Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Grci evakuirali sela, zatražili pomoć Europe u gašenju vatre

None Foto: COSTAS BALTAS 5

Proglašeno je izvanredno stanje u regijama s gustim šumama na otoku istočno od Atene nakon što je u utorak na tom području izbio požar, ojačan snažnim vjetrovima i visokim temperaturama.

Kanaderi su u srijedu ujutro gasili goleme požare na grčkom otoku Eubeji, sela su evakuirana, a vlasti su zatražile pomoć europskih partnera. 

Proglašeno je izvanredno stanje u regijama s gustim šumama na otoku istočno od Atene nakon što je u utorak na tom području izbio požar, ojačan snažnim vjetrovima i visokim temperaturama. 

Foto: Reuters/PIXSELL

Italija je poslala dva kanadera nakon grčkog poziva u pomoć. Vlasti navode da se situacija ujutro poboljšala nakon cjelonoćnog gašenja. 

"Čini se da se situacija poboljšava, uložen je ogroman, nadljudski napor", rekao je regionalni guverner središnje Grčke Kostas Bakojannis za Skai TV. 

"Teško se boriti s požarom, ali nema opasnosti za ljudske živote i to je najvažnije", dodao je. 

U utorak su izu opreza evakuirana četiri sela i stotine ljudi, naveli su vatrogasni službenici. 

Flames rise in front of firefighters as a wildfire burns near the village of Makrimalli on the island of Evia | Autor: COSTAS BALTAS Foto: COSTAS BALTAS

Premijer Kiriakos Micotakis vratio se s godišnjeg odmora iz Krete u Atenu gdje su ga izvijestili o situaciji. 

Grčka televizija objavila je snimke gustog, tamnog dima koji se širi borovim šumama zbog snažnih vjetrova. Dijelovi Eubeje dio su ekološke mreže zaštićenih područja Europske unije, Natura 2000. 

Požari u Grčkoj česti su ljeti. Vlasti upozoravaju na visok rizik od požara ovog tjedna. Aktivisti za okoliš sve češće požare diljem svijeta smatraju zabrinjavajućim znakom globalnog zatopljenja. 

U srpnju prošle godine u požarima su poginule 102 osobe u obalnom gradu Mati blizu Atene. 

Komentari (1)