Obavijesti

News

Komentari 36

'Grdno se varaju oni koji misle da se HDZ može ucjenjivati'

'Grdno se varaju oni koji misle da se HDZ može ucjenjivati'
1

Komentirajući HNS koji je poručio da neće podržati proračun ukoliko se prosvjetarima ne podignu plaće, Davor Božinović je kazao da se ‘’grdno varaju oni koji misle da se HDZ može ucjenjivati’’

VIDEO

 - HNS je u cijelu ovu priču krenuo s pitanjem radnog, odnosno materijalnog statusa prosvjetara, učitelja i profesora u osnovnom i srednjem obrazovanju. Od početka govorimo da ne treba izdvajati pojedine segmente zaposlenih u javnom i državnom sektoru, jer s tom porukom ispada zapravo da se svaki ministar treba boriti isključivo za svoje, ne vodeći računa o širini slike -  kazao je potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović gostujući u subotu u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Zagreb: Aktualnim prijepodnevom počelo jesensko zasjedanje Sabora

 - Ovo je vlada koja je nakon dugog niza godina, a u svakom slučaju neusporedivo značajnije u odnosu na vlade koje su joj neposredno prethodile, podizala plaće u javnom i državnom sektoru. Podigla je minimalne plaće, podigla je mirovine. Kada smo samo na pitanju plaća, došli smo do 18 posto povećanja plaća, ukoliko oduzmete podizanje osnovice oporezivanja. Ispada da je svaki zaposleni u javnom sektoru u mandatu ove vlade dobio plaću koja je 21, 22, 23 posto veća nego što je bila - dodao je Božinović.

'Nered i nesklad koji treba regulirati'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vezano za HNS-ov stav nakon koalicijskog sastanka u petak, Božinović je kazao kako je i tu HDZ jasan od početka.

 - Želimo podići materijalni status zaposlenih u Hrvatskoj. Radimo sve što je moguće u okviru onoga što je realno, ali za sve. Međutim, ako netko misli da se može HDZ ucjenjivati, tu se grdno vara -  rekao je ponovivši da je HDZ u svakom trenutku spreman na izbore.

Dodao je i da prosvjetari traže koeficijente, "s kojima se praktički nitko nikad nije uhvatio u koštac".

Zagreb: Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

 - Premijer je tijekom podnošenja izvješća o radu Vlade Hrvatskom saboru najavio da smo spremni i da krećemo u analizu koeficijenata. Jer tu očito vlada jedan nered i nesklad koji treba regulirati. Ponavljam, ne samo za jedan segment. Kad govorim o svom ministarstvu, mi jesmo radili razne preinake, podizali osnovice i određenim kategorijama policijskih službenika čak smo i podizali koeficijente, ali sve u okviru proračuna koji smo imali -  ocijenio je Božinović.

Upitan očekuje li štrajk policajaca nakon što je su iz Sindikata policije Hrvatske najavili da će inzistirati na povećanju koeficijenata mimo povećanja od 6,1 posto za sve zaposlene, ministar je rekao da štrajk ne očekuje.

' Nisu štrajkali u vrijeme SDP-ove vlade, kada su im smanjivali plaće'

 - Činjenica je da od samog početka sa sindikatom policije i reprezentativnim sindikatima imamo dijalog. Ono što smo uspjeli u okviru proračuna napraviti u zadnje dvije godine, bilo je u dogovoru s njima. Sindikati su nama u tome partner. Vlada je u svim segmentima napravila iskorak - ustvrdio je Božinović.

'Nećemo podržati proračun ako ne povećaju plaće učiteljima'
'Nećemo podržati proračun ako ne povećaju plaće učiteljima'

Dodao je i da nakon što je ova vlada podigla osnovice štrajkaju "oni koji nisu štrajkali u vrijeme SDP-ove vlade, kada su im smanjivali plaće".

 - Uz sve to moramo plaćati dugove koji su zaostali od nekakvih jamstava koja se nisu koristila očito na pravi način -  dodao je ministar.

Upitan za dodatni komentar mogućeg štrajka policajaca zbog tvrdnji sindikata o lošim uvjetima rada u policiji u trenutku kada se očekuju pojačani napori u osiguravanju granice i unutarnjih kontrola zbog Schengena, Božinović je rekao da predsjednik policijskog sindikata "itekako cijeni što je Vlada napravila unazad dvije godine".

Zagreb: Primopredaja vozila iz projekta "Nabava terenskih vozila za nadzor vanjske granice"

- Kada sam krenuo u mandat, glavna tema je bila da oko 5000 policajaca nemaju osnovnu ni elementarnu opremu. U tom sustavu koji se dugo godina zapostavljao mi smo napravili velike iskorake, pogotovo kroz korištenje europskih sredstava. Danas je hrvatska policija opremljena kako nikad nije bila, i bit će još bolje opremljena.

 - Što se tiče materijalnog statusa, u okviru proračuna smo sami iznalazili, i uvijek se može naći neki prostor da se barem onima koji su najslabije plaćeni u sustavu, pomogne. To je bila moja ideja vodilja, zajedno smo radili na tome sa sindikatom i uvijek smo uspijevali naći mogućnost kako bismo ili policajcima sa srednjom spremom, ili detektivima, ili onima kojima su oduzimali koeficijente, višoj i visokoj spremi, vratiti barem onaj dio koji im je bio oduzet -  izjavio je ocijenivši da je Vlada po svemu ekonomski stabilizirala zemlju.

 - Naravno, ne možemo napraviti ogromna povećanja, od 50 ili 100 posto. Ali idemo dobrim smjerom, trend je dobar i sve ono s čime se mi danas nosimo, je da vraćamo dostojanstvo profesijama u Hrvatskoj. Onim profesijama koje su u vrijeme mandata prijašnjih vlada bile podcijenjene tako da, ne samo da im plaće nisu išle gore, nego su im oduzimane -  zaključio je Božinović.(ir)
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.