Obavijesti

News

Komentari 57

Grob nisu našli: Bila je pohotna bludnica ili razborita vladarica?

Grob nisu našli: Bila je pohotna bludnica ili razborita vladarica?
1

Na današnji dan egipatska kraljica Kleopatra počinila je samoubojstvo. Osim po mudrosti i vladarskim vještinama ostala je u povijesti zapamćena i po svojim ljubavničkim i zavodničkim sposobnostima

VIDEO

Kleopatra, najpoznatija i najljepša vladarica u egipatskoj povijesti bila je inteligentna i mudra, govorila devet jezika i bila prvi faraon koji je govorio izvornim egipatskim jezikom, jezikom naroda. Napamet je znala stihove Eshila, Sofokla, Pindara i Sapfe, poznavala glazbu, astrologiju, geometriju. Iako eksplozivne naravi, bila je sposobna prilagoditi se svakoj situaciji, osvajala je ne samo svojom ljepotom već cjelokupnom pojavom, držanjem, gestikulacijom. Samopouzdana i pronicljiva smatrala se živom boginjom.

Dobitnica Pulitzerove nagrade Stacy Schiff tvrdi da je imidž Kleopatre prikazane u javnosti raskalašene i razuzdane 'žderačice muškaraca' daleko od istine. Ona navodi da je posljednja egipatska kraljica bila visoko obrazovana i razborita vladarica koja je govorila nekoliko jezika i koja se mogla mjeriti i po znanju i sposobnostima s bilo kojim monarhom svog vremena.

Egzotična i fatalna: Očarala je i Cezara..

Kleopatra je bila jedna od rijetkih žena koje su vladale u to vrijeme. Kad je izgubila vlast, svojim šarmom privukla je protivnika Egipta moćnog Gaja Julija Cezara na svoju stranu i tako si osigurala ponovnu vlast nad Egiptom. Nije imala pristup Cezarovu dvoru pa se prokrijumčarila zamotana u tepih. Cezar je naredio straži da odmotaju tepih i iz njega je izašla Kleopatra. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kleopatra

Nije točno poznato tko je koga zapravo zaveo. Cezar tada imao 52 godine, ali je još uvijek bio u punoj snazi, a njegovi ljubavni osvajački pohodi bili su podjednako legendarni kao i vojnički. Ona je bila tri deseteljeća mlađa. Odmah je planula ljubav, ali i zajednički interes. Naime, njemu je trebala njena podrška, a njoj je bio potreban Rim, kao zalog nezavisnosti njene države.

Vrlo brzo je ostala trudna i rodila sina Cezariona. Cezar ju je vratio na prijestolje i zbog nje odustao od pripajanja Egipta Rimskom Carstvu.

Rođenjem sina, Kleopatra je utvrdila svoju moć i postala još samouvjerenija. Donosila je sve ključne državne odluke, potpisivala dokumente, upravljala vojskom i mornaricom, nadgledala apsolutno sve u državi.

Njezini godišnji prihodi bili su enormni. Kleopatra je zapravo bila lukava i snalažljiva žena na položaju. 

U svojoj zemlji postala je tako neprikosnovena i obožavana kraljica, ali je u Rimu dočekana kao razvratna i rasipna bludnica, koja je potpuno zaludjela Cezara.

Njega, a poslije njegove smrti i velikog rimskog vojskovođu Marka Antonija koristila je prvenstveno za ostvarenje svojih političkih ciljeva.

Godinama ju je pratio glas pohotne zavodnice i bestidne bludnice najviše zahvaljujući rimskoj propagandi koja ju je predstavljala kao dijaboličnu zavodnicu koja je koristila svoj seksepil kao političko oružje.

Navodno je Kleopatra priređivala višetjedne noćne orgije tijekom koje su doprinijele pričama o njenoj seksualnoj raskalašnosti. Jedna od njih tvrdi da je tijekom jedne noći izvela felacio sa 100 rimskih plemića

Njen glas je podsjećao na zvukove lire...

Bila je zgodna, skladno građena ali po današnjim mjerilima mnogi je ne bi smatrali lijepom. Imala je dugi kukasti nos i velika usta. No, bila je ljubitelj kozmetičkih trikova i silno šarmantna, a imala je i glas za koji se tvrdilo da podsjeća na zvukove lire.

Nakon Cezarove smrti zavela je Marka Antonija, još jednog velikog rimskog vojskovođu. Na njihovom prvom susretu došla je obučena kao Afrodita, božica ljubavi. On je ostao opčinjen... 

Marko Antonio ju je uskoro prozvao “kraljicom  svih kraljeva”. I uz njegovu pomoć postala je moćna vladarica. Vjenčali su se i dobili troje djece iako je on imao zakonitu ženu u Rimu.

Kleopatra

No Oktavijan, novi rimski car je odlučio osvojiti Egipat i pretvoriti ga u rimsku provinciju. Porazio je vojsku Kleopatre i Marka Antonija. Vjeruje se da su u tijeku borbe Marku, znajući za njegovu slabost i ljubav prema Kleopatri, rekli kako je ubijena.

Marko Antonije je povjerovao i pokušao samoubojstvo tako što se probo svojim mačem. Izdahnuo je u Kleopatrinom naručju.

Nekoliko dana kasnije, poslije bezuspješnih pregovora sa Oktavijanom, koji ju je smatrao svojom zarobljenicom i u kavezu je namjeravao dovesti u Rim kao trofej, Kleopatra je, ne želeći doživjeti takvo poniženje, digla ruku na sebe. 

Oktavijan je dao ubiti 17-godišnjeg Kleopatrinog najstarijeg sina Cezariona, jer je samo njegovo ime podsjećalo na njemu omraženog Cezara.

Troje djece koje su dobili Marko Antonije i Kleopatra odvedeni su u Rim i ostavljeni na brigu rimskoj supruzi Marka Antonija koja je ujedno bila i sestra cara Oktavijana.

Umrla od ugriza zmije ili ispijenog otrova?

Prema pričama, dopustila je da je zmija otrovnica ugrize za grudi. Egipatska kobra je navodno prokrijumčarena u košari sa smokvama. Nakon njezine smrti izumrla je kraljevska loza i Egipat je postao dio Rimskog Carstva. 

U znanstvenim krugovima u posljednjih nekoliko godina razmatralo se i o drugoj teoriji Kleopatrine smrti. Njemački povjesničar dr. Christoph Schaefer sa Sveučilišta u Trieru smatra kako je Kleopatra umrla od kombinacije otrovnih biljaka.

On tvrdi da bi zmijski ugriz rezultirao umiranjem u agoniji koja bi potrajala nekoliko dana. 

Kako bi što točnije utvrdio koje je otrovne biljke je Kleopatra mogla upotrijebiti, Schaefer je surađivao sa njemačkim toksikologom dr. Dietrichom Mebsom. Došli su do zaključka kako je to najvjerojatnije bila kombinacija biljaka bunike, jedića te opijuma. Tako je prema njihovoj teoriji Kleopatra je jednostavno zaspala u smrtonosni san.

Što se točno dogodilo vjerojatno se nikad neće otkriti budući da Kleopatrina grobnica nije otkrivena. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti