Obavijesti

News

Komentari 32

Grčić: Trostruko smo povećali isplatu novca iz EU fondova

Grčić: Trostruko smo povećali isplatu novca iz EU fondova
1

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić komentirao i tvrdnju šefa oporbe Tomislava Karamarka kako iz EU fondova nismo još dobili niti kune bespovratnih sredstava

VIDEO

Nakon dvosatnog sastanka u Vladi koji je sazvan na inicijativu prve potpredsjednice Vesne Pusić, a na kojem su trebala biti otvorena pitanja što još možemo napraviti da bi postali atraktivniji stranim investitorima, ministrica Pusić i potpredsjednik Branko Grčić novinarima su rekli da su načelno dogovorili četiri kategorije.

Prva se tiče fiskalne politike i ako je za vjerovati potpredsjedniku Branku Grčiću, Vlada do kraja mandata više neće povećavati namete i poreze za građane i gospodarstvo. Grčić je rekao da što se fiskalne politike tiče, Vlada je odradila značajan posao i da se tu ne bi smjelo ništa dirati. Posebno mu je važno, kaže, da tu jasnu poruku pošalju poduzetnicima i potencijalnim investitorima, koji su često upozoravali na nedopustivost stalnih poreznih izmjena i poreznih propusta. 

Druga kategorija o kojoj su razgovarali su projekti koji su već u tijeku, ili su već u realizaciji ili pak visokoj fazi pripreme. Cilj je, kažu Pusić i Grčić, otkloniti sve poteškoće u najkraćem mogućem roku. 

Treća kategorija o kojoj se pričalo na sastanku u Banskim dvorima je poslovna klima s posebnim naglaskom na strane investitore. Tu će, kažu Pusić i Grčić, gledati što je još potrebno napraviti da Hrvatska postane atraktivnija za investitore. Četvrta kategorija o kojoj se pričalo jest promocija. To valjda znači da Vlada napokon napraviti strategiju kroz koju će poduzetnicima i potencijalnim investitorima pokušati objasniti koje su prednosti i zašto bi trebali investirati baš u RH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Strani investitori će imati kontakt osobu na raspolaganju

- Strani investitori s kojima smo već razgovarali o preprekama s kojima se već susreću, dogovorili smo da je svaka tvrtka koja investira u Hrvatsku dobila osobu koja im stoji 24 sata dnevno na raspolaganju i koja će im pomoći da u što kraćem vremenu dobiju sve potrebne dozvole i dokumente - rekla je Vesna Pusić. Prva potpredsjednica Vlade kaže da je zadovoljna današnjim sastankom, ali da trenutno još ne može javnost izvijestiti o svim detaljima.

- Smatramo da su svi naši potezi i mjere takve da iza njih mora stajati Vlada u cjelini. I kada postignemo taj dogovor, kada se o svemu dogovorimo i s premijerom Milanovićem, tada ćemo o svemu izvijestiti javnost - kazala je Pusić. 

'Do kraja mandata neće biti novih poreza'

Prvi potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je pak da se na sastanku nije događalo ništa spektakularno nego da je riječ o redovnoj ministarskoj aktivnosti i njihovom pokušaju da rade još efikasnije u otklanjanju svih poteškoća koje muče sve investitore. Grčić je napomenuo da do kraja mandata neće biti novih poreza, a u tom kontekstu dodao je da će Vlada na sutrašnjoj sjednici usvojiti dokument program konvergencije koji će poslati u Europsku komisiju.

- Taj program je pun podataka o tome što namjeravamo u iduće tri godine raditi unutar fiskalne politike, a definiran je i cijeli set mjera vezan uz porezni sustav - rekao je Grčić.

'Podigli smo razinu realizacije projekata za 200 posto'

Grčić je komentirao i tvrdnju šefa oporbe Tomislava Karamarka kako iz EU fondova nismo još dobili niti kune bespovratnih sredstava.

- To je potpuno kriva informacija. Očigledno se to ponavlja kao dezinformacija. Mi smo zapravo u odnosu na prethodnu Vladu podigli razinu ugovorenosti sredstava iz EU fondova 150 posto, a isplaćenost, odnosno realizaciju projekata za nekih 200%. Znači, za tri puta smo negdje povećali iznos iskorištenih i isplaćenih sredstava iz EU fondova. Zar to nije dovoljno? Osim toga, sad su u tijeku javne nabave za 450 milijuna eura vrijedne projekte. Za par mjeseci mi ćemo te projekte ugovoriti i realizirati na terenu. Dakle, kompletnu alokaciju za 2013. godinu mi smo već pokrili. Idući tjedan idemo na Vladu sa setom projekata od 8,5 milijardi kuna koje bi trebali pokriti alokaciju za 2014. godinu. Znači, u ničemu ne kasnimo, dapače, imamo pripremljene projekte i to će se vrlo brzo vidjeti - kazao je Grčić.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina