Obavijesti

News

Komentari 21

Greška sutkinje ipak ne znači da će Daruvarcu opet suditi?

Greška sutkinje ipak ne znači da će Daruvarcu opet suditi?
4

Darko Kovačević je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora. Sa zadarskog suda uvjeravaju kako omaška sutkinje Meštrović nije epskih razmjera

VIDEO

Gledao sam sadržaj zapisnika presude i pisani otpravak presude i tu nema nikakvih odstupanja osim u datumima. Sud u svakoj fazi postupka, sukladno zakonu, može otkloniti taj nedostatak, tvrdi Denis Klarendić, glasnogovornik zadarskog suda.

Pokretanje videa...

01:08

Time je demantirao nagađanja da bi nepravomoćna presuda Daruvarcu mogla biti ukinuta zbog pogreške sutkinje Mitre Meštrović.

Sutkinja zadarskog Općinskog suda je 10. siječnja, kad je nepravomoćno osudila Darka Kovačevića Daruvarca (31) za brutalno premlaćivanje djevojke (18), ukratko pročitala tekst presude. No na pisanom otpravku presude nalaze se datumi od mjesec dana ranije. Otpravak, objavili su pojedini mediji, pobuđuje sumnju da je sutkinja presudu Daruvarcu donijela mjesec dana prije ročišta na kojem mu je stvarno izrekla osudu, što bi značilo da je sutkinja Daruvarca osudila unaprijed, a da nije održala ni jedno ročište.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ne želeći komentirati konkretan slučaj, profesorica Zlata Đurđević s Katedre za kazneno-procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta za HRT je istaknula:

‘Daruvarac nije glup, medijska pompa mu je dobrodošla’
‘Daruvarac nije glup, medijska pompa mu je dobrodošla’

- Ako se samo radi o pogreškama u datumima, može se raditi naknadno ispravak presude. Međutim, ako postoji ikakva sumnja da je presuda donesena prije nego što je održana rasprava, onda se radi o teškoj povredi prava na pravični postupak, koji je zajamčen Ustavom i konvencijom za zaštitu ljudskih prava. U tom slučaju je apsolutno bitna povreda zbog koje se ukida presuda i vraća na ponovno suđenje - pojasnila je profesorica Đurđević.

Nedavno je osječki Županijski sud objavio nepravomoćnu presudu Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru. U pisanoj presudi sudsko vijeće imalo je nekoliko omaški. Zdravko Mamić je smatrao da će presuda zbog toga pasti, no vijeće je naknadno donijelo rješenje o ispravku presude. Naime, u Zakonu o kaznenom postupku piše: “Pogreške u imenima i brojevima te druge očite pogreške ili propusti u pisanju i računanju, nedostatke u obliku i nesuglasnosti napisane presude s izvornikom ispravit će, posebnim rješenjem, predsjednik vijeća na zahtjev stranaka ili po službenoj dužnosti”.

Daruvarac: Neću bježati nigdje. Žrtva razmišlja da ode iz Zadra
Daruvarac: Neću bježati nigdje. Žrtva razmišlja da ode iz Zadra

Sutkinji Mitri Meštrović je ovo inače prvi veliki slučaj. Donedavno je bila sutkinja Prekršajnog suda u Zadru i nije imala prethodnog iskustva u kaznenim predmetima. Sutkinja je preuzela slučaj nakon što je sudac Tomislav Šimić zbog zdravstvenih problema završio u bolnici. Tadašnji odvjetnik Darka Kovačevića, Andrej Korljan, odmah je tražio njezino izuzeće. Jer Korljan joj brani supruga Dejana Pupovca (42) u slučaju “Leasing”, koji ni danas nije gotov.

Podsjećamo, Darko Kovačević Daruvarac je 13. lipnja 2018. pretukao djevojku (18) u jednom zadarskom kafiću pred više gostiju, a sve je i snimljeno. Uhićen je 14. lipnja i optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda, ali je 14. prosinca pušten na slobodu nakon što se njegov branitelj nije pojavio na ročištu na Općinskom sudu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao mu je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Nema mjera opreza: Daruvarac u nedjelju izlazi na slobodu...
Nema mjera opreza: Daruvarac u nedjelju izlazi na slobodu...

Zbog Kovačevićeva puštanja na slobodu prosvjede je u nekoliko gradova u Hrvatskoj organizirala Facebook grupa “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce”, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković hitno je doputovao u Zadar, razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i Državnog odvjetništva te izjavio da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali da će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.

Evo tko je presudio Daruvarcu: Prvi veliki slučaj i - pogreška?
Evo tko je  presudio Daruvarcu: Prvi veliki slučaj i - pogreška?

Tog 14. prosinca sutkinja je uz ispriku žrtvi odgodila raspravu, a 10. siječnja ga nepravomoćno osudila na pet godina zatvora. Nakon toga Kovačević je u pritvoru ostao još mjesec dana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1