Obavijesti

News

Komentari 15

Haker iz Zaprešića se nagodio, harao webom, a ne ide u zatvor

Haker iz Zaprešića se nagodio, harao webom, a ne ide u zatvor
4

Kristiana Razuma (21) iz Zaprešića opisivali su kao vlasnika za najvećeg svjetskog ilegalnog internetskog servisa za DDoS kibernetičke napade. Dokazali su najmanje 2000 rušenja sustava i mora platiti kaznu

VIDEO

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici nagodilo se s Kristianom Razumom (21) iz Zaprešića koji je vodio stranicu za rušenje računalnih sustava Webstresser. Priznao je da je kriv, a oni su tražili manju kaznu koja je prošlog tjedna i prihvaćena. Osuđen je na godinu dana zatvora, no u njega neće morati ako u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Uz to su od njega oduzeli 250.000 kuna za koje su smatrali da je zaradio rušenjem internetskih stranica.

Sve je to radio, piše DORH, iz obiteljske kuće u Zaprešiću u roku od od 25. listopada 2017. do 24. travnja 2018. Svaki korisnik Webstressera mogao je platiti naknadu putem on-line platformi za plaćanje ili u kriptovalutama poput Bitcoina te mu je za iznos već od 15 eura na raspolaganje stavljena infrastruktura koja omogućuje DDoS napade na web stranice po izboru korisnika.

Tim napadom bi spriječili korištenje stranice, a Razum je uhićen je u međunarodnoj akciji Manufaktura.

- Optuženik je na navedeni način omogućio ometanje funkcioniranja točno neutvrđenog broja računalnih sustava, svakako većeg od 2000, pribavivši time nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od najmanje 250.000 kuna - piše DORH.

Inače, cifre i datumi uvelike se razlikuje od prve informacije koju su objavili na svojim stranicama ubrzo nakon uhićenja. Napisali su kako je zaradio 163.75124693 virtualnog novca Bitcoina, približne vrijednosti 1.453.946,90 kuna. Sumnjičili su ga i da je sa svime počeo još 2015., ali ga za to kasnije najvjerojatnije nisu teretili jer je bio maloljetan.

- Webstresser.org najveći je svjetski internetski servis na kojem su korisnici mogli unajmiti uslugu DDoS (Distributed Denial of Service) kibernetičkog napada na vlasnike internetskih stranica u cijelom svijetu. S više od 136 000 registriranih korisnika i 4 milijuna kibernetičkih napada ostvarenih do travnja 2018. Webstresser je predstavljao najveću prijetnju za ključne on-line usluge koje nude banke, poslovni sektor i državne institucije širom svijeta - napisali su iz policije ubrzo nakon akcije.

Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici novoosnovane Službe kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije te time potvrdili spremnost hrvatske policije da se bori s najsloženijim oblicima kibernetičkih prijetnji. Osim hrvatskih policajaca, u operativnoj akciji su, uz podršku Europola, sudjelovale i nacionalne policijske službe Nizozemske, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Španjolske, Italije i Hong Konga koje su uhitile pomagače i korisnike usluga DDoS napada.

Kako neslužbeno doznajemo, sva zaplijenjena informatička oprema je, nakon zatvaranja slučaja, pripala policiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je