rabu: 'Puna mi je kapa, ja ne mogu do imovine...'
11

U utorak navečer evakuirane su dvije obitelji i turisti iz hotela u staroj jezgri Raba. Vatrogasci DVD-a Rab na terenu su i polako saniraju štetu. Gradonačelnik nije mogao reći kada će se stanje vratiti u normalu

VIDEO

- Nemojte me ništa pitati, puna mi je kapa svega, već tri dana ne mogu do svoje imovine - rekla je mještanka Raba, kojoj je policajac zabranio pristup stanu koji se nalazi u povijesnoj jezgri grada Raba, točnije područje Kaldanca, gdje je od ponedjeljka ograničeno kretanje i zabranjen pristup. 

Radi se o uličici dužine stotinjak metara iz koje su zbog problema s isticanjem plina od ponedjeljka evakuirane dvije obitelji, točnije četvero ljudi, koji već dvije noći borave kod rodbine i ne mogu u svoje domove.. U tom dijelu starog grada već tri dana zatvorena su i dva ugostiteljska objekta te dvije suvenirnice.

- Već desetak dana osjetili smo neugodan miris plina u zraku, no nismo tome pridavali pažnju jer gard nema gradskog plina pa nismo mislili da se radi o nekom većem problemu. No s danima je smrad postao nepodnošljiv. Srećom, jučer i danas zrak je puno čišći - kažu Rabljani i ugostitelji obližnjih kafića koji rade, a koji unatoč ozbiljnosti situacije smatraju da nema mjesta panici.

Dio grada Raba evakuiran zbog curanje plina iz oštećenih instalacija u tlu

'Problem prilikom punjenja spremnika'

Od gradonačelnika Raba Nikole Grgurića doznajemo kako je uzrok isticanja plina propust pri punjenju izoliranog, privatnog spremnika obližnjeg hotela Arbiana, iz kojeg je u utorak u drugi hotel iz predostrožnosti premješteno oko 60-tak gostiju.

- Točni uzroci istjecanja plina, tj. da li se radilo u puknuću cijevi ili slično, bit će utvrđeni naknadno. Na terenu su vatrogasne ekipe, koje rade na prozračivanju šahti te policija koja danonoćno osigurava teren. Zadnja mjerenja,, koja obavljamo svako malo pokazuju pad koncentracije plina na navedenom području i intenzivno se radi na tome da se ta koncentracija dovede u dozvoljene granice - kazao je Grgurić, koji unatoč naporima angažiranih ekipa i Stožera civilne zaštite ne može predvidjeti kada će situacija biti normalizirana.

Dodaje kako žali zbog neugodnosti koje je ova situacija prouzročila turistima i mještanima Raba te kako je grad za navedene turiste, u dogovoru s upravom hotela organizirao jednodnevne izlete dok se problem ne riješi.

'Ne zna se koliko je plina isteklo'

Inače, plin nakupljen u podzemlju i komunalnoj infrastrukturi se uklanja prirodnim putem, prozračivanjem ili prisilno, izvijestili su vatrogasci. Radi se o propan-butanu, koji je teži od zraka i koji je opasan plin s niskom granicom eksplozivnosti pa je nužno pročistiti prostor prije otvaranja za građane i povratka stanara.

Zapovjednik DVD-a Rab Milivoj Ličina izjavio je ne zna koliko bi to sanacija mogla potrajati. 

- Radi se čišćenje zemljišta, zaliha nakupljenog plina kroz komunalnu infrastrukturu, to sve pratimo i sigurnosnim metodama možemo samo poboljšati da se taj plin što prije raščisti. Mjerimo cijelo vrijeme i to je to - rekao je Ličina. Dodao je kako se ne zna kolika je količina plina ušla u zemljanu površinu. 

- Plin se otpušta iz zemlje, a mi to pokušavamo održati na nekom nivou gledajući sigurnost građana - rekao je. Na pitanje koliko je opasan plin ističe da je jako opasan. 

- Plin propan butan je dosta opasan i ima nisku granicu eksplozivnosti - rekao je. 

Uži centar Raba i dalje je pod osiguranjem policije.

Dio grada Raba evakuiran zbog curanje plina iz oštećenih instalacija u tlu

Gradonačelnik: Plina ima manje

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić rekao je uzrok curenja plina cijev koja vodi od spremnika plina do mjesta gdje se spremnik puni. Tvrdi da je prilikom punjenja plin istjecao van kroz cijev i prošao kroz drugu strukturu kao što su telekomunikacije i voda. Obzirom da je propan-butan vrlo opasan plin i teži je od zraka, zadao je vatrogascima DVD-a Rab velike probleme. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

No, Grgurić ističe da vatrogasci rade dobar posao i da su dio plina već sanirali. Trenutno su na terenu te i dalje rade na sanaciji. 

- Bitno je da se problem riješi na najkvalitetniji način - rekao je Grgurić i dodao da ne zna kada bi to točno moglo biti. 

Sanaciju čekaju i dvije obitelji ugrožene ulice koje su službe evakuirale. Trenutno se nalaze kod svojih obitelji na privremenom smještaju. Osim njih, evakuirani su i turisti iz obližnjeg hotela. Oni su prebačeni u obližnje smještaje. Tamo će ostati do daljnjeg, odnosno do rješenja problema. 

Podsjetimo, u ponedjeljak predvečer su ljudi počeli osjećati miris plina na ulicama stare gradske jezgre u Rabu. Gradonačelnik Grgurić tvrdi da već od tad rade na detekciji i rješavanju problema. U utorak navečer mjerni instrumenti pokazali su visoku koncentraciju plina, negdje i do 100 posto te ugljičnog monoksida. 

Evakuirali ljude zbog plina na Rabu: 'Opasan je i eksplozivan'
Evakuirali ljude zbog plina na Rabu: 'Opasan je i eksplozivan'

Grgurić ističe da i dalje provode mjerenja i da su pokazala kako se koncentracija smanjuje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca