Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Guterres: UN sljedeći mjesec možda neće imati za sve plaće

None Foto: Luiz Rampelotto/DPA/PIXSELL 5

Ovoga mjeseca bit ćemo u najdubljem deficitu desetljeća. Riskiramo studeni bez dovoljno novca za isplatu plaća. Naš rad i naše reforme su u opasnosti - poručio je

'UN možda neće imati dovoljno sredstava za isplatu plaća svojim djelatnicima idućeg mjeseca, ako članice UN-a ne plate svoje dugove', upozorio je u utorak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres (70).

Former U.N. High Commissioner for Refugees Antonio Guterres speaks during a debate in the United Nations General Assembly between candidates vying to be the next U.N. Secretary General at U.N. headquarters in New York | Autor: MIKE SEGAR Foto: MIKE SEGAR

Rekao je odboru za proračun Opće skupštine UN-a da Ujedinjeni narodi ne bi mogli održati zasjedanje Opće skupštine prošloga mjeseca, da on nije radio od siječnja na smanjivanju rashoda.

- Ovoga mjeseca bit ćemo u najdubljem deficitu desetljeća. Riskiramo studeni bez dovoljno novca za isplatu plaća. Naš rad i naše reforme su u opasnosti - poručio je Guterres.

Proračun za 2019. iznosi preko 3,3 milijarde dolara, a SAD, koji uplaćuje 22 posto proračunskih sredstava, duguje UN-u 381 milijuna dolara za prijašnje godine i 674 milijuna dolara za aktualni proračun. Iz budžeta UN-a pokrivaju se političke i humanitarne akcije, napori na razoružanju, ekonomska i socijalna pitanja te komunikacije.

Dužnosnik američke misije pri UN-a kazao je da će SAD osigurati većinu sredstava koje duguje ovogodišnjem proračunu, ove jeseni, kao što je i prijašnjih godina.

File picture of Guterres, UN High Commissioner for Refugees, at a news conference in Geneva | Autor: DENIS BALIBOUSE Foto: DENIS BALIBOUSE

Američki predsjednik Donald Trump (73) poručio je kako Washington snosi nepravedan teret financiranja UN-a te je zatražio reformu te institucije.

Mirovne misije UN-a financiraju se iz drugog proračuna koji je iznosio 6,7 milijardi dolara za financijsku godinu do 30. lipnja 2019. i 6,51 milijardi dolara za financijsku godinu do 30. lipnja 2020. SAD je odgovoran za 28 posto proračuna mirovnih misija, ali je Washington poručio da će uplatiti sredstva za 25 posto proračuna.

SAD duguje oko 2,4 milijarde dolara za mirovne misije UN-a.

Komentari (13)
  • Koji rad, koje reforme ?! Vi niste ni zaslužili plaću, vi ste najobičnije farizejske figure.

    9. 10. 2019,   09:46
  • UN treba zbrisati kao instituciju iz povijesti jer više ne služi svrsi. Neće imati za plaće zato jer su SAD obustavile svoje uplate.

    9. 10. 2019,   10:13
  • To to raspad UN-a je još jedan čavao u lijesu ha ha, ajmo ljudi tko je spreman za "konačni obračun"?!

    9. 10. 2019,   09:55