Obavijesti

News

Komentari 29

Grmoja: Skreću pozornost na zviždača, umjesto na problem

Grmoja: Skreću pozornost na zviždača, umjesto na problem
1

Saborski zastupnik Mosta na Facebooku se osvrnuo na slučaj Josipa Ćelića tj. policajca zviždača koji je medijima predao snimku njegove prebrze vožnje, da bi zbog toga bio - sankcioniran

VIDEO

Zamjenik ravnatelja policije Josip Čelić je radnog dana u vrijeme kad se djeca vraćaju iz škole, u naseljenom mjestu Žerava, vozio brzinom 166 km/h - što iznosi čak 116 km više od dozvoljenih 50 km/h, započeo je svoju objavu na Facebooku Nikola Grmoja. 

Ostatak njegove objave donosimo u cijelosti:

- Po članku 226. Kaznenog zakona kaznom zatvora do 3 godine kaznit će se osoba koja za 50 km/h prekorači dopuštenu brzinu u naseljenom mjestu i izazove opasnost za život ljudi. MUP je izvijestio da je protiv Čelića pokrenuo postupak prema Zakonu o sigurnosti prometa - ali ne i postupak prema Kaznenom zakonu. Primjenu Kaznenog zakona MUP i DORH su izgleda ograničili samo na službenu osobu MUP-a koju sumnjiče za javno razotkrivanje ove afere.

- Svaki od 208 stanovnika mjesta Žerava imao je sreću što se Čeliću tog dana nije našao na putu. No hrvatski građani se ne bi trebali pouzdati u sreću nego u MUP i DORH - institucije koje ne plaćaju za prikrivanje protuzakonitih radnji. MUP je žurno odvratio pozornost javnosti progonom MUP-ovog zviždača čijim je osobnim izlaganjem hrvatska javnost dobila uvid u stvarno stanje u vitalnim državnim institucijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pozornost se skreće na traženje traženje zviždača - a zanemaruje se rasvjetljenje pravog problema: cjelovito utvrđivanje političke i pravne odgovornosti za višemjesečno zataškavanje afere, kao i za moguće počinjeno kazneno djelo u MUP-u neprijavljivanjem kaznenog djela obijesne vožnje kroz naseljeno mjesto, zaključio je Grmoja.

U subotu prosvjed u potporu žviždaču

Prosvjed "Pravda za zadarskog policajca - umjesto odlikovanja, suspenzija" najavljen je za subotu u 12 sati ispred 2. policijske postaje u Zadru. Inicijatorica prosvjeda 

Jasminka Adžić Sikirić kaže:

- Povodom nedavnih napisa u medijima kako je zadarski policajac suspendiran jer je dao snimku prebrze vožnje jednog visokog policijskog dužnosnika, odlučili smo kao građani reagirati te stati u zaštitu ovog zviždača. Ovo je već postala praksa u Hrvatskoj da se zviždači tretiraju kao državni neprijatelji ovako nakaradnog sustava u kojemu cvate nepotizam, kriminal i korupcija - kaže Adžić Sikirić.

Podsjetimo, riječ je o policajcu koji je javnosti na uvid dostavio snimku prebrze vožnje tadašnjeg  zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića. Zamjenika ravnatelja policije  je 12. ožujka oko 13 sati zaustavio policijski presretač, a on je potpisao zapisnik o prekršaju, čime je priznao da je vozio 166 kilometara na sat  u mjestu blizu Zadra gdje je brzina ograničena na 50 kilometara. Slučaj je navodno pokušao zataškati, a nedavno je snimka javno objavljena nakon čega su zamjenik ravnatelja i načelnik prometne policije u Zadru premješteni na drugo radno mjesto.  Policajac - zviždač je suspendiran odnosno udaljen iz službe 8.studenog, a morat će na disciplinski postupak te je nad njim zavedeno krim istraživanje jer je "dostavio snimku neovlaštenoj osobi".

- Činjenica  da u EU 18 posto građana izjavljuje da bi prijavilo korupciju ili bilo kakvu nezakonitost u radu institucija i njihovih predstavnika, dok ih je u Hrvatskoj samo njih četiri posto,  govori o tome koliko nazadujemo u borbi protiv korupcije. Ne zaboravimo da je sadašnja predsjednica Hrvatske svoju kampanju zasnivala između ostalog i na obećanju zaštite zviždača, a potom im ukinula ured. Ako već nije zaštitila zviždače što vidimo na svim primjerima do sada pa i na slučaju zadarskog suca Rogića koji je ukazivao na nepotizam na zadarskim sudovima pa se sad povlači po istima kao najveći kriminalac, barem smo postali druga Švicarska - kaže, valjda ironično,  inicijatorica prosvjeda.

- Stanje u državi, a posebno u našoj županiji je krajnje zabrinjavajuće i ako netko izvana ne intervenira i ne uvede reda, anarhija i bezakonje će se i dalje nastaviti. Zakon o zviždačima koji je stupio na snagu 1.srpnja 2019. izrađivali su upravo oni koji štite koruptivne radnje, u protivnom bi u izradu zakona uključili dosadašnje oštećene zviždače koji su prošli i prolaze pravu golgotu: Ankica Lepej,Vesna Balenović, Sonja Vlahek, Željko Rogić i mnogi drugi - kaže organizatorica te zaključuje:

- U svakoj normalnoj državi bi ovaj policajac bio odlikovan, a ne kažnjen.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti