Obavijesti

News

Komentari 184

'Granicu s Hrvatskom možemo zatvoriti u roku sat vremena'

'Granicu s Hrvatskom možemo zatvoriti u roku sat vremena'
1

Konačnu odluku o zatvaranju granice Orban će navodno donijeti u petak ujutro. Prvo će obaviti još jednu rundu pregovora s europskim i regionalnim partnerima

VIDEO

- Ako je potrebno, granicu s Hrvatskom možemo zatvoriti u roku od sat vremena, a odluka o tome ovisi o razgovorima koje ću imati ovdje s članovima Europskog vijeća - izjavio je poslijepodne mađarski premijer Viktor Orban na ulasku na summit EU. 

Ipak, konačnu odluku o zatvaranju granice Orban će donijeti navodno u petak ujutro. Prvo će, kako je najavio, obaviti još jednu rundu pregovora s europskim i regionalnim partnerima. 

Inače, glavna tema summita EU je uspostavljanje suradnje s Turskom, kako bi se zaustavio velik priljev izbjeglica i migranata koji iz te zemlje ulaze u Grčku, no Orban je izrijekom spomenuo zatvaranje hrvatsko-mađarske granice kao "drugu najbolju opciju". Prva najbolja opcija je, po Orbanu, zatvaranje granice za migrante između grčkih otoka i Turske. 

Orban Milanoviću rekao da neće slati češku vojsku na našu granicu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Milanović je u četvrtak u Bruxellesu uoči početka summita razgovarao s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, koji mu je rekao da vojno pojačanje koje Mađarskoj šalje Češka neće biti upućeno na granicu s Hrvatskom. Orban mu je rekao da će češka vojska, ako je uopće bude, biti poslana samo na granicu sa Srbijom.

Hrvatski premijer Zoran Milanović na ulasku na summit još nije čuo za Orbanovu izjavu tako da je nije ni komentirao. Milanović se u izjavi na ulasku fokusirao na zaključke koje bi summit trebao donijeti o suradnji s Turskom. 

- Postoje naznake dogovora s Turskom, koje su i financijske i političke prirode. Očekujem dogovor i pomak, naročito u odnosima s Turskom, jer ovako dalje ne može ići - rekao je premijer. Čini se da Milanovića muči prehlada i grlobolja, što se čulo u njegovu vrlo tihom glasu.

Inače, na summitu se još razgovara i o uspostavljanju nove, zajedničke graničarske službe EU, koja bi štitila vanjsku granicu između Grčke i Turske, no Milanović je na ulasku rekao da ne očekuje da će dogovor o tome biti postignut tako brzo.  

- To se moglo i do sada, to je Grčka mogla i može i sada - rekao je hrvatski premijer.  

Treća tema summita je poštivanje tzv. dublinskih pravila, propisa EU koji nalažu državama da pomno registriraju tražitelje azila i koji se trenutno u Hrvatskoj ne poštuju.  

- Ne poštuje ih nitko, pa Angela Merkel je rekla da to ne funkcionira. Mađarska je pričala da je sustav u Hrvatskoj kolabirao, ali i u Mađarskoj je ista stvar. Mađarska je primala tijekom godine puno migranata, ali polako, jako malim intenzitetom - rekao je Milanović.

>>> 5 razloga zašto ovaj vikend otići u Metro po opremu za auto

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a