Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

DNK analiza potvrdila: Tijelo pripada Viktoru Tabakoviću

None Foto: GSS 6

Pripadnici GSS-a i Hrvatskog planinarskog saveza dogovorili su s lokalnim vlastima da će ih obavještavati o stanju na ledenjaku i ako bude potrebe ići će u novu potragu

Ekspedicija HGSS-a i Hrvatskog planinarskog saveza koja je na Kavkazu tražila tijela nestalih hrvatskih alpinista o pohodu je prije polaska obavijestila obitelji stradalih Vladimira Tabakovića i Nenada Čulića, a u KBC-u Split su od doktora Šimuna Anđelovića dobili stručne savjete o postupku identifikacije i uzimanju uzoraka potrebnik za DNK analizu.

Tijekom vrlo složene ekspedicije pronašli su tri tijela koja su sahranjena na alpinističkom groblju u podnožju Ušbe prije čega su uzeti uzorci za DNK analizu.

Pomoć ekspediciji u kojoj su sudjelovali gorski spašavatelji Darko Berljak, Edin Alikalfić, Dražen Pezer i Hrvoje Kamenjarin pružale su i lokalne vlasti, a Kamenjarin i Pezer s vlastima su u dobrim odnosima bili od prije jer su na tom području kao pripadnici specijalne policije boravili u mirovnoj misiji.

GSS-ovci su na ekspediciju krenuli nakon što su do njih došle informacije o češkom alpinistu koji je prošle godine nabasao na tijelo i komade alpinističke opreme na području gdje su 1974. stradali hrvatski alpinisti. Postupkom identifikacije utvrđeno je da je pronađeno tijelo Viktora Tabakovića, ali ne i nestalog Nenada Čulića.

Potragu su odradili volonterski, u slobodno vrijeme

U GSS-u su unatoč svemu zadovoljni i smatraju da je ekspedicija uspjela. Potraga je pokazala velike organizacijske i spasilačke sposobnosti hrvatskih alpinista i spašavatelja, a i u etičkom smislu primjer je brige i ljudskog odnosa prema stradalim kolegama i pripadnicima HGSS-a. 

Članovi ekspedicije zadatak su odradili volonterski i u svoje slobodno vrijeme uz pomoć skromnih sredstava. 

Na terenu su pronađeni dijelovi opreme koji nepobitno pripadaju članovima ekspedicije iz tog vremena. Na temelju pronađene opreme GSS-ovci su na licu mjesta shvatili da su pronašli Tabakovića, a vjeruju da je tijelo Nenada Čulića u ledu te da će i njega pronaći. Lokalne vlasti i alpinisti će povremeno provjeravati stanje na ledenjaku i u slučaju bilo kakvih nalaza obavijestit će HGSS i HPS koji će onda organizirati novu ekspediciju. 

O pronalasku preostala dva tijela obavijestit će svjetske alpinističke asocijacije kojima će ustupiti i DNK rezultate.

Podsjetimo, četiri hrvatska alpinista, koja su bili dio jugoslavenske alpinističke ekspedicije, stradali su na Kavkazu prije 38 godina. Nekoliko dana nakon tragedije s planine su skinuta tijela Šibenčanina Ante Bedalova i Zagrepčanina Ursa Vrdoljaka, dok Tabaković i Čulić nisu pronađeni. 


Komentari (5)
  • Preriskantna zanimacija

    23. 8. 2012,   21:09
  • valjda će naći i drugo tijelo :)

    23. 8. 2012,   14:59
  • kud su u i išli po planinama...izazivaju vraga pa onda vrag i dođe....etogac

    23. 8. 2012,   15:53