Obavijesti

News

Komentari 21

Grčić: Iz Londona se nećemo vratiti s vrećom punom novca

Grčić: Iz Londona se nećemo vratiti s vrećom punom novca
1

To tako ne ide. Želimo se predstaviti velikim investitorima i reći im da se u Hrvatskoj zaista mnogo toga promijenilo, rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić

VIDEO

Monetizacija autocesta, LNG terminal, Trg pravde, turistički kompleks Kupari, luke Rijeka, Ploče i Gaženica te zračne luke Rijeka i Osijek – projekti su od kojih u Vladi očekuju da će najviše zainteresirati investitore u Londonu. 

Na prvi Britansko-hrvatski investicijski forumu – koji će se održati 24. listopada u Londonu – potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministri Ivan Vrdoljak i Siniša Hajdaš Dončić idu s misijom predstavljanja Hrvatske kao zemlje željne investicija i koja je učinila velike napore u tom smjeru.

Da ne bude zabune, nemamo velikih, a posebno ne lažnih očekivanja. Ne mislimo da ćemo se iz Londona vratiti s vrećom novca. To tako ne ide. Želimo se predstaviti velikim investitorima i reći im da se u Hrvatskoj mnogo toga promijenilo. Da smo donijeli niz važnih zakona koji investitorima jamče da će za njihove projekte brinuti i Vlada i posebni timovi, da ih nitko, a posebno ne na lokalnoj razini neće kočiti. Pa ipak osobno očekujem da će Kupari biti hit, a očekujem da ćemo dobiti prvi pravi feedback za projekt monetizacije autocesta – kaže potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Svjestan je, tvrdi, da će i oporba i javnost odmah nakon povratka iz Londona pitati za konkretne rezultate, ali napominje da stvari jednostavno ne idu tako. 

- Važno je da se predstavimo kao nova članica EU, kao pravno sigurna zemlja otvorena za investicije. Važno je da ih zainteresiramo za ulaganja u Hrvatsku i da učinimo prvi korak. Drugi korak investitori će učiniti sami, a mi ćemo im onda pružiti svu moguću podršku. To je bit stvari – kaže Grčić.

 I tako će naši ministri na prvo zaista veliko predstavljanje ulagačkih prilika krenuti tek nakon skoro dvije godine otkako su preuzeli vlast. Čak i da britanski investitori kao i drugi veliki svjetski "igrači" čiji će predstavnici biti prisutni na londonskom forumu pokažu interes za neki od projekata koji će im naši ministri predstaviti, to je tek prvi korak. 

Lako bi se moglo dogoditi da ministri koji budu putovali u London eventualnu realizaciju nekog od projekata koje će prezentirati ne dočekaju u ministarskoj fotelji. I sam potpredsjednik Vlade Branko Grčić slaže se da je sve to moglo biti i prije. 

– Ali morate znati da smo ovaj put u London planirali čak deset mjeseci. Radili smo ozbiljno, stoga će se tamo okupiti vrlo ozbiljni i veliki igrači. Zato se i nadam ozbiljnim rezultatima – zaključio je Branko Grčić. 

Put Londona ide i Damir Novinić, čelnik Agencije za investicije i konkurentnost, koja je priredila katalog s pedesetak što veći, što manjih projekata. A u London će ići i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, koji vodi projekt Gospodarske diplomacije. 

– Koliko je važan ovaj posjet, govori i podatak da su svoje sudjelovanje na forumu najavili predstavnici više od stotinu velikih tvrtki, pa i divova poput Goldman Sachsa, HSBC-a, Deutsche banka, Bank of Tokyo... – kaže Joško Klisović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.