Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Granicu s Hrvatskom možemo zatvoriti u roku sat vremena'

None Foto: Reuters
<div> <div id="fb-root"></div><script>(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script><div class="fb-post" data-href="https://www.facebook.com/ZoranMilanovic/posts/1616187645313536" data-width="500"><div class="fb-xfbml-parse-ignore"><blockquote cite="https://www.facebook.com/ZoranMilanovic/posts/1616187645313536"><p>Razgovarao sam s Angela Merkel i Viktorom Orbanom danas na sastanku Europskog vije&#x107;a u Bruxellesu. O&#x10d;ekujem dogovor i...</p>Posted by <a href="https://www.facebook.com/ZoranMilanovic">Zoran Milanović</a> on&nbsp;<a href="https://www.facebook.com/ZoranMilanovic/posts/1616187645313536">15. listopad 2015</a></blockquote></div></div> </div>

Konačnu odluku o zatvaranju granice Orban će navodno donijeti u petak ujutro. Prvo će obaviti još jednu rundu pregovora s europskim i regionalnim partnerima

- Ako je potrebno, granicu s Hrvatskom možemo zatvoriti u roku od sat vremena, a odluka o tome ovisi o razgovorima koje ću imati ovdje s članovima Europskog vijeća - izjavio je poslijepodne mađarski premijer Viktor Orban na ulasku na summit EU. 

Ipak, konačnu odluku o zatvaranju granice Orban će donijeti navodno u petak ujutro. Prvo će, kako je najavio, obaviti još jednu rundu pregovora s europskim i regionalnim partnerima. 

Inače, glavna tema summita EU je uspostavljanje suradnje s Turskom, kako bi se zaustavio velik priljev izbjeglica i migranata koji iz te zemlje ulaze u Grčku, no Orban je izrijekom spomenuo zatvaranje hrvatsko-mađarske granice kao "drugu najbolju opciju". Prva najbolja opcija je, po Orbanu, zatvaranje granice za migrante između grčkih otoka i Turske. 

Orban Milanoviću rekao da neće slati češku vojsku na našu granicu

Milanović je u četvrtak u Bruxellesu uoči početka summita razgovarao s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, koji mu je rekao da vojno pojačanje koje Mađarskoj šalje Češka neće biti upućeno na granicu s Hrvatskom. Orban mu je rekao da će češka vojska, ako je uopće bude, biti poslana samo na granicu sa Srbijom.

Hrvatski premijer Zoran Milanović na ulasku na summit još nije čuo za Orbanovu izjavu tako da je nije ni komentirao. Milanović se u izjavi na ulasku fokusirao na zaključke koje bi summit trebao donijeti o suradnji s Turskom. 

- Postoje naznake dogovora s Turskom, koje su i financijske i političke prirode. Očekujem dogovor i pomak, naročito u odnosima s Turskom, jer ovako dalje ne može ići - rekao je premijer. Čini se da Milanovića muči prehlada i grlobolja, što se čulo u njegovu vrlo tihom glasu.

Inače, na summitu se još razgovara i o uspostavljanju nove, zajedničke graničarske službe EU, koja bi štitila vanjsku granicu između Grčke i Turske, no Milanović je na ulasku rekao da ne očekuje da će dogovor o tome biti postignut tako brzo.  

- To se moglo i do sada, to je Grčka mogla i može i sada - rekao je hrvatski premijer.  

Treća tema summita je poštivanje tzv. dublinskih pravila, propisa EU koji nalažu državama da pomno registriraju tražitelje azila i koji se trenutno u Hrvatskoj ne poštuju.  

- Ne poštuje ih nitko, pa Angela Merkel je rekla da to ne funkcionira. Mađarska je pričala da je sustav u Hrvatskoj kolabirao, ali i u Mađarskoj je ista stvar. Mađarska je primala tijekom godine puno migranata, ali polako, jako malim intenzitetom - rekao je Milanović.

>>> 5 razloga zašto ovaj vikend otići u Metro po opremu za auto

Komentari (184)
  • Državnik koji je prvi prepoznao opasnost i postupio onako kako je najbolje za svoju zemlju.Uskoro će cijela Europa tako reagirati ali biti će prekasno.Milanoviću diži zid!!!!!!

    15. 10. 2015,   17:24
  • još slovenci da zatvore pa će ovom specijalcu milanovicu doći iz guzice u glavu....

    15. 10. 2015,   17:33
  • Milanović i njegovi postupaju u skladu s onom: mi, a poslije nas potop. Znaju da gube izbore, a novoj vlasti ostavljaju u naslijeđe situaciju s izbjeglicama. O čemu se radi? Tzv "Dublinskim protokolom" predviđeno je da se "izbjeglice" mogu vratiti u "sigurnu" zemlju u kojoj su po prvi puta registrirane. Turska, Grčka i Srbija ih uopće ne registriraju, prva registracija provodi se u Opatovcu. Kad ih Njemačka počme masovno vraćati, počet će pravi problemi za Hrvatsku. Show tek počinje....

    15. 10. 2015,   17:48