Obavijesti

News

Komentari 269

Grubišić: Crkva utječe na puno toga, a za ništa nije odgovorna

Grubišić: Crkva utječe na puno toga, a za ništa nije odgovorna
2

Oca i brata su mi ubili partizani tako da nikako ne mogu biti 'crveni pop'. Čuo sam i da sam mason u loži u Londonu, rekao je don Ivan Grubišić za 24sata TV

VIDEO

U emisiji 'Dnevni red' na 24sata TV-u gost je bio nezavisni saborski zastupnik don Ivan Grubišić. Komentirao je etikete koje su mu 'prišili' protivnici poput 'crveni pop' i 'SDP-ov satelit'. 

- Što se tiče etiketiranja poznato mi je odakle to dolazi. Dolazi iz crkvenih krugova. Oca i brata su mi ubili partizani tako da nikako ne mogu biti 'crveni pop'. Čuo sam i da sam mason u loži u Londonu, a u Londonu nikad nisam bio - kaže Grubišić i ističe kako je skrenuo pozornost na neke realne probleme.  

- Želio bi da se oni rješe na bolji način radi dobra Crkve i radi dobra građana - poručio je Grubišić. 

'Neka se Crkva boji, ali da zna s kim ima posla'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kazao je kako u samim ugovorima sa Svetom Stolicom koje je 1998. potpisao predsjednik Tuđman stoji da se, ukoliko se prilike u jednoj strani promjene, oni mogu revidirati.  

- Nemam ništa protiv toga da se ugovori poštuju, što se i mora, ali smatram da su ispunjeni svi uvjeti za reviziju ugovora. Hrvatska je u krizi, a u doba krize nitko ne smije biti privilegiran. Državni novac treba što pravednije raspodijeliti - smatra Grubišić i dodaje kako Crkva od države na godinu dobije milijardu kuna što je, ističe, velik novac. 

- Crkva ne mora davati nikakve izvještaje na što i kako troši taj novac. Ukoliko ne dođe do revizije ugovora i javnost to ne prihvati, mi ćemo pokrenuti inicijativu za pokretanje referenduma - kaže Grubišić i dodaje kako se zalaže za model financiranja vjerskih zajednica kakav ima Njemačka. 

- Svatko bi se morao izjasniti i onda sam odrediti kojoj zajednici želi davati novac. To je pitanje dosljednosti vjernika. Neka se Crkva boji, ali da zna s kim ima posla - zaključuje. 

'Samo Hrvatska ima takve ugovore s Vatikanom'

Gurbišić kaže kako niti jedna europska država nije htjela potpisati takve ugovore s Vatikanom. 

- Oni nisu sveto pismo i mogu se mijenjati. Neka se napravi  transparentan ugovor. Ako se novac uzima iz proračuna. Treba se vidjeti na što se troši. Ako izvještaj ne prođe, novac treba vratiti - kaže. 

Što se tiče vraćanja vjeronauka u crkve, Grubišić kaže kako u crkvama više nema mladih ni djece. 

- U crkvu idu samo starije generacije, uglavnom treće dobi. Djeca na vjeronauk idu dok ne dobiju sakramente. Trebalo bi ustrojiti župni vjeronauk, a vjeroučitelje bi plaćala Crkva iz crkvenog poreza - rekao je Gurbišić. 

'Mnogi se ne slažu s Papinom politikom'

Papu Franju je okarakterizirao kao 'karizmatika i župnika svijeta'

- Imam informaciju da su mnogi protiv njegove politike. Ja se slažem s onim što radi - kaže. 

Na pitanje o Zakonu o životnom partnerstvu, Gurbišić je rekao kako je on nepotreban jer već imamo Obiteljski zakon u kojem stoji da je brak zajednica muža i žene. 

- To je prirodno. Neke kategorije su se našle ugroženima, no svatko ima prava koja treba poštivati. Ne treba sve stavljati na nacionalnu razinu. Neka institucije rješavaju te probleme - poručio je.  

'Ugrožavanje manjina je protuustavno'

Gurbišić je o referendumu o ćirilici rekao kako je ugrožavanje manjina protuustavni akt. Komentirao je ustupanje crkvenih prostora za prikupljanje potpisa. 

- Crkva ima utjecaj u mnogim sferama, a za ništa nije odgovorna. Ako je riječ o državnom referendumu onda se potpisi trebaju prikupljati na određenim mjestima pod državnom kontrolom - zaključio je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 269
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1