Obavijesti

News

Komentari 27

Hakirali i Černobil: Blokiran je sustav za nadzor radijacije

Hakirali i Černobil: Blokiran je sustav za nadzor radijacije
1

Računalni stručnjaci rade na rješavanju problema, a direktor smjene Vladimir Ilčuk je za ukrajinske novine Pravda izjavio da nema prijetnje od radijacije

VIDEO

U tijeku je veliki hakerski napad diljem svijeta, a najveća žrtva zasad je Ukrajina kojoj je onesposobljena vladina infrastruktura. Hakeri su napali ukrajinsku nacionalnu banku, najveću zračnu luku i državnu energetsku kompaniju. Zamjenik premijera Rozenko Pavlo kazao je kako članovi vlade nemaju pristup svojim računalima, prenosi Independent

Napadnuta i nuklearna elektrana u Černobilu

Kako javljaju svjetski mediji, napadom je zahvaćen i sustav za nadzor radijacije u elektrani u Černobilu. Svi radovi su prekinuti jer su radnici izgubili pristup sustavu.
 
Tim računalnih stručnjaka trenutno radi na rješavanju problema, a direktor smjene Vladimir Ilčuk je za ukrajinske novine Pravda izjavio da nema prijetnje od radijacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čini se da se radi o ransomwareu kojim hakeri otmu podatke i pristup njima te traže otkupninu u digitalnoj valuti Bitcoinu kako bi vlasniku vratili pristup dokumentima i zaraženim uređajima. Napadači traže iznos od otprilike 300 dolara, što je malo manje od 2000 kuna.

Banke zahvaćene napadom uvjeravaju da su njihove enkripcije i sigurnosne postavke dovoljno snažne da zaštite podatke njihovih klijenata, a distributer energije Ukrenergo tvrdi kako napad nije utjecao na energetske zalihe. 

Osim toga napadom su zahvaćene i pošta, televizijske postaje i tvrtke za javni prijevoz u Ukrajini te ruski i danski konglomerati poput Rosnefta, a dojave o napadu stižu i iz Španjolske, Francuske i Indije.  

Podsjetimo, u svibnju su hakeri također napali tisuće računala diljem svijeta i tada su tražili isti iznos kako bi odblokirali podatke.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a