Obavijesti

News

Komentari 12

Gripa odnijela 55 života: Duplo više nego prethodne godine...

Gripa odnijela 55 života: Duplo više nego prethodne godine...
1

Raspon dobi preminulih osoba kreće se od sedam do 96 godina, a u ukupnom broju umrlih 25 osoba bilo je u dobi od 65 i više godina, s jednom ili više kroničnih bolesti

VIDEO

Dosad je u ovoj sezoni od posljedica gripe umrlo 55 ljudi. To je dvostruko više nego prošle godine. 

Raspon dobi preminulih osoba kreće se od sedam do 96 godina, a u ukupnom broju umrlih 25 osoba bilo je u dobi od 65 i više godina, s jednom ili više kroničnih bolesti.

'Hospitalizirano 30-ak, a dvoje ih je umrlo od posljedica gripe'
'Hospitalizirano 30-ak, a dvoje ih je umrlo od posljedica gripe'

Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti, odnosno povećani broj umrlih u odnosu na razdoblje izvan sezone gripe. To je stoga što gripu u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici neovisno o dobi, češće prate komplikacije i smrtni ishodi, jer dolazi do pogoršanja osnovne bolesti, odnosno upale pluća ili sepse.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najviše oboljelih je zabilježeno u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, te Brodsko-posavskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj županije.

Osim po intenzitetu obolijevanja, koji je naglo porastao u drugoj polovici siječnja, ova sezone gripe razlikuje se i po vrsti cirkulirajućih virusa. Dominira virus gripe A H1N1, dok je prošle sezone prevladavao virus tipa B. 

Broj se povećava: Od sezonske gripe u BiH umrlo je 14 ljudi
Broj se povećava: Od sezonske gripe u BiH umrlo je 14 ljudi

Po podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim europskim državama bilježi se porast intenziteta gripe, uz prisutnu cirkulaciju oba podtipa virusa gripe A. U većini država intenzitet gripe je niski do srednji, s izuzetkom Rumunjske i Malte gdje se bilježi visoki intenzitet.

U BiH preminulo 22 ljudi 

Od posljedica gripe umrle su još četiri osobe u Republici Srpskoj čime je ukupan broj preminulih u Bosni i Hercegovini narastao na 22.

"Riječ je o osobama srednje i starije životne dobi s brojnim pridruženim oboljenjima, koje su bile pozitivne na virus influence A", navodi se u priopćenju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske objavljenom u petak. 

Pojašnjava se kako su četiri pacijenta, koji su umrli, bili smješteni na Sveučilišno-kliničkom centru Republike Srpske u Banjoj Luci.
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske naveo je kako je od početka sezone od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija prouzročenih gripom umrlo 20 osoba. Još dvije osobe do sada su umrle na području Federacije BiH.

Pozvali su građane da primjenjuju mjere osobne, a napose respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem žive i rade. U velikom broju bolnica i zdravstvenih ustanova u BiH zabranjen je posjet pacijentima.

Vrhunac zaraze i u Srbiji: Preminulo četvero ljudi 

Od početka sezone gripe preminula su u Srbiji četiri pacijenta, a epidemiolozi kažu da je zaraza trenutačno na vrhuncu te da je odziv stanovništva na cijepljenje protiv gripe bio među najvećim u posljednjem desetljeću.

Prema službenim podacima Instituta za nacionalno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut“ objavljenim na kraju četvrtog tjedna siječnja, od početka sezone u Srbiji je prijavljeno 68.516 slučajeva gripe ili oboljenja sličnih gripi, što je za oko 10 posto više nego u istom razdoblju 2018. 

Stručnjaci Instituta, unatoč tim podacima, procjenjuju da je epidemiološka situacija u Srbiji "stabilna i sukladna s kretanjem bolesti“ u ovom dijelu sezone.

U Srbiji su dosad registrirani virusi tipa A - H1N1 i H3N2, ali su i jedan i drugi obuhvaćeni cjepivom predviđenim za ovu sezonu.

Prema službenim podacima na kraju siječnja, od posljedica gripe u Bosni i Hercegovini preminule su 22 osobe, dok je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) do 27. siječnja registrirao 45 umrlih od posljedica gripe i komplikacija izazvanih virusom gripe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS