Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Grob nisu našli: Bila je pohotna bludnica ili razborita vladarica?

None Foto: IMDB

Na današnji dan egipatska kraljica Kleopatra počinila je samoubojstvo. Osim po mudrosti i vladarskim vještinama ostala je u povijesti zapamćena i po svojim ljubavničkim i zavodničkim sposobnostima

Kleopatra, najpoznatija i najljepša vladarica u egipatskoj povijesti bila je inteligentna i mudra, govorila devet jezika i bila prvi faraon koji je govorio izvornim egipatskim jezikom, jezikom naroda. Napamet je znala stihove Eshila, Sofokla, Pindara i Sapfe, poznavala glazbu, astrologiju, geometriju. Iako eksplozivne naravi, bila je sposobna prilagoditi se svakoj situaciji, osvajala je ne samo svojom ljepotom već cjelokupnom pojavom, držanjem, gestikulacijom. Samopouzdana i pronicljiva smatrala se živom boginjom.

Dobitnica Pulitzerove nagrade Stacy Schiff tvrdi da je imidž Kleopatre prikazane u javnosti raskalašene i razuzdane 'žderačice muškaraca' daleko od istine. Ona navodi da je posljednja egipatska kraljica bila visoko obrazovana i razborita vladarica koja je govorila nekoliko jezika i koja se mogla mjeriti i po znanju i sposobnostima s bilo kojim monarhom svog vremena.

Egzotična i fatalna: Očarala je i Cezara..

Kleopatra je bila jedna od rijetkih žena koje su vladale u to vrijeme. Kad je izgubila vlast, svojim šarmom privukla je protivnika Egipta moćnog Gaja Julija Cezara na svoju stranu i tako si osigurala ponovnu vlast nad Egiptom. Nije imala pristup Cezarovu dvoru pa se prokrijumčarila zamotana u tepih. Cezar je naredio straži da odmotaju tepih i iz njega je izašla Kleopatra. 

Foto: screenshot/youtube

Nije točno poznato tko je koga zapravo zaveo. Cezar tada imao 52 godine, ali je još uvijek bio u punoj snazi, a njegovi ljubavni osvajački pohodi bili su podjednako legendarni kao i vojnički. Ona je bila tri deseteljeća mlađa. Odmah je planula ljubav, ali i zajednički interes. Naime, njemu je trebala njena podrška, a njoj je bio potreban Rim, kao zalog nezavisnosti njene države.

Vrlo brzo je ostala trudna i rodila sina Cezariona. Cezar ju je vratio na prijestolje i zbog nje odustao od pripajanja Egipta Rimskom Carstvu.

Rođenjem sina, Kleopatra je utvrdila svoju moć i postala još samouvjerenija. Donosila je sve ključne državne odluke, potpisivala dokumente, upravljala vojskom i mornaricom, nadgledala apsolutno sve u državi.

Njezini godišnji prihodi bili su enormni. Kleopatra je zapravo bila lukava i snalažljiva žena na položaju. 

U svojoj zemlji postala je tako neprikosnovena i obožavana kraljica, ali je u Rimu dočekana kao razvratna i rasipna bludnica, koja je potpuno zaludjela Cezara.

Njega, a poslije njegove smrti i velikog rimskog vojskovođu Marka Antonija koristila je prvenstveno za ostvarenje svojih političkih ciljeva.

Godinama ju je pratio glas pohotne zavodnice i bestidne bludnice najviše zahvaljujući rimskoj propagandi koja ju je predstavljala kao dijaboličnu zavodnicu koja je koristila svoj seksepil kao političko oružje.

Navodno je Kleopatra priređivala višetjedne noćne orgije tijekom koje su doprinijele pričama o njenoj seksualnoj raskalašnosti. Jedna od njih tvrdi da je tijekom jedne noći izvela felacio sa 100 rimskih plemića

Njen glas je podsjećao na zvukove lire...

Bila je zgodna, skladno građena ali po današnjim mjerilima mnogi je ne bi smatrali lijepom. Imala je dugi kukasti nos i velika usta. No, bila je ljubitelj kozmetičkih trikova i silno šarmantna, a imala je i glas za koji se tvrdilo da podsjeća na zvukove lire.

Nakon Cezarove smrti zavela je Marka Antonija, još jednog velikog rimskog vojskovođu. Na njihovom prvom susretu došla je obučena kao Afrodita, božica ljubavi. On je ostao opčinjen... 

Marko Antonio ju je uskoro prozvao “kraljicom  svih kraljeva”. I uz njegovu pomoć postala je moćna vladarica. Vjenčali su se i dobili troje djece iako je on imao zakonitu ženu u Rimu.

Foto: screenshot/youtube

No Oktavijan, novi rimski car je odlučio osvojiti Egipat i pretvoriti ga u rimsku provinciju. Porazio je vojsku Kleopatre i Marka Antonija. Vjeruje se da su u tijeku borbe Marku, znajući za njegovu slabost i ljubav prema Kleopatri, rekli kako je ubijena.

Marko Antonije je povjerovao i pokušao samoubojstvo tako što se probo svojim mačem. Izdahnuo je u Kleopatrinom naručju.

Nekoliko dana kasnije, poslije bezuspješnih pregovora sa Oktavijanom, koji ju je smatrao svojom zarobljenicom i u kavezu je namjeravao dovesti u Rim kao trofej, Kleopatra je, ne želeći doživjeti takvo poniženje, digla ruku na sebe. 

Oktavijan je dao ubiti 17-godišnjeg Kleopatrinog najstarijeg sina Cezariona, jer je samo njegovo ime podsjećalo na njemu omraženog Cezara.

Troje djece koje su dobili Marko Antonije i Kleopatra odvedeni su u Rim i ostavljeni na brigu rimskoj supruzi Marka Antonija koja je ujedno bila i sestra cara Oktavijana.

Umrla od ugriza zmije ili ispijenog otrova?

Prema pričama, dopustila je da je zmija otrovnica ugrize za grudi. Egipatska kobra je navodno prokrijumčarena u košari sa smokvama. Nakon njezine smrti izumrla je kraljevska loza i Egipat je postao dio Rimskog Carstva. 

U znanstvenim krugovima u posljednjih nekoliko godina razmatralo se i o drugoj teoriji Kleopatrine smrti. Njemački povjesničar dr. Christoph Schaefer sa Sveučilišta u Trieru smatra kako je Kleopatra umrla od kombinacije otrovnih biljaka.

On tvrdi da bi zmijski ugriz rezultirao umiranjem u agoniji koja bi potrajala nekoliko dana. 

Kako bi što točnije utvrdio koje je otrovne biljke je Kleopatra mogla upotrijebiti, Schaefer je surađivao sa njemačkim toksikologom dr. Dietrichom Mebsom. Došli su do zaključka kako je to najvjerojatnije bila kombinacija biljaka bunike, jedića te opijuma. Tako je prema njihovoj teoriji Kleopatra je jednostavno zaspala u smrtonosni san.

Što se točno dogodilo vjerojatno se nikad neće otkriti budući da Kleopatrina grobnica nije otkrivena. 

Tema: History

Komentari (57)
  • Nije Oktavijanu (kasnije prvom rimskom caru Augustu) Julije Cezar nipošto bio "omražen", jer ga je Cezar još za života imenovao svojim nasljednikom. Nadalje, Oktavijan nije namjeravao osvojiti Egipat da bi ga učinio još jednom rimskom provincijom (bar ne još tada?), ali je morao krenuti u rat protiv Antonija i Kleopatre, jer su ovi imali namjeru prisvojiti dio Rimske republike (Rim je tada još bio republika), i to onaj dio koji je pripadao Antoniju, kao jednom od trijumvira, i zajedno s Egiptom stvoriti novu imperiju, kao pandan Rimu, a to ni Rim, ni Oktavijan nije mogao dozvoliti. Cezarovog sina, Cezariona, Oktavijan je dao ubiti "iz predostrožnosti", da ovaj ne bi danas-sutra polagao pravo na Cezarovu ostavštinu, tj. na vladavinu Rimom. Zato je i poštedio Antonijevu i Kleopatrinu djecu, čak štoviše, pobrinuo se je za njih, jer oni nisu mogli polagati pravo na Cezarovu ostavštinu, i biti mu konkurencija.

    30. 11. 2016,   16:15
  • Krivi vam je naslov. Umjesto "ili" treba pisat " i "

    30. 11. 2016,   14:22
  • Kleopatra, alfa žena koja nije dala niti jednom liku da je pokori, ma legenda

    30. 11. 2016,   18:00