Obavijesti

Promo sadržaj

Hack It Dayz: Vrhunski stručnjaci, inovativne ideje

Hack It Dayz: Vrhunski stručnjaci, inovativne ideje
6

Vrhunski stručnjaci, najnoviji tehnološki trendovi i inovativne ideje na ovogodišnjem hack It Dayz-u

Više od 200 sudionika okupilo se 24. i 25. studenoga u inovacijskom LAB-u Otvorenog učilišta Algebra, a svi s istim ciljem – tražilo se najbolje rješenje za buduće izazove video komunikacije. Ovogodišnje izdanje događaja HACK IT DAYZ bilo je najveće do sad. Uz već poznati 24-satni hackathon, za sve se sudionike i njihove goste održao i ekskluzivan konferencijski program gdje su vrhunski stručnjaci dijelili svoje znanje i iskustvo o primjeni trendova u tehnologiji u područjima vlastitoga djelovanja. 

Ovogodišnji HACK IT DAYZ bio je sve samo ne uobičajen. Održao se u organizaciji Hrvatskog Telekoma, a uz podršku Deutsche Telekoma i njegovog start up akceleratora hub:raum, Otvorenog učilišta Algebra, Ericsson Nikola Tesle, Samsunga, Tportal.hr-a te Zagrebačke banke i Mastercarda. Projekt je izrastao u dvodnevno događanje kojem se, uz već tradicionalno 24-satno hakiranje, pridružio i prigodan konferencijski dio gdje je prisustvovalo više od 200 sudionika. Brojni stručnjaci prvi su dan su govorili o primjeni i budućnosti tehnologije u svojim područjima djelovanja. Konferenciju je otvorio Luka Abrus, CEO kompanije Five, uslijedili su Erik Meijer iz DT-a,Vedran Blagus iz South Central Ventures fonda te prof. Ninoslav Mimica iz Psihijatrijske bolnice Vrapče koji je na svom predavanju oduševio nizom načina kako tehnologija može i mora podići kvalitetu ljudskih života. Popodnevni dio konferencije svakako je obilježila multidisciplinarna umjetnica OKO koja je u zanimljivom dijalogu s Idom Prester, svim sudionicima prezentirala svoj put  i približila svoj pogled na umjetnost, kako tehnologija trenutno utječe na njen rad i što od iste očekuje u budućnosti. Simpatična OKO oduševila je prisutne svojom spontanošću i ovakvoj vrsti konferencije doprinijela na sebi svojstven način. Konferenciju je zaključio interesantan panel o budućnosti koju donosi 5G mreža te su Nataša Malić iz HT-a, Boris Jukić iz Ericssona Nikole Tesle i Leo Mršić iz Algebre, svatko iz svog kuta stručnosti, publici prezentirali svoje vizije o ovoj novoj tehnološkoj inovaciji čiji je cilj unaprijediti već sad širok spektar korištenja mobilne mreže. 

Pokretanje videa...

02:59

Cjelodnevni hackathon donio je niz inovativnih rješenja za budućnost video komunikacije. Hakeri su naporno radili cijeli dan i noć te uz malu pomoć i smjernice mentora iz Deutche Telekoma, Hrvatskog Telekoma, Algebre, Zagrebačke banke i drugih razvili svoje ideje do rješenja te ih uspješno prezentirali sucima i publici.  Glavnu nagradu odnio je tim Emoji čiji su članovi inovativnim pristupom došli do rješenja kako video komunikacijom olakšati život osobama oštećenoga sluha.  Tim je osmislio poseban program koji prevodi znakovni jezik u glasove koji su gluhima vidljivi u tekstualnom obliku te na taj način omogućava nesmetanu komunikaciju između osoba oštećenoga sluha i njihovih sugovornika. „Komunikacija mora biti dostupna svima kao temeljno pravo, a naše rješenje koristi prednosti tehnologije čija je najveća svrha upravo olakšati ljudima život“, istaknula je Monika Tenšić koja je zajedno s Kristijanom Gašljevićem, Ivanom Solićem i Igorom Rinkovcem osmislila i razvila ovu ideju.  Na ovogodišnjem se hackathonu tražilo rješenje za budućnost video komunikacije, a suci su upravo ovaj projekt prepoznali kao rješenje koje je najbolje zadovoljilo propisane kriterije. 

Prvonagrađeni tim Emoji nagrađen je s 30.000 kn te će u hub:raumu DT-a na dvodnevnoj radionici u Poljskoj, uz vrhunske stručnjake, imati mogućnost dodatno razraditi svoju pobjedničku ideju. Nakon radionice, uslijedit će i financijska potpora hub:rauma za konačnu pretvorbu prvotne ideje u finalan proizvod.

U Hrvatskom Telekomu smatramo kako je progresivni tehnološki event poput ovog idealan, prije svega zato jer imamo tehnološki kapacitet ovo rješenje pretvoriti u stvarnost“, istaknula je Nataša Rapaić, članica Uprave za privatne korisnike Hrvatskog Telekoma koja, uz ostale organizatore i partnere, ne krije zadovoljstvo uspjehom ovogodišnjeg hackathona i prigodne konferencije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince