Obavijesti

News

Komentari 64

Grbin: Moramo štititi slobodu govora, Đakić: Treba raspraviti

Grbin: Moramo štititi slobodu govora, Đakić: Treba raspraviti
2

Saborski zastupnici komentirali su inicijativu suca Ivana Turudića koji je predložio da se zatvorskom kaznom kazni svatko tko poriče karakter Domovinskog rata

VIDEO

Kaznenim zakonom propisana je kazna zatvora od tri godine na sve koji, između ostalog, negiraju zločine agresije i ratne zločine, zločine genocida i zločine protiv čovječnosti, tako da smatram da je inicijativa potpuno nepotrebna, rekao je Peđa Grbin (SDP) komentirajući inicijativu predsjednika zagrebačkog županijskog suda Ivana Turudića

I dok Turudić smatra da bi se kaznom od tri do pet godina trebalo kažnjavati sve koji bi tvrde da Srbija nije izvršila agresiju na Hrvatsku, već obratno, ili da Domovinski rat nije oslobađajući, nego građanski i slično, Grbin napominje da je svako takvo negiranje zakonski pokriveno.

- Moram napomenuti da se radi o kaznenom djelu koje se po prirodi stvari mora koristiti iznimno rijetko. U svakom demokratskom društva jedno od osnovnih načela kojima se moramo voditi je načelo zaštite slobodne govora. Mi slobodu govora moramo štititi dok ona ne pređe određene granice, a te granice, ako mene pitate, moraju biti jako visoko postavljene - izjavio je Grbin.

Pupovac: Ograničava se sloboda i rasprava u našoj zemlji

Za Milorada Pupovca (SDSS) ova inicijativa nije svojstvena demokratskim društvima. 

- Postoji trend da se ograničava političke slobode i rasprave u našoj zemlji. Nastoje se uspostaviti autoriteti, a sada vidimo i da se nastoje uspostaviti zakonska rješenja po kojima će se ograničiti mogućnost rasprave i diskusije o onome što je sastavni dio povijesti. S jedne strane se nameće jasna istina kakva je bila prošlost, a sada se jasno odrediti i ozakoniti kakva treba biti budućnost. To nije svojstveno demokratskim društvima, to nije ono što smo htjeli 80-tih i to nije ono što možemo nazvati demokracijom. Onaj tko to želi ograničiti što se mene tiče isti je poput onih protiv kojih su navodno bili i za koje znaju kakvi su, a to su staljinisti - izjavio je.

Goran Stanzl

Za razliku od njih Josip Đakić (HDZ) smatra da bi Turudićevu inicijativu trebalo razmotriti. 

- O tome treba doista raspraviti i staviti u zakonske okvire kako bi to doživjelo jednu zakonsku zaštitu i kako ne bi mogao svaki mogao o tim slavnim i ponosnim danima govoriti na svoj način. Mislim da se svi možemo složiti da su to stvarno dani koji su utemeljili slobodu hrvatske domovine - rekao je.

Na opaske da se mora voditi računa o slobodi govora, Đakić uzvraća:

- Niz stvari je danas zakonski zapriječen. Ne možete širiti nacionalizam, šovinizam, ne možete poticati na neke stvari koje su protiv istospolnih zajednica pa zašto onda i ta populacija iz Domovinskog rata kao i sam Domovinski rat ne bi bila također u nekoj zakonskoj zaštiti - upitao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature