Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Grmoja: 'HDZ-u nikad dovoljno novca, samo želi napuniti kasu'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prijedlog novog zakona u financiranju stranaka izazvao je žestoke reakcije Mosta. Njima naime smeta zakonom nameće lokalnoj samoupravi koliko trebaju davati strankama

Sabor raspravlja o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Zakuhalo se na samom početku. Nikoli Grmoji (Most) smeta što se zakonom lokalnoj samoupravi nameće koliki iznos iz proračuna trebaju davati političkim strankama. 

- Jasno je se pripremate za kampanje. HDZ-u nikad nije dovoljno novca i sada želite namaknuti taj novac. HDZ želi napuniti svoju kasu - kazao je Grmoja. 

Naime, zakon kao kriterij za određivanje visine naknade koji se osigurava u proračunu lokalnih jedinica, predlaže se minimalan iznos po članu predstavničkog tijela na godišnjoj razini.

Tako naknada po članu predstavničkog tijela u Gradu Zagrebu ne može biti manja od 8.000 kuna, 5.000,00 kuna u predstavničkom tijelu županije i velikog grada, 3.500,00 kuna jedinici lokalne samouprave koja ima više od 10.000 tisuća stanovnika, 2.000,00 kuna u za jedinice koje imaju od 3.001 do 10.000 tisuća stanovnika te 1.000,00 kuna za jedinice lokalne samouprave koje imaju do 3.000 stanovnika.

ARSEN BAUK: 'Čim se Udruga U ime obitelji žali, Vlada mi je simpatičnija'

- Ovo nije namet prema jedinicama lokalne samouprave nego sredstva za rad članova predstavničkih tijela u lokalnim jedinicama u kojima čelnici smatraju da njihov rad nije važan da su im možda dizači ruku jer njihov rad vrednuju s 1 kunom na godišnjoj razini. Nismo propisali maksimalni nego minimalni iznos i imaju mogućnost dodijeliti i više novca - kazala je Josipa Rimac, državna tajnica Ministarstva uprave.

Pri tome je mislila gradonačelnika Vrgorca Antu Pranića (Most). 

Branko Bačić (HDZ) preporučio je kolegama iz Mosta, SDP-a i Živog zida, ako se ne slažu s ovim zakonom, da sredstva koja će im pripasti vrate u proračun ili daju humanitarnim organizacijama. Prozvao je Pranića da daje novac iz lokalnog proračuna dao oko 750.000 kuna udrugama koje su spremne s njim izaći na ulicu i prosvjedovati. Stigla je žestoka reakcija Grmoje: 

- Obećanjem da ćemo se mi odreći novca kojeg smo primili iz proračuna kad HDZ i Branko Bačić vrati torbe koje je nosio i koje su završile tko zna gdje. Ako treba uplatit ćemo ga i HDZ-u ako će to značiti da ste se konačno opoštenili kao stranka - poručio je Mostovac.

'Utonuli smo u suton demokracije'

Bačić mu je uzvratio da iznosi neistine.

Za riječ se javio i nezavisni zastupnik Marko Vučetić:

- Možda je došlo vrijeme da razmislimo da se stranke uopće ne financiraju iz javnih sredstava nego isključivo iz donacija i da napokon shvatimo za koga te stranke rade, a ne da se skrivaju iza javnog novca. Kad smo saznali koje iznose stranke dobivaju čini mi se da se približavamo paradoksalnoj situaciji da su predsjednici stranaka postali mali guverneri HNB-a, da imaju na raspolaganju toliko sredstava da guvernera mogu nazvati kolega. Ovo je tijelo samo raspravlja koliko će sebi dodijeliti sredstava, kojom metodologijom - poručio je zastupnik Vučetić i ustvrdio da smo utonuli u suton demokracije. 

DOMAGOJ KNEŽEVIĆ: Hrvatski recept za depresiju: 10 minuta prijenosa iz Sabora

Ivan Pernar (Živi zid) podsjetio je da je u tijeku suđenje HDZ-u za izvlačenje novca iz državnih poduzeća. 

- Namjerava li HDZ vratiti taj novac - upitao je Pernar. 

Koliko stranke dobivaju na temelju mandata

Podsjetimo, u ovoj godini za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika osigurano je 56,43 milijuna proračunskih kuna što je 2,67 milijuna kuna više nego lani. Novac se raspodjeljuje tako da se utvrdi jednak iznos za svakog zastupnika, s tim da se svaka stranka po zastupnici dobiva 10 posto više novca.

Zatim se novac raspodijeli strankama i nezavisnim zastupnicima ovisno o broju zastupnika koje su imali u trenutku konstituiranja Sabora.

Od 56,4 milijuna kuna, najviše će dobiti HDZ i to 21,3 milijuna kuna. SDP-u će pripasti 14,1 milijun kuna, Mostu ide 5,2 milijuna kuna, HNS 3,5 milijuna kuna HSS-u 1,9 milijuna kuna, Živom zidu, IDS-u i SDSS-u 1,1 milijun kuna.

Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU mogu računati na novac za dva zastupnika u iznosu od 734.300 kuna, a HSLS, Hrast, SNAGA, stranka Milana Bandića,

Reformisti, HDSSB te nezavisni zastupnici mogu računati na 367.162 kune. Isti iznos od 367.162 kuna ide i Abecedi demokracije, koja nije parlamentarna stranka, ali novac dobivaju zahvaljujući Ivanu Pernaru.

Komentari (61)
  • Da se mene pita, SVI bi se vi financirali iz clanarina i zakonitih donacija.

    30. 1. 2019,   17:20
  • Dio prvi......Uhhhh, još jedan problem hrvatske demokracije, netko će sve to nazvati PREVIŠE, ali meni se čini prijeko potrebnim ….treba PROBLEME STAVITI NA STOL, uskoro ćemo bar znati TKO KAKO razmišlja i u kojem smjeru bi htjela ići većina, ali i gdje manjinu cipela stišće. „Veliki“ Hdz i Sdp se bore za održanje sustava, na ovaj način su i dosada „SUPER“ upravljali, ali se pojavljuje DRUGO ZLO, „mali“ ne razmišljaju niti žele istinsku demokraciju, oni bi najradije njima prilagođenu koja bi najprije zadovoljila NJIHOVE potrebe. Simptomatično i nakaradno je NITKO ne misli na unaprjeđenje našeg demokratskog uređenja/života, svi se bore sa istim žarom da bi zadovoljili SAMO svoje PARTIJSKE interese, promjene koje će im i dalje osigurati komotan život u krilu partije. ….Vanpartijski život takvi si ne mogu ni zamisliti, fujjj. Dajmo promislimo se KOME smeta referendum pa da vas ne mučim ponuditi ću vam jedan odgovor, najbliži istini, ta politikantska klika se bojI VOLJE NARODA. Najbrutalniji u iskazivanju te bolne istine je „monstrum“ protiv narodne volje… Bauk( admine pogledaj navodnike i ne budi primitivac). Njemu nije bitno ŠTO se želi promijeniti, njemu je najbitnije da ne dođe od strane ……?…..Taj kumrovečki trabant nema pojma koliko za demokraciju znači referendum, ali najgore…ON ni ne želi to znati, ON se boji volje naroda, ON odbacuje i pomisao o tome…..ON odmah prihvaća postavke Hdz-a, jer VOLJA NARODA je BABA ROGA nešto neprihvatljivo za komunjajzere i njihove potomke.

    30. 1. 2019,   18:24
  • To si i ti sukrivac grmonja!

    30. 1. 2019,   23:18