Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Grafit pape Franje: Nosi plašt i leti zrakom poput superjunaka

<div> <blockquote class="twitter-tweet" lang="en"><p>We share with you a graffiti found in a Roman street near the <a href="https://twitter.com/search?q=%23Vatican&amp;src=hash">#Vatican</a> /&#10;Les compartimos este graffiti que vimos hoy <a href="http://t.co/In76sMJE4v">t.co/In76sMJE4v</a></p>&mdash; VaticanCommunication (@PCCS_VA) <a href="https://twitter.com/PCCS_VA/statuses/428108394445025280">January 28, 2014</a></blockquote> <script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script> </div>
None Foto: REUTERS/PIXSELL 6

Grafit pape Franje je osvanuo na fasadi jedne zgrade u Rimu. Šareni mural djelo je talijanskog uličnog umjetnika Maupala. Zasad se nitko nije žalio na vandalizam

Mural pape Franje u pozi Supermana osvanuo je na jednoj zgradi u Rimu, javlja Vatican Insider. Vatikanska služba za odnose s javnošću objavila je sliku na svom Twitter profilu.

Papa je nacrtan kako poput superjunaka leti zrakom s jednom rukom usmjerenom ispred sebe, a u drugoj drži svoju torbu na kojoj piše španjolska riječ valores (vrijednosti). Oko vrata nosi križ, a na sebi ima i plašt.

Šareni mural je djelo talijanskog uličnog umjetnika Maupala, a zasad se nitko nije žalio na vandalizam.

Papa: Lihvarstvo uništava obitelji

 - Kada obitelj nema novaca za hranu jer mora vraćati zajam s lihvarskim kamatama, onda to nije ljudski, nije kršćanski - rekao je papa Franjo tijekom opće audijencije u srijedu. 

Pozdravio je predstavnike protulihvarskih udruga i pozvao odgovorne u institucijama da spriječe lihvare. Lihvarstvo je ocijenio kao „dramatičnu društvenu bol koja ranjava nepovredivo dostojanstvo ljudskog bića“.

Papa Franjo je pozvao odgovorne i da učine sve kako nikome ne bi manjkao posao. 

- Neka ne manjka posao! To je izvor dostojanstva! Neka nadležni učine sve i neka zabrinutost za posao bude svima u središtu pažnje -  kazao je Franjo. 

Kataheza posvećena krizmi

Današnju katehezu papa Franjo je posvetio krizmi i pozvao roditelje da krizmaju djecu, jer samo krštenje nije dovoljno. Papa je objasnio kako Sveta potvrda (krizma) čini dio sakramenata kršćanske inicijacije, koja se sastoji od krštenja, krizme i euharistije. S krizmom se dobiva snaga Duha i bez nje se ostaje na pola puta, kazao je papa Franjo.

Prije i poslije opće audijencije papa Franjo se na Trgu sv. Petra zadržao s vjernicima. Na koncu je počela padati i kiša, a papa Franjo je kazao: 

- Posljednjih srijeda blagoslivljaju nas s neba, ali budite hrabri, naprijed.

Opća audijencija će se sljedeće srijede održati u dvorani Pavla VI.

Komentari (36)
  • Papa Franjo pokušava i riječima i ponašanjem nešto promijeniti, te tako vratiti ljudima bar malo dostojanstva i nade. No vidjet ćemo koliko i na koji način bude uspio probuditi svijest, prvo kod klera, a onda i u civilnom društvu za bar malo suosjećajnosti ako ništa drugo. Teška je to misija u današnjem svijetu, no lijepo se vidi.

    29. 1. 2014,   16:15
  • vaauu odusevljena sam.. ovakav Papa je moderna verzija nase danasnjice,bez imalo ustrucavanja prihvaca sve razlike među ljudima,pazeci pritom da svi podjednako budu zadovoljni,takav nam Papa triba,svijet je vec pomalo na rubu kolapsa i napadi raznoraznih osuđivanja pršte sa svih strana...nesmije bit podjele...svi smo jednaki,ta jednakost mi se sviđa i mislim da mu ovaj plast itekako lipo stoji,Papa Supermen daaa......svakako meni je on na samom vrhu...zivio ti stari nama...

    29. 1. 2014,   15:40
  • Ne mislim da je mural papa Franje vandalizam,naprotiv.

    29. 1. 2014,   15:32