Obavijesti

News

Komentari 39

Grci podnijeli upravnu tužbu zbog gradnje pristupne ceste

Grci podnijeli upravnu tužbu zbog gradnje pristupne ceste
1

Na odluku da Avax dobije taj posao, čija je procijenjena vrijednost 482 milijuna kuna, žalili su se austrijski Strabag i grčki Aktor. No grčka žalba je odbijena. Sada je Avax podnio tužbu

VIDEO

Grčki Avax podnio je tužbu Visokom upravnom sudu (VUS) RH protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave kojim je poništena odluka Hrvatskih cesta da dionicu pristupne ceste Pelješkom mostu gradi ta tvrtka, objavio je u četvrtak Večernji list.

Na VUS-u su potvrdili da su 16. svibnja zaprimili tužbu Avaxa, koji se donedavno zvao J&P Avax. Pojasnili su i da se u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi odluka u upravnom sporu mora donijeti 30 dana od dana podnošenja uredne tužbe, osim u slučaju postojanja izvanredno opravdanih okolnosti. To znači da bi odluka trebala biti donesena najkasnije do 16. lipnja, piše Večernji list.

Kineze koji grade Pelješki most interesira i terminal u Rijeci
Kineze koji grade Pelješki most interesira i terminal u Rijeci

S ovom Avaxovom tužbom, dodaje Večernji, nadmetanje za gradnju pristupnih cesta Pelješkom mostu dobilo je novi zaplet.

Ponude na tom nadmetanju, podsjećaju, otvorene su još lani u lipnju, no Hrvatske ceste su odluku o odabiru donijele tek krajem veljače ove godine. Na odluku da Avax dobije taj posao, čija je procijenjena vrijednost 482 milijuna kuna, žalili su se austrijski Strabag i grčki Aktor. No grčka žalba je odbijena. Strabag je pak u svojoj žalbi naveo da su Hrvatske ceste trebale isključiti Avax zbog profesionalnog propusta odnosno sudjelovanja te tvrtke u kartelskom sporazumu u Grčkoj između 2005. i 2012.

Svi 'piloti' Pelješkog mosta su zabijeni čak 12 dana prije roka
Svi 'piloti' Pelješkog mosta su zabijeni čak 12 dana prije roka

Iz HC-A su, među ostalim, na te navode odgovorili da nisu utvrdili profesionalni propust Avaxa jer nisu imali dokaza za to, a da je i utvrđen taj propust to ne bi imalo utjecaja jer je grčka tvrtka provela mjere samokorigiranja pa je, među ostalim, platila kaznu za kartelski sporazum.

Usto, ustvrdili su i da je u tom slučaju nastupila zastara jer je odluka grčkog Povjerenstva za zaštitu tržišnog natjecanja donesena 10. ožujka 2017., a zastara nastupa nakon dvije godine, piše Večernji list.

Pokretanje videa...

04:21

Horvat: Neće biti nijednog krivog koraka u gradnji Pelješkog mosta i pristupnih cesta

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u četvrtak je izjavio kako u vezi gradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta "neće biti nijednog krivog koraka" te da će sve biti učinjeno u skladu s hrvatskim zakonima i pravilima Europske unije.

"Najveća investicija na području Republike Hrvatske koja se financira s više od 85 posto sredstvima Europske unije bit će gotova na obostrano zadovoljstvo Hrvatske i Europske komisije, uz sav nadzor koji Europska komisija radi da bi sredstva koja je plasirala u izgradnju tog projekta bila efikasno, na vrijeme i po svim pravilima i regulama Europske komisije utrošena," kazao je Horvat novinarima u Splitu.

On je to rekao zamoljen za komentar poteškoća u vezi gradnje pristupnih cesta Pelješkom mostu, nakon što je grčka kompanija Avax  podnijela tužbu Visokom upravnom sudu protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, kojim je poništena odluka Hrvatskih cesta da pristupne ceste Pelješkom mostu, odnosno dionicu Duboka-Sparagovići gradi ta tvrtka.

Na novinarsku opasku da bi Kinezi mogli završiti most, a gradnja pristupnih cesta neće ni početi, Horvat je odgovorio da se dobro pazi na zakonske korake.

"Vjerujte mi da se jako dobro pazi, vjerujte mi da neće biti nijednog krivog koraka, to jest sve će biti sukladno pozitivnom zakonodavstvu Republike Hrvatske i Europske unije," rekao je Horvat, koji je u splitskoj gradskoj luci nazočio svečanoj primopredaji polarnog kruzera izgrađenog u Brodosplitu za nizozemsku tvrtku Oceanwide Expeditions.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk