Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Guranje Uljanika u stečaj je pokušaj destabilizacije Istre'

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kazao je kako su sudovi u Rijeci i Pazinu shvatili važnost brodogradnje za Hrvatsku i dali joj još jednu šansu, ocijenivši žalosnim da Vlada nije krenula istim putem

- Trgovački sud u Rijeci i Trgovački sud u Pazinu razumjeli su važnost brodogradnje za Hrvatsku i brodogradnji u Rijeci dali još jednu šansu. Žalosno je da Vlada nije krenula istim putem. Brodogradnja ie zadnja velika industrijska gospodarska grana u Hrvatsko] koja zapošljava velik broj radnika. Ne može se cijela ekonomija države oslanjati samo na turizam. Treba nam industrijska proizvodnja -  ocijenio je Boris Miletić u razgovoru za Večernji list objavljenom u broju od subote.

Na pitanje da prokomentira Vladinu odluku da neće restrukturirati Uljanik te da još traži model za tvrtku Miletić je rekao da zavlačenje javnosti i izbjegavanje odgovora u ovakvoj situaciji pokazuje o kakvoj je Vladi riječ. Kazao je da je američkoj administraciji za kompletno rješenje problema u autoindustriji, s osam milijuna zaposlenih, trebalo devet mjeseci.

 - Istra je jedina regija koja se svih ovih godina uspjela othrvati pogubnom utjecaju HDZ-a i guranje Uljanika u stečaj doživljavam kao HDZ-ov pokušaj ekonomske destabilizacije Istre - ustvrdio je Miletić. 

'Vlada je mjesecima ignorirala sva upozorenja'

Na pitanje je je li trebalo doći do uhićenja čelnih ljudi Uljanik Grupe Miletić je kazao da je važno utvrditi odgovornost svih i doznati kako je Uljanik doveden do ponora.

 - Ne znam detalje istrage. Međutim, ne smijemo zaboraviti da se Uljanik nalazi u ovakvoj situaciji iz dva razloga. Prvi su aktivnosti uprave Uljanika i 3. maja. a drugi što je država kao najveći suvlasnik Uljanik Grupe godinama pokazivala apsolutnu nebrigu za brodograđevnu industriju. Nisu kontrolirali jamstva i nisu uopće nadgledali poslovanje brodogradilišta. Država je imala i još uvijek ima sve mehanizme za nadziranje poslovanja. Ima čvrstu polugu upravljanja na temelju vlasničke strukture, a od svega toga nije činila ništa - kazao je Miletić.

Dodao je i da je uz to Vlada ignorirala sva upozorenja koja su dolazila još prije punih 17 mjeseci te je "brodogradilište konačno gurnula preko ruba".

Kazao je i da je utjecaj IDS-a na poslovanje Uljanika bio i ostao ravan nuli. Udio jedinica lokalne samouprave u poslovanju Uljanika je 0,7 posto, a udio države 25 posto.

- Za održivu brodogradnju ne treba otkrivati toplu vodu. Ugledajmo se na uspješne primjere i naučimo nešto od njih. Jedan takav, u Monfalconeu u Italiji, nalazi se manje od 150 km od Pule. Riječ je o vrlo konkurentnom brodogradilištu koje se opredijelilo za izgradnju visoko sofisticiranih brodova, a iza njega stoji tvrtka koja je u većinskom vlasništvu talijanske države. Njihov primjer pokazuje da brodogradnja može biti profitabilna, pod uvjetom da imate sposoban menadžment i podršku uz aktivan nadzor države. A to hrvatska brodogradilišta nemaju - poručio je Miletić.

Komentari (38)
  • Miletiću,tebe treba u zatvor zajedno sa ostalim lopovima iz Uljanika koji su trenutno iza rešetaka.Nemate srama tako nešto za izjaviti.

    30. 3. 2019,   09:40
  • Koji licemjer a na njegovim i Jakovcicevim prostornim planovima Pule, nigdje uljanika.

    30. 3. 2019,   09:43
  • To će sigurno biti tako, dobro je da vise vaše laži ne piju vodu. O vašim djelima i vrapci cvrkuću!

    30. 3. 2019,   10:01