Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Grčić tvrdi: Sada je i formalno, Hrvatska je izašla iz recesije

None Foto: Patrik Macek/Pixsell 4

Pojedinačni podaci za travanj mogli bi biti dobar znak da će se oporavak nastaviti i da će do kraja godine možda rezultirati i većom stopom rasta, kaže Branko Grčić

Sada možemo i formalno reći, Hrvatska je izašla iz recesije. U ovom kvartalu rast je veći no što su analitičari prognozirali. Ono što nagovještavaju pojedinačni podaci za travanj moglo bi biti dobar znak da će oporavak nastaviti i da će to do kraja godine možda rezultirati i većom stopom rasta no što smo predvidjeli, rekao je u petak Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske.

Grčić je održao konferenciju za medije nakon što Državni zavod za statistiku objavio da je BDP u prvom kvartalu 2015. realno veći za 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. 

Vlada ovaj podatak tumači kao konačni izlazak iz receije budući da je riječ o drugom uzastopnom povećanju BDP-a, nakon što je zadnji kvartal u 2014. godini donio rast od 0,3 posto, piše Večernji list.

'Najveći pomak u segmentu investicija'

Grčić je rekao da je u prvom kvartalu najveći pomak napravljen u segmentu investicija.

- Minus iz zadnjeg kvartala 2014. je smanjen. Uz rast izvoza i osobne potrošnje dolazi do stabilizacije investicijskih aktivnosti iz kojih slijedi gospodarski rast. Sve komponente su pozitivno doprinijele oporavku. Gledajući pojedinačne pokazatelje, vidi se da je nakon pada u siječnju, prvi kvartal ipak završio pozitivno s 0,3 posto rasta industrijske proizvodnje. U Europi smo bili treća zemlja u prvom kvartalu s rastom izvoza, a tu je i rast robne razmjene i turizma. Ključni izvor ovakvog pomaka na početku godine je i visoki rast neto plaća koji je rezultat Vladinih mjera - rekao je potpredsjednik Vlade.

Grčić navodi da je Vlada preokrenula trendove.

 - Recesija je, barem formalno gledajući iza nas. Činimo sve da ubrzamo rast, kako bi se efekt vidio i kod naših građana. Plaće su rasle, a sada je na redu i realni rast iz pojačane gospodarske aktivnosti. Išli smo politikom manjih ušteda iz proračuna štiteći i daljnje ključne komponente poput mirovina i socijalnih naknada u koje nećemo dirati - rekao je Grčić.

Dodao je kako postoje naznake da je u trećem mjesecu prvi put nakon šest godina došlo do porasta indeksa obujma građevinskih radova.

Komentari (126)
  • Jel neko viruje u ovo?

    29. 5. 2015,   12:01
  • Političari na svakodnevno vriđaju svojim neradom,nesposobnošću,ali vrh uvrede je da misle da smo bu.aletne koje će to pop.šiti,a oni će opet nastaviti po starome,trošiti enormne količine novca,a mi se snalaziti kako god znamo i umijemo

    29. 5. 2015,   12:06
  • to si mozes lagat kolege iz stranke

    29. 5. 2015,   11:59