Obavijesti

News

Komentari 31

Grmi na sve strane: Tri puta više munja nego prošle godine

Grmi na sve strane: Tri puta više munja nego prošle godine
9

Mjerna stanica Blitzortung samo je u ovom mjesecu izmjerila trostruko više udara munje na području Požege nego lani. Diljem zemlje izazvale su desetke požara

VIDEO

Grom je lupio u blizini, zatresao zemlju i počela mi se urušavati kuća. Sklonio sam se u šupu i tamo dočekao kraj nevremena. Kuća mi se svakog trenutka mogla urušiti, opisao je silovito grmljavinsko nevrijeme Stjepan Ćuk (58) iz zagrebačkog Čučerja. 

Stjepanova kuća poprilično je oštećena od udara munje, kao i deseci kuća na Kvarneru, u Dalmaciji, Lici, Zagorju i Slavoniji u posljednja dva dana. Prava je sreća bila da u tim udarima nitko nije stradao. 

Nevremena su stvorila i dodatne probleme, osim poplava zbog kiša, udari munja zapalili su kuće i polja

Munje koje su poharale Hrvatsku u cikloni koja je dobila nadimak Kolinda, kažu meteorolozi, nastavak su intenzivnog pražnjenja iz atmosfere koje traje cijeli kolovoz. To pražnjenje je, međutim, i do tri puta veće nego posljednjih godina. Mjerna stanica Blitzortung je, primjerice, samo za područje Požege izmjerila tri puta više munja nego lani.

- Oluje su u posljednje dvije godine nešto rjeđe, ali su grmljavinska nevremena snažnija i ekstremnija - kaže inženjer Bojan Franc s Fakulteta elektronike i računarstva. On i kolege rade u laboratoriju visokog napona te održavaju sustav za lociranje munja u Hrvatskoj. Uz pomoć senzora raspoređenih u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Zadru i Blatu na Korčuli prate i bilježe munje za meteorologe, HEP, vojsku... I oni su zabilježili ove i prošle godine znatno više udara groma. 

Solarni fizičar Todd Hoeksema vjeruje kako snažne grmljavine imaju veze s promjenama na Suncu koje se zbivaju svakih 11 godina. 

- Trenutačno na Suncu dolazi do zamjene magnetskih polova što će utjecati i na Zemlju. Magnetske oluje odaslane s najbliže nam zvijezde poremetit će zemljinu ionosferu te bi zbog toga moglo doći i do naglih promjena vremena - kaže Hoeksema. 

- To može lako utjecati na formiranje oblaka, oluja i povećanog udara munja - procjenjuje fizičar. 

Ionosfera se nalazi na oko 85 km visine pa naviše, a grmljavinski oblaci se formiraju na oko 10 - 15 km visine pa ni meteorolozi iz DHMZ-a ne mogu sa sigurnošću procijeniti kako će se to odraziti na područje Hrvatske. 

Osim grmljavine, ovog ljeta je Hrvatsku zatreslo i nekoliko potresa. Krajem srpnja potres s epicentrom 12 km od Senja bio je jačine 4,6 stupnjeva po Richteru. Zagrebačku okolicu u ponedjeljak je, nakon grmljavine, zatresao potres jačine 2,7 Richtera.

Magnetni polovi na Suncu se rotiraju svakih 11 godina

Izmjena magnetnih polova na Suncu bit će potpuna za nekoliko mjeseci, a utjecat će na cijeli Sunčev sustav. Na Zemlji može utjecati na povećan broj oluja, a astronauti u orbiti morat će se dodatno zaštititi od povećanog svemirskog zračenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca