Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Grčki parlament izglasao je povjerenje Alexisu Tsiprasu

None Foto: COSTAS BALTAS

Prijedlog o izglasavanju nepovjerenja oporbene Nove demokratske stranke odbacila su 153 zastupnika dok je 123 bilo za. Oporba je optužila Tsiprasa da daje previše ustupaka u dogovoru

Grčki premijer Alexis Tsipras preživio je u subotu u parlamentu glasovanje o povjerenju pripremajući se za potpisivanje povijesnog ugovora sa susjednom Makedonijom kojim će riješiti dugogodišnji spor oko njezina imena.

Prijedlog o izglasavanju nepovjerenja oporbene Nove demokratske stranke odbacila su 153 zastupnika dok je 123 bilo za. Oporba je optužila Tsiprasa da daje previše ustupaka u dogovoru koji bi trebao biti potpisan u nedjelju.

Tisuće Grka je prosvjedovalo ispred parlamenta protiv ugovora s Makedonijom tražeći da Tsipras da ostavku. Policija je upotrijebila šok granate i suzavac kako bi ih spriječila da uđu u zgradu. "Ovo je dogovor za kojega vjerujem da bi ga poželio svaki grčki premijer", rekao je ranije Tsipras parlamentu.

Da je izgubio ljevičar koji je izabran 2015. bi morao predati mandat predsjedniku zemlje signalizirajući prijevremene izbore. On je prema istraživanjima javnoga mišljenja već iza Nove demokracije.

Grčka se spori s Makedonijom od 1991. oko njezina imena tvrdeći da ono može upućivati na teritorijalne pretenzije prema grčkoj pokrajini Makedoniji te prisvajanje antičke grčke kulture i civilizacije.

Prema uvjetima sporazuma ta će se zemlja zvati Republika Sjeverna Makedonija, a Grčka će povući svoje protivljenje njezinu priključenju Europskoj uniji i NATO-u.

Ministri vanjskih poslova dviju zemalja potpisat će ugovor u nedjelju ujutro u pograničnoj jezerskoj oblasti Prespi gdje graniče Grčka, Makedonija i Albanija. Tsipras i njegov makedonski kolega Zoran Zaev bit će nazočni.

Ugovor još trebaju potvrditi nacionalni parlamenti dviju zemalja i potvrdu na makedonskom referendumu čiji rezultat nije siguran.

Komentiraj, znaš da želiš!