Obavijesti

News

Komentari 2

Grgić s imanja spašavao vina, vatra ga je srećom mimoišla

Grgić s imanja spašavao vina, vatra ga je srećom mimoišla
3

SVI SU DOBRO: Veliki požari u Kaliforniji nisu zahvatili vinograde Miroslava Grgića. U srpnju prije dvije godine snažan požar pogodio je Pelješac. Tad Grgići nisu imali toliko sreće kao ove godine

VIDEO

Svi smo na sigurnom. Vinograd i naša vina nisu ugroženi. Požar nas je, nasreću, zaobišao, ali vinarija će danas ipak ostati zatvorena za posjetitelje, iz sigurnosnih razloga, rekla nam je u utorak Violet Grgić, kći Miroslava Grgića (94), najpoznatijega kalifornijskog vinara iz Hrvatske.

Obitelj Grgić već više od dvadeset godina radi u vinariji u dolini Napa u SAD-u. Vino uzgajaju na više od 160 hektara prvorazrednih vinograda. Veliki požari koji su ovaj tjedan pogodili Kaliforniju, nasreću, nisu zahvatili njihovo imanje. Violet tvrdi kako je iznimno teško saznati što se točno događa, no u utorak je istaknula kako joj se čini da se vatra ipak polako miče prema sjeveroistoku i odlazi iz doline Napa.

- Ipak, još ima jako puno crnog dima. Neki dijelovi neba su potpuno crni. Štete će sigurno biti velike. Točne procjene što je sve uništeno još se ne znaju. Ono što sa sigurnošću znam jest da je veliki požar pogodio grad Santa Rosu - detaljno nam je opisala Violet.
Napomenula je da su svi zaposlenici vinarije obitelji Grgić na sigurnom. Ipak, nekima su u golemoj vatrenoj stihiji koja je poharala Kaliforniju stradale kuće. Zbog požara je imanje Grgić Hills jednu noć bilo bez struje, no ponovno su je dobili u utorak ujutro.

- Sad beremo i gnječimo naše preostalo grožđe i brinemo se za proces fermentacije. Skladištimo sve i nadamo se da više neće biti nikakvih katastrofa, kako kod nas, tako i kod drugih - kaže nam naša sugovornica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podsjetimo, ovo nije prvi požar s kojim su se vinari obitelji Grgić susreli. U srpnju prije dvije godine snažan požar pogodio je Pelješac. Tad Grgići nisu imali toliko sreće kao ove godine. U požaru na Pelješcu, među mnogim izgorjelim maslinicima i vinogradima, izgorio je i dio loze vinarije Grgić. Vatrogasci su tom prilikom uspjeli spasiti tek podrum u kojem su vinari skladištili bačve za vino. U tom požaru nije bilo ozljeđenih, ali je zato materijalna šteta bila iznimno velika.

- Ovo je za stati i plakati, više nemam niti snage niti volje. Zgrada je spašena, ali sve će se morati dati obnavljati. Bačve su vani i spašene su, ali boce nisu. Apsolutno sve je mokro i sklisko, ma kastastrofa. Zaista velik jad i tuga. I nevolja - izjavila je tada Draženka Grgić, Miroslavova supruga.

Požari u Kaliforniji odnijeli 17 života, uništili 3500 kuća i gospodarskih objekata

Smrtonosni požari u Kaliforniji odnijeli su 17 ljudskih života i uništili 3500 kuća i gospodarskih objekata, od kojih su mnogi u vinorodnim područjima, objavila je državna vatrogasna službe, a kako meteorolozi najavljuju snažne vjetrove strahuje se od izbijanja novih požara. 

Dosada je potvrđeno da je u požaru smrtno stradalo 17 ljudi, navodi služba. Izvješćuje se da su "požari aktivni na nekoliko fronti" te da se provode dodatne evakuacije širom sjeverne Kalifornije.

Vatrogasci se bore s 22 velika požara širom države, a ukupno je obuhvaćeno oko 69.000 hektara.

Snažan suh vjetar mogao bi izazvati izbijanje novog požara u srijedu u kalifornijskome vinorodnom području, upozorava državna vatrogasna služba,

Udari od 80 kilometara na sat i vlaga od 10 posto predviđeni su za srijedu i četvrtak za tu regiju gdje je 20.000 ljudi bilo prisiljeno napustiti svoje domove u jednom od najsmrtonosnijih požara u kalifornijskoj povijesti.

Oko 155 osoba i dalje se vode kao nestale u okrugu Sonoma, dok je 45 pronađeno, a neki od njih nisu ubrojeni zbog kaosa pri evakuaciji.

Guverner Jerry Brown proglasio je stanje elementarne nepogode  u nekoliko okruga uključujući Napu i Sonomu u vinorodnom području. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag